18.1 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

18.1 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Η Αθήνα επενδύει στο πράσινο – Περισσότερα από 3.700 δέντρα σε 129 γειτονιές μέσα σε 2,5 χρόνια

Διαβάστε επίσης

Ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο που αφορά την ενίσχυση του πρασίνου στο κέντρο και τις γειτονιές της πρωτεύουσας, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από τον Δήμο Αθηναίων. Με γνώμονα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε μία τόσο πυκνοδομημένη πόλη όπως είναι η Αθήνα, η δημοτική αρχή, δίνει έμφαση στη φύτευση εκατοντάδων δέντρων και φυτών, από άκρη σε άκρη της πόλης.

Είναι ενδεικτικό ότι τα τελευταία 2,5 χρόνια, συνολικά φυτεύτηκαν 3.733 δέντρα και περίπου 30.000 θάμνοι, προσθέτοντας πράσινο στις γειτονιές και περισσότερο οξυγόνο στην πόλη.

Και στα επτά δημοτικά διαμερίσματα, το πράσινο ενισχύεται με δέντρα που είναι σε πλήρη αρμονία με το περιβάλλον της Αθήνας: Νεραντζιές, ακακίες, ιβίσκοι, ελιές, πλατάνια, μουριές, πικροδάφνες και πεύκα είναι ορισμένα από τα πιο χαρακτηριστικά είδη δέντρων που ομορφαίνουν την πόλη, προσφέρουν ανάσες δροσιάς και συμβάλλουν στη βιωσιμότητά της.

Λαμβάνοντας υπόψη και την ένταση του φαινομένου του καύσωνα τα τελευταία χρόνια, η ενίσχυση του πρασίνου στην πόλη, συμβάλλει στη βελτίωση του μικροκλίματος, μειώνοντας τις υψηλές και αφόρητες θερμοκρασίες που επικρατούν. Μάλιστα, οι υπηρεσίες πρασίνου του Δήμου Αθηναίων ενίσχυσαν φέτος τις φυτεύσεις, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, με 1.700 νέα δέντρα και στα επτά δημοτικά διαμερίσματα, από τις αρχές του χρόνου (έως και τον Μάιο).

«Στις πρώτες μας προτεραιότητες, ήταν να ενισχύσουμε το πράσινο σε αυτήν την πόλη που το έχει ανάγκη. Δυόμιση και πλέον χρόνια μετά, η στρατηγική μας έχει αποδώσει καρπούς. Οι δρόμοι, οι πλατείες, τα πάρκα και οι πεζόδρομοι στο κέντρο και τις 129 γειτονιές, αποκτούν χιλιάδες νέα δέντρα και σκιά, προσφέροντας περισσότερη δροσιά στους κατοίκους αυτής της πυκνοδομημένης πόλης. Συνεχίζουμε την προσπάθεια, απελευθερώνοντας χώρους και προσθέτοντας πράσινο, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής για τους Αθηναίους και κάνοντας την πόλη μας βιώσιμη για τις μελλοντικές γενιές», τονίζει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κλιματικής αλλαγής και πρασίνου, Χρήστος Τεντόμας αναφέρει: «Οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων εργάζονται εντατικά για να πετύχουν τον στόχο που έχει θέσει η δημοτική μας αρχή: Να ομορφύνουν τις γειτονιές με περισσότερα δέντρα, να προσφέρουν περισσότερο οξυγόνο στους Αθηναίους. Η προσπάθεια συνεχίζεται δυναμικά».

Το πράσινο στην «καρδιά» όλων των παρεμβάσεων

Κάθε έργο που σχεδιάζεται ή εκτελείται αυτή την περίοδο στην πόλη έχει ως γνώμονα τη διατήρηση και ενίσχυση του πρασίνου. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι το έργο ανάπλασης της Πανεπιστημίου, κατά το οποίο 80 νέα μεγάλα δέντρα θα αλλάξουν πλήρως την εικόνα του πιο κεντρικού δρόμου της πόλης.

Με απόλυτο σεβασμό στο πράσινο, θα πραγματοποιηθούν τα έργα της “Γραμμής 4” του Μετρό στην Αθήνα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκτέλεσής τους, η Αθήνα -σύμφωνα με το μνημόνιο που υπογράφηκε τον περασμένο Μάρτιο ανάμεσα στον Δήμο Αθηναίων, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, την Ανάπλαση Α.Ε. και το Αττικό Μετρό Α.Ε.- όχι μόνο δε θα χάσει ούτε ένα δέντρο, αλλά συνολικά θα αποκτήσει 2.700 νέα δέντρα, τα οποία προγραμματίζεται να φυτευτούν.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης του πρασίνου, σημαντικές είναι και οι παρεμβάσεις των πάρκων «τσέπης» που υλοποιούνται στις αθηναϊκές γειτονιές μέσω του προγράμματος του Δήμου Αθηναίων «Υιοθέτησε την πόλη σου» με την πολύτιμη συνεισφορά ιδιωτικών εταιρειών. Ήδη, εννέα μικρές “οάσεις” δροσιάς προσφέρουν περισσότερο χρώμα και ανάσες στα Σεπόλια, το Παγκράτι, τα Πατήσια, την Άνω Κυψέλη, τον Άγιο Αρτέμιο, τον Κεραμεικό, τα Κάτω Πετράλωνα, τον Νέο Κόσμο και τον Κολωνό.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα