back to top
35.5 C
Athens
Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024

35.5 C
Athens
Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024

Ν. Βούτσης: Επιλογή Μητσοτάκη το τοξικό πολιτικό κλίμα και οι ακραίες αντιπαραθέσεις

Διαβάστε επίσης

«Με ανησυχεί η επιλογή ενός τοξικού πολιτικού κλίματος με ακραίες αντιπαραθέσεις, όταν μάλιστα εκπηγάζει αυτή η επιλογή  από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος επανειλημμένα κι αντί να τοποθετείται πάνω στα κρίσιμα ζητήματα επιβίωσης της κοινωνίας μας και τα καυτά ζητήματα της καθημερινότητας, προσπαθεί επικοινωνιακά να προσδώσει τοξικότητα σε αυτό το κλίμα πολιτικής αντιπαράθεσης» δήλωσε μεταξύ άλλων, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Απόστολο Χονδρόπουλο ο τέως Πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Α΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Βούτσης.
«Είναι σαφές ότι διανύουμε μια μικρή ή μεγαλύτερη προεκλογική περίοδο σε πολύ πυκνό πολιτικό χρόνο διότι οι εξωγενείς κρίσεις, όπως είναι η κρίση στην ενέργεια, οι γεωπολιτικές αλλαγές που φέρνει ο πόλεμος, η πανδημία και η ακρίβεια, έρχονται με πολλαπλασιαστή τις κυβερνητικές πολιτικές στη χώρα μας» τόνισε ο κ. Βούτσης και εξήγησε ότι  αυτός ο πολλαπλασιαστής εμφανίζει και τις συνέπειες οι οποίες είναι δραματικές.
 
«Δεν είναι τυχαίος ο πληθωρισμός, ήδη τρέχει πάνω από το 12% στη χώρα μας, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 8%, δεν είναι τυχαίο ότι η θνησιμότητα στον τομέα της πανδημίας εμφανίζει μεγάλη έξαρση, πολύ μεγαλύτερη από το μέσο ευρωπαϊκό όρο και δεν είναι τυχαίο επίσης ότι ο λεγόμενος ενεργειακός πληθωρισμός μέσα σε ένα χρόνο είναι 31 προς 69%  στην Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Όλα αυτά μπορεί να προέρχονται από εξωτερικά αίτια,  υπάρχει όμως ένας πολλαπλασιαστής σε βάρος των πολιτών που προέρχεται από τις ακολουθούμενες  φιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης».
Σύμφωνα με τον Νίκο Βούτση «δεν υπήρχε κανένας λόγος να γίνει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, την ίδια που ώρα που στη Γαλλία, η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας επανακρατικοποιήθηκε. Επίσης, η διαχείριση με τη ΛΑΡΚΟ… Η ΛΑΡΚΟ έχει αποθέματα και θα μπορούσε κάλλιστα να είναι μέσα στον πυρήνα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας»
Σχετικά με τα σενάρια των πρόωρων εκλογών ο κ. Βούτσης ήταν ξεκάθαρος:  «Οι εκλογές έπρεπε να έχουν γίνει “χθες” και θα ήταν καλύτερα τα πράγματα, γι’ αυτό πιέζουμε για εκλογές κάθε μέρα» και πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα των εκλογών θα κριθούν από τα  μεσαία στρώματα.
«Οι κρίσεις αυτές έχουν κληροδοτήσει στον κόσμο ολόκληρο μία κατάσταση κοινωνικής κινητικότητας προς τα κάτω, που παράγει ανάγκες και χρειάζονται εξειδικευμένες πολιτικές και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δίνει συγκεκριμένες λύσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων, όπως είναι η νεολαία. Επίσης, στόχος μας είναι η ανάκτηση της εργασίας» τόνισε προσθέτοντας ότι πλέον η καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων είναι στην πρωτοκαθεδρία.  
«Αρκεί να ακούσει κανείς τους φορείς των εργαζομένων και να δει τί εφαρμόζεται ακόμη  κι από θετικές διατάξεις, για να αντιληφθεί ότι η καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων είναι στην πρωτοκαθεδρία. Η κυβέρνηση έφερε σειρά αντεργατικών νόμων, που διαλύουν το 8ωρο, τους ελέγχους, τις συλλογικές συμβάσεις».
 
Επίσης ο κ. Βούτσης έκανε λόγο για το ΕΣΥ μέσα στην πανδημία, το οποίο όπως σχολίασε, «δυστυχώς δεν ισχυροποιήθηκε και τα φαινόμενα που το αποδεικνύουν είναι πολλά» και τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι επίσης εκτεθειμένη και στον τομέα του κράτους δικαίου.
«Επί μήνες δεν έρχεται προς κύρωση στη βουλή, η ευρωπαϊκή οδηγία για τη διαφύλαξη των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, αλλά και στο προσφυγικό- μεταναστευτικό η κυβέρνηση είναι απολύτως εκτεθειμένη».
 
Τέλος αναφερόμενος  σε  κυβερνητικές συνεργασίες επισήμανε ότι ο Κυριάκος  Μητσοτάκης είναι εγκλωβισμένος στην προσδοκία της αυτοδυναμίας, που μπορεί να οδηγήσει σε αδιέξοδο.
«Εμείς είμαστε ανοιχτοί με προγραμματική πρόταση. Σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν κοινωνικά, οικονομικά και θέματα παιδείας υπάρχει μία σύγκλιση ουσιαστική περισσότερων δυνάμεων, μπορεί να υπάρξει ένα κοινό πρόγραμμα το οποίο θα μπορούσε να εμφανιστεί και πριν στο λαό ως εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Είμαστε ανοιχτοί κι όλοι κρίνονται».
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα