back to top
21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Νέα ευνοϊκή ρύθμιση της εφορίας για χιλιάδες φορολογούμενους

Διαβάστε επίσης

Την ευχέρεια εξώδικης επίλυσης χιλιάδων φορολογικών διαφορών που εκκρεμούν ενώπιον του Συμβουλίου της Επικράτειας και των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων καθώς και όσων θα παραμείνουν εκκρεμείς ενώπιον των δικαστηρίων έως και τις 29 Ιουλίου 2022 παρέχει το υπουργείο Οικονομικών, μέσω ειδικής επιτροπής η οποία θα μπορεί να προσφέρει, κατά περίπτωση, τις ευνοικότερες προυποθέσεις τακτοποίησης και συμβιβασμού των υποθέσεων ενώπιον της εφορίας για τους φορολογούμενους.

Πρακτικά στη νέα ρύθμιση μπορούν να περιληφθούν παλαιές φορολογικές υποθέσεις που απορρίφθηκαν για τυπικούς λόγους από την Επιτροπή Εξωδικαστικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών και στη συνέχεια κατέληξαν στα δικαστήρια, όσο και υποθέσεις που κατέστησαν η θα καταστούν εκκρεμείς στο ΣτΕ και στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια το χρονικό διάστημα από την 1η-1-2021 έως και τις 29 Ιουλίου 2022.

Η ειδική Επιτροπή εξετάζει τα αιτήματα και τις ενστάσεις των φορολογούμενων για πράξεις επιβολής πρόσθετου φόρου ή και προστίμων και αποφασίζει για την εν όλω ή εν μέρει αποδοχή ή την απόρριψη του αιτήματος προτείνοντας στον φορολογούμενο συγκεκριμένο τρόπο διευθέτησης των διαφορών.

Τι θα περιλαμβάνει αυτός; Διαγραφή σε ποσοστό έως 75% των προσαυξήσεων και προστίμων και καταβολή του φόρου σε έως 24 μηνιαίες δόσεις. Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος συμφωνήσει στην εξώδικη επίλυση της διαφοράς και αποδεχθεί την πρόταση της Επιτροπής θα πρέπει να καταβάλει άμεσα, εντός 5 ημερών, το 30% του φόρου που οφείλει.

Η εξέταση των αιτήσεων εξώδικης επίλυσης διαφορών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 30 Ιουνίου 2023 και τα πρακτικά εξώδικης επίλυσης να έχουν εκδοθεί έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2023, ημερομηνία, κατά την οποία λήγει η θητεία του Γενικού Προϊσταμένου, των μελών των Τμημάτων της Επιτροπής και των Γραμματέων.

Αιτήσεις που δεν θα έχουν εξεταστεί μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023, θα θεωρηθούν ότι απορρίφθηκαν σιωπηρά. Με τη ρύθμιση αυτή το δημόσιο επιδιώκει από την πλευρά του την άμεση εισροή χρημάτων στα ταμεία του από εκκρεμείς,στα δικαστήρια,φορολογικές υποθέσεις, η εκδίκαση των οποίων, ως γνωστόν,ολοκληρώνεται σε βάθος χρόνου.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα