back to top
33.4 C
Athens
Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024

33.4 C
Athens
Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024

Μέτρα για την ακρίβεια στα τρόφιμα ζητά η Greenpeace

Διαβάστε επίσης

Συλλογή υπογραφών ώστε να παρθούν ουσιαστικά μέτρα για το θέμα της επισιτιστικής κρίσης και της  αύξησης των τιμών στα τρόφιμα πραγματοποιεί η Greenpeace καλώντας τους πολίτες να ζητήσουν κι εκείνοι άμεσα μέτρα για την ελληνική γεωργία υπογράφοντας ηλεκτρονικά στη σελίδα: https://act.greenpeace.org/page/107691/petition/1

Η οργάνωση προτείνει:

  • Τη μείωση του ΦΠΑ σε φρούτα, λαχανικά και όσπρια ώστε να πάρουν ανάσα οι καταναλωτές.
  • Την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής – γιατί μιλάμε γιαφοινικέλαιο και ηλιέλαιο, όταν έχουμε ελαιόλαδο και πυρηνέλαιο;
  • Τη στήριξη των παραγωγών που έχουν επιλέξει βιώσιμες πρακτικές για την καλλιέργεια βασικών ειδών διατροφής
  • Την προώθηση της μεσογειακής διατροφής – αύξηση κατανάλωσης οσπρίων και τοπικών, εποχικών φρούτων και λαχανικών, μείωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, μέσα από τις δημόσιες συμβάσεις και υπηρεσίες τροφοδοσίας
  • Τη μείωση των χημικών και συνθετικών λιπασμάτων

Διαμαρτυρία της Greenpeace στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Ακτιβιστές της Greenpeace πραγματοποίησαν, χθες, 27 Ιουνίου 2022 δράση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς τον υπουργό, κ. Γεώργιο Γεωργαντά καταγγέλλοντας «την πλήρη αδιαφορία που δείχνει στα θέματα του υπουργείου του, σε μια εποχή εξωφρενικής αύξησης των τιμών τροφίμων και απειλής επισιτιστικής κρίσης». Οι ακτιβιστές παρέδωσαν στον υπουργό «ευχαριστήρια κάρτα» με τυπωμένο μήνυμα: «Αγαπητέ υπουργέ, σας ευχαριστούμε που αντί για τροφή μας ταΐζετε ακρίβεια, φόβο, κερδοσκοπία και αδιαφορία».

«Πολίτες και παραγωγοί είμαστε οι πρώτοι που πληρώνουμε το τίμημα της πολιτικής αδιαφορίας που συντηρεί το προβληματικό αγροδιατροφικό μοντέλο στην Ελλάδα» επισημαίνει  η  υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για τη βιώσιμη γεωργία, Έλενα Δανάλη. «Η κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν έχει κάνει τίποτα για εμάς και την τροφή μας, παρά μόνο κάποιες ανακοινώσεις για εισαγωγές φοινικελαίου και καλλιέργειες ηλίανθου (στη χώρα του ελαιόλαδου!). Ζητάμε από τον υπουργό να βρει την τόλμη να ανακοινώσει άμεσα μέτρα που ενισχύουν πραγματικές λύσεις στις κρίσεις και ενδυναμώνουν την ελληνική γεωργία προς όφελός μας».

«Επιπλέον, ο πόλεμος έχει δημιουργήσει φόβο για επισιτιστική κρίση στην Ευρώπη, μια ήπειρο που χρησιμοποιεί το 62% των σιτηρών της για ζωοτροφή και μόνο το 23% για ανθρώπινη κατανάλωση και που κάθε χρόνο πετάει 88 εκατομμύρια τόνους τροφίμων», τονίζουν από την οργάνωση. «Ο φόβος πυροδοτείται από τους κολοσσούς αγροχημικών που εκμεταλλεύτηκαν τον πόλεμο και τις σχετικές αναταραχές στις αγορές για να κερδοφορήσουν και να ζητήσουν αύξηση παραγωγής και εξαιρέσεις και καθυστερήσεις στην εφαρμογή της στρατηγικής «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο», πυλώνα για την επίτευξη της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσει την κάλυψη του δικαιώµατος σε επαρκή, θρεπτική τροφή σε προσιτές τιμές για όλους, να βάλει φρένο σε κάθε πιθανή αύξηση τιµών που σχετίζεται µε την έλλειψη αγαθών λόγω του πολέµου στην Ουκρανία και να στηρίξει την ενδυνάμωση των ευρωπαϊκών στρατηγικών».

Επιμέλεια: Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα