back to top
36 C
Athens
Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

36 C
Athens
Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

Π. Σκουρλέτης: Αναποτελεσματική η πολιτική της κυβέρνησης να διαχειριστεί την αύξηση στις τιμές των καυσίμων

Διαβάστε επίσης

Το Fuel Pass 2 είναι αναποτελεσματική πολιτική, η Κυβέρνηση δεν μπορεί να διαχειριστεί το θέμα της αύξησης των τιμών καυσίμων, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας όπου έχει κατατεθεί και η σχετική τροπολογία.

Ο κ. Σκουρλέτης , ανέφερε πως η πολιτική αυτή είναι λάθος στρατηγική αντιμετώπισης του ζητήματος. Αντί να υιοθετήσετε, τόνισε, αυτό που σας λέμε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και είναι πρακτική που ισχύει σε ένα πολύ μεγάλο μέρος των κρατών-χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή τη μείωση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης, έρχεστε εκ των υστέρων και στις ήδη αυξημένες τιμές κάνετε αυτή την επιδοματική πολιτική”.

Παρατήρησε πως οι ακριβές τιμές των καυσίμων έχουν εισχωρήσει σε όλο το κύκλωμα της παραγωγής, της εμπορίας, το μεταφορικό κόστος, το κόστος παραγωγής των αγροτών και η εμπειρία λέει ότι όταν έχουμε τέτοια έκρηξη τιμών, τότε ανθεί και η κερδοσκοπία.

Τόνισε πως από την στιγμή που υπάρχει μια υπεραπόδοση των εσόδων έχετε τον κατάλληλο δημοσιονομικό χώρο για την μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Καταλόγισε στην Κυβέρνηση ότι «φτιασιδώνει την εικόνα των μακροοικονομικών μεγεθών, αυξάνει εικονικά το ΑΕΠ, άρα, ο λόγος προς το χρέος βελτιώνεται. Όμως, οι μεγάλοι χαμένοι αυτή τη στιγμή είναι οι εργαζόμενοι, είναι η αγοραστική τους δύναμη, είναι οι άνθρωποι οι οποίοι αυτή τη στιγμή βλέπουν να εκτινάσσεται ο πληθωρισμός της στέγασης, ο πληθωρισμός στα σούπερ μάρκετ, ο λαϊκός πληθωρισμός, ο πληθωρισμός της χονδρικής που είναι πολύ περισσότερος από αυτόν που ανακοινώνετε, από τον μέσο όρο».

Ο κ. Σκουρλέτης, υπογράμμισε πως «χρειάζονται ρηξικέλευθες παρεμβάσεις ακριβώς στον πυρήνα της ακρίβειας», αλλά εσείς «για μια φορά στην ίδια λογική επιλέξατε και χθες στο νομοσχέδιο για τος ΑΠΕ να μην παρεμβείτε στον κερδοσκοπικό μηχανισμό του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, αλλά απροσδιόριστα να πείτε ότι «θα βάλουμε μια διοικητική τιμή μέσω μιας άγνωστης μέχρι τώρα υπουργικής απόφασης και θα έρθει το Ταμείο Μετάβασης να καλύψει υποδειγματικά ένα μέρος της νέας αύξησης».

Όταν έχουμε την ίδια στιγμή υπερκέρδη στα ΕΛΠΕ, υπερκέρδη στη ΔΕΠΑ, υπερκέρδη στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας. Τελικά για ποιον δουλεύετε; Μόνοα για τους συγκεκριμένους επιχειρηματίες!» “Σήμερα”, ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης, “υπάρχει ανάγκη για μείωση του ΦΠΑ στα προϊόντα, στα ευρείας λαϊκής κατανάλωσης αλλά δεν τον αγγίξατε. Να υπάρξει μια ουσιαστική εισοδηματική ενίσχυσης”.

Σχετικά με το νομοσχέδιο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε πως «είναι ένα σύνολο από αποσπασματικές παρατάσεις και έχει παντελή έλλειψη ενός ολιστικού σχεδίου στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας, ένα δημόσιο σύστημα υγείας που με κάθε ευκαιρία από παντού πλαγιοκοπείται και συρρικνώνεται. Ζούμε σε συνθήκες μετάλλαξης του δημόσιου συστήματος υγείας στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησής του. Σε αντίθεση με την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που στηρίχθηκε και ο κόσμος το θυμάται για αυτό και θα σας ανταμείψει όπως πρέπει. Και επειδή είμαστε σε περίοδο ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των εισαγωγικών εξετάσεων, εσείς δώσατε εξετάσεις και κοπήκατε, χωρίς να υπάρχει και η ειδική βάση εισαγωγής. Κοπήκατε με βάση τον αντικοινωνικό χαρακτήρα της πολιτικής σας» κατέληξε ο κ. Σκουρλέτης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα