back to top
31.3 C
Athens
Τετάρτη, 14 Αυγούστου, 2024

31.3 C
Athens
Τετάρτη, 14 Αυγούστου, 2024

«Οι προοπτικές των Ελληνοτουρκικών σχέσεων» – Η νέα έρευνα του Αθήνα 9.84

Διαβάστε επίσης

Τον φάκελο «Οι προοπτικές των Ελληνοτουρκικών σχέσεων» άνοιξε σήμερα ο Αθήνα 9.84 δίνοντας βήμα σε υπουργούς, εκπροσώπους του πολιτικού κόσμου και διεθνολόγους.

Στο αφιέρωμα που επιμελήθηκαν οι Αλεξάνδρα Βουδούρη και Χρήστος Καπούτσης αναζητήθηκαν απαντήσεις σχετικά με τη τρέχουσα κατάσταση των διμερών σχέσεων, τους λόγους που οδήγησαν στην αύξηση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών το τελευταίο διάστημα, καθώς και πιθανούς τρόπους απομείωσής της, που θα επιτρέψουν την αποκατάσταση των διαύλων επικοινωνίας που έχουν πλέον σε ανώτατο επίπεδο διακοπεί.

Επίσης, συζητήθηκε η ουκρανική κρίση καθώς και η προοπτική εκλογών και στις δύο χώρες και πώς αυτή επηρεάζει τη πορεία και των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Συμπερασματικά, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στο σημερινό αφιέρωμα εξέφρασε ανησυχία για το γεγονός ότι αυτή τη περίοδο δεν υπάρχει επικοινωνία σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών, ενώ επεσήμαναν πως θα πρέπει να είναι μια από τις προτεραιότητες, το επόμενο διάστημα. Οι περισσότερες εκτιμήσεις συγκλίνουν πάντως ότι αυτό το καλοκαίρι θα υπάρξει μια “ύφεση” της έντασης, μεταξύ των δύο χωρών, καθώς Ελλάδα και Τουρκία αναζητούν πλέον έσοδα από τον τουρισμό, ενώ πιθανές εντάσεις θα επανέλθουν από το φθινόπωρο και στον δρόμο προς τις κάλπες.

Για τη Τουρκία ενδεχομένως προτεραιότητα αυτή τη στιγμή να αποτελεί η Συρία και πιθανή εισβολή στο βόρειο τμήμα της αλλά και η διασφάλιση του ρόλου του “περιφερειακού παίκτη” στην ευρύτερη περιοχή, μια ευκαιρία που της προσφέρει η τρέχουσα κρίση του πολέμου στην Ουκρανία.

Αρ. Πελώνη: Δεν μπορούν να βελτιωθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, όσο υπάρχει αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας

Μιλώντας στους Μιχάλη Λεάνη, Αλεξάνδρα Βουδούρη και Χρήστο Καπούτση και αναφερόμενη στο ενδεχόμενο ενός “θερμού επεισοδίου” μέσα στο καλοκαίρι, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη σημείωσε:  «Είδαμε την κλιμάκωση από την τουρκική πλευρά. Όσο αυτή μένει σε  επίπεδο ρητορικής και δεν έχουμε “κινήσεις επί του εδάφους” νομίζω πως απομακρύνεται σαν ενδεχόμενο αυτό.  Η προκλητικότητα αυτή της Τουρκίας φαίνεται να εντάσσεται στο εσωτερικό παιχνίδι της Τουρκίας. Ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα καταλάβει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει αυτή την τακτική ενώ έχει γίνει αντιληπτό ότι δεν μπορούν να βελτιωθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, όσο υπάρχει αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας».

Για  παρέμβαση “τρίτων” στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η διαφορά που έχουμε με την Τουρκία είναι διμερής, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν ενημερώνουμε εταίρους και συμμάχους.

«Δεν τίθεται θέμα τρίτων. Για εμάς η Ε.Ε. είναι η οικογένειά μας.  Με αφορμή λοιπόν τη συζήτηση που γίνεται για τα F16 και την αμερικανική στάση, να πω ότι εμείς εξηγούμε τις ελληνικές θέσεις, μιλάμε για τις ευρύτερες συνέπειες στην περιοχή και πρέπει να το ακούσει αυτό η Τουρκία. Είναι στο χέρι της να λογικευτεί κι αυτό θα είναι υπέρ της»

Τέλος, για το θέμα της αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών η Αριστοτελία Πελώνη σημείωσε ότι γίνονται αυτά που πρέπει.

«Η Ελλάδα στον ΟΗΕ κατέθεσε τεκμηριωμένη απάντηση. Έχουμε νομικά και πολιτικά επιχειρήματα απέναντι στον παραλογισμό να μιλάνε για αποστρατικοποίηση όταν είναι σαφές ποια είναι η κατάσταση και στα παράλια της άλλης πλευράς. Προφανώς είναι αβάσιμο και παράλογο να συνδέεται  η αποστρατικοποίηση με την κυριαρχία των ελληνικών νησιών. Υπήρξαν και συναντήσεις του πρωθυπουργού και δεν είναι τυχαίες κι οι τοποθετήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας, που λένε να σεβαστεί η Τουρκία την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας».

Κ. Κατσαφάδος: Δεν μπορούμε να ξέρουμε πως σκέφτεται ο Ερντογάν, είμαστε πάντα σε ετοιμότητα

Για το μεταναστευτικό ως πολιτικό μέσο πίεσης από την Τουρκία και τη συμβολή του Λιμενικού Σώματος στη διάσωση μεταναστών, μίλησε στο πλαίσιο του ειδικού αφιερώματος του Αθήνα 9.84, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Κώστας Κατσαφάδος.

«Δεν μπορούμε να ξέρουμε πως σκέφτεται ο Ερντογάν, είμαστε πάντα σε ετοιμότητα, τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος φυλάνε τα θαλάσσια σύνορά μας» είπε μιλώντας στους Ελευθερία Κουμάντου, Νεκτάριο Ανδριόπουλο και Δημήτρη Τριανταφυλλίδη.

Ανακοίνωσε ότι «το τελευταίο τρίμηνο έχουμε αύξηση άνω του 40% των μεταναστευτικών ροών από τα παράλια της Τουρκίας. Δεν μας ανησυχεί, όμως, το ελληνικό Λιμενικό Σώμα έχει επιφέρει μεγάλες επιτυχίες και φυλάσσει επάξια τα θαλάσσια σύνορά μας. Έχουμε γενικά 80% μείωση των μεταναστευτικών ροών δια θαλάσσης στη χώρα μας».

Όπως επισήμανε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής είναι πολλά τα καταγεγραμμένα περιστατικά. «Βλέπουμε βάρκες να συνοδεύονται ακόμη κι από σκάφη του Λιμενικού Σώματος της Τουρκίας, αλλά υπάρχει άμεση αντιμετώπιση από την πλευρά της Ελλάδας. Έχουμε δεκάδες θαλάσσια μέσα κι έχουμε υψώσει ένα τείχος, που λειτουργεί αποτρεπτικά. Επίσης, εφαρμόζουμε το νόμο απέναντι στους δουλέμπορους. Εάν συλληφθεί ένας δουλέμπορος κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης 10 ετών. Συνεπώς, το ενδεχόμενο φυλάκισης 10 ετών τους φοβίζει και γυρίζουν πίσω».

Αναφερόμενος στη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το μεταναστευτικό- συμφωνία που η Τουρκία δεν έχει τηρήσει- ο κ. Κατσαφάδος τόνισε ότι για να επιβάλλουμε την τήρηση της συμφωνίας πρέπει να μπορούμε να ελέγχουμε καλύτερα τη ροή του χρήματος. «Να αντιληφθούμε ότι τα σύνορα της Ελλάδας, δεν είναι μόνο της Ελλάδας, αλλά και σύνορα της Ε.Ε. Δεν είναι μόνο ελληνικό το προσφυγικό, είναι ευρωπαϊκό ζήτημα και πρέπει να αποφασίσουμε να λάβουμε μέτρα απέναντι στην εκμετάλλευση των ανθρώπων και στην εργαλειοποίηση του προσφυγικού- μεταναστευτικού από την Τουρκία.

Ευ. Αποστολάκης: Θα το σκεφτεί πολύ ο Ερντογάν  να προβεί σε στρατιωτική ενέργεια

Στην ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στην κλιμάκωσή της από την πλευρά της Τουρκίας, αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος εκτίμησε ότι δεν είναι πιθανό το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου μεταξύ των δύο χωρών.

«Η Ελλάδα είναι ισχυρή στρατιωτικά αυτή τη στιγμή, ανήκει στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ και έχει καλές σχέσεις με όλα τα κράτη. Θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο και θα το σκεφτεί πολύ ο Ερντογάν  να προβεί σε στρατιωτική ενέργεια. Ξέρει ότι δεν θα το περάσει ανώδυνα η Τουρκία,  θα της στοιχίσει πολύ», ανέφερε.

Πρόσθεσε δε ότι :«Αυτή τη στιγμή η Τουρκία θεωρεί ότι έχει κάποια ευκαιρία επειδή έχει αναβαθμιστεί ο ρόλος της μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και πως της συγχωρούνται ένα σωρό προβλήματα που δημιουργεί στην περιοχή.  Από την άλλη πλευρά, επειδή η νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ είναι πολύ σημαντική τόσο για λόγους ενέργειας όσο και για λόγους ασφάλειας, κανείς δεν επιθυμεί προβλήματα στην περιοχή και μάλιστα μεταξύ δύο συμμάχων οι οποίοι είναι πολύ σημαντικοί. Αυτό είναι κάτι που ασκεί πίεση στην Αμερική και στο ΝΑΤΟ και ο Τούρκος πρόεδρος το εκμεταλλεύεται. Προσπαθεί να εξαργυρώσει αυτήν την πίεση. Για  προεκλογικούς λόγους αλλά και για λόγους εσωτερικής ισορροπίας, ο Ερντογάν κράτα ψηλά το θέμα στην ατζέντα του δημιουργώντας  μια αίσθηση ότι κινείται στον πατριωτικό χώρο, ότι δε θα αφήσει τίποτε που να μην διεκδικήσει. Βέβαια, πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος να θέλει να πάρει και κάποιο ”λάβαρο”,  να μην μείνει δηλαδή μόνο στα λόγια».

Ερωτηθείς εάν η ελληνοτουρκική κρίση που κορυφώθηκε το 2020  μας έδειξε τι μπορούμε στο εξής να αποφύγουμε και αν θα χρειαζόμαστε τη διαμεσολάβηση τρίτων, ο κ. Αποστολάκης επανέλαβε την άποψη πως «αν προκύψει  σύγκρουση με την Τουρκία θα είμαστε μόνοι μας».

Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Αν βασιζόμαστε στις παρεμβάσεις τρίτων και στο ποιοι θα μας στηρίξουν σε μια δύσκολη κατάσταση, είμαστε σε λάθος δρόμο. Πρέπει να δούμε πώς εμείς ως Ελλάδα θα αντιμετωπίσουμε το ζήτημα με την Τουρκία γιατί δεν είναι κάτι που λύνεται με μαγικό ραβδί».

Σχολιάζοντας τον αμυντικό εξοπλισμό της χώρα μας, υπογράμμισε ότι είναι μεν θετικό να προσθέτουμε δυνατότητες στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ωστόσο, σημείωσε ότι αυτό θα πρέπει να γίνεται λελογισμένα και βάσει ουσιαστικής αξιολόγησης των αναγκών, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι η χώρα μας έχει προσχωρήσει σε μια υπερβολική «κούρσα» εξοπλισμών».

«Κάθε μέρα βγαίνει ένα καινούριο πρόγραμμα. Ό,τι υπάρχει και πωλείται το αγοράζουμε. Ότι μας δίνουν, θεωρείται ότι είναι ευκαιρία και το παίρνουμε. Θεωρώ ότι έχουμε μπει σε μια τρέλα, σε μια υπερβολή.  Από τη μια πλευρά, ο κόσμος δυσκολεύεται στην καθημερινότητά του, “πονάει” από την ακρίβεια κι εμείς ξοδεύουμε δισεκατομμύρια ευρώ σαν να είναι μαρουλόφυλλα. Πρόκειται για μια υπερβολή που θα πρέπει να σταματήσει,  δεν οδηγεί πουθενά. Δεν θα φτάσουμε να έχουμε ποτέ περισσότερες στρατιωτικές δυνατότητες από την Τουρκία. Είναι άλλα τα μεγέθη».

Γ. Κατρούγκαλος: Πρέπει να αξιοποιήσουμε τη θέση μας στην Ευρωπαϊκή ‘Ενωση

«Το 2050 η Τουρκία θα είναι στις 10 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, για αυτό το λόγο θα πρέπει να είναι επιδίωξη δική μας να μην μεταθέτουμε τη λύση για αργότερα. Δεν θα είναι καλύτερα τα πράγματα για εμάς» δήλωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος Tομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός Εξωτερικών.

Μιλώντας στο Γιάννη Λαυράνο και στην Αλεξάνδρα Βουδούρη και ερωτηθείς σε τι προσδοκά η Τουρκία ο κ. Κατρούγκαλος εκτίμησε ότι «έχει μία πάγια αναθεωρητική πολιτική που την υπηρετεί με προβολή ισχύος και υπολογίζει ότι στο μέλλον ο συσχετισμός δύναμης μεταξύ των δύο χωρών θα είναι καλύτερος για αυτήν» και σημείωσε πώς για να ξεπεράσουμε την επιθυμία της Τουρκίας να μη λύσει τα πράγματα μέσω του Διεθνούς Δικαίου αλλά μέσω της προβολής ισχύος και παραβιάζοντας συχνά το διεθνές δίκαιο, «πρέπει να αξιοποιήσουμε τη θέση μας στην Ευρωπαϊκή ‘Ενωση»

Όπως ανέφερε, πολιτικά το θέμα έχει λυθεί. «Το έχουμε λύσει από το 1975 , όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πρότεινε στον Ντεμιρέλ να πάμε στο δικαστήριο γιατί αλλιώς δεν μπορούμε να λύσουμε τη διαφορά για τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες».

Αγγ. Συρίγος: Όλα μπορούν να συμβούν, όλα είναι ανοιχτά πάνω στο τραπέζι

Την άποψη ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και πως δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η πιθανότητα να υπάρξει επιδείνωση στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, εξέφρασε ο Υφυπουργός Παιδείας και αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στους Μιχάλη Λεάνη, Αλεξάνδρα Βουδούρη και Χρήστο Καπούτση.

«Επειδή όλα εξαρτώνται από τη διάθεση ενός προσώπου, του Ερντογάν, τα πάντα είναι πιθανά. Ο Τούρκος πρόεδρος ήταν εκείνος που είχε ζητήσει να δει τον Έλληνα πρωθυπουργό τον Φεβρουάριο, όταν ξεκίνησε η ουκρανική κρίση, διότι φοβόταν τι συνέπειες θα είχε για τη πατρίδα του. Εκείνος ήταν επίσης που επέλεξε να αλλάξει εντελώς κατεύθυνση και στάση. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια σιγουριά για οτιδήποτε. Όλα μπορούν να συμβούν, όλα είναι ανοιχτά πάνω στο τραπέζι», εκτίμησε.

Ερωτηθείς εάν θεωρεί ότι οι διεκδικήσεις της Τουρκίας για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών έχουν περιθώρια κλιμάκωσης και πώς μπορεί να απαντήσει η χώρας μας, επισήμανε: «Παραδοσιακά, προετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο, εξοπλίζοντας τα νησιά μας. Τον τελευταίο καιρό έχουν ενταθεί οι προσπάθειες με νέους εξοπλισμούς, με διεθνείς συμμαχίες, με παρεμβάσεις εκεί που πρέπει. Αυτή τη στιγμή, το Κογκρέσο είναι το πλέον ισχυρό Κοινοβουλευτικό Σώμα, παγκοσμίως. Όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός μιλάει εκεί και τον χειροκροτούν με ενθουσιασμό, έχει και αυτό τη σημασία του».

Σύμφωνα με τον κ. Συρίγο, παράλληλα με τον πόλεμο στην Ουκρανία, εξελίσσεται και μια προσπάθεια της Τουρκίας να εκμεταλλευτεί την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, επιχειρώντας να παρουσιαστεί ως «διαμεσολαβητής» ανάμεσα στη Δύση και στη Ρωσία: «Ο Τούρκος πρόεδρος βρίσκεται σήμερα στο Ιράν. Λέει στη Δύση ότι ήρθε να συζητήσει με τους Ρώσους πώς θα μπορέσουν να βγάλουν τα σιτηρά από τη Ρωσία και την Ουκρανία ώστε να ταΐσουν τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτή τη στιγμή η Τουρκία προσπαθεί να εμφανιστεί ως χώρα- γέφυρα ανάμεσα στη Δύση και στη Ρωσία».

Σχετικά με τη φημολογία των τελευταίων ημερών περί ανακοίνωσης της προσάρτησης των Κατεχόμενων από τον Ερντογάν στις 20 Ιουλίου, σχολίασε: «Με την Τουρκία, έχω μάθει να ακούω σοβαρά ακόμη και φημολογίες. Είμαι προσεκτικός και παρακολουθώ. Δεν μπορώ να ξέρω αν θα το κάνει, δεν θα μου έκανε εντύπωση. Νομίζω, όμως, ότι θα προχωρούσε σε δημοψήφισμα, δεν θα το έλεγε ευθέως ότι θα προσαρτηθούν».

Σ. Σέρμπος: Τα τελευταία χρόνια η Τουρκία έχει ανεβάσει τον πήχη των διεκδικήσεών της

Αξιολογώντας την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά και την πρόσφατη ψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της τροπολογίας βάσει της οποίας απαγορεύεται η πώληση F-16 αλλά και ο εκσυγχρονισμός και αναβάθμισή των ήδη διαθέσιμων στην Τουρκία, ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και Σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Σωτήρης Σέρμπος, ανέφερε: «Πέρα από την συστηματική δουλειά που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια το ελληνικό λόμπι στην Ουάσιγκτον, η συνδρομή που έχουμε εισπράξει από χώρες όπως το Ισραήλ που διαθέτουν ισχυρές προσβάσεις στην Ουάσιγκτον, συνετέλεσαν προς αυτήν την κατεύθυνση».

Παράλληλα, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στους Γιάννη Λαυράνο και Αλεξάνδρα Βουδούρη στο πλαίσιο της έρευνας «Οι προοπτικές των ελληνοτουρκικών σχέσεων» , έκανε λόγο για έλλειμμα αξιοπιστίας προς τον Ερντογάν, δεδομένου ότι -όπως είπε- οι Αμερικανοί θα επιθυμούσαν περισσότερο καθαρές λύσεις και δεσμεύσεις εκ μέρους μια σειράς χωρών που θα τους είναι χρήσιμες μεσοπρόθεσμα σε μια διαδικασία αποδυνάμωσης της Ρωσίας σε γεωγραφικές ζώνες όπου δραστηριοποιείται και η Τουρκία.

Σχολιάζοντας τις διακυμάνσεις και τη γενικότερη πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, τόνισε: «Όσον αφορά στο τρίγωνο Ελλάδα -ΗΠΑ-Τουρκία, εξαιτίας της στάσης που τηρεί η Άγκυρα και της σχέσης που έχει σφυρηλατηθεί μεταξύ Πούτιν – Ερντογάν, οι ΗΠΑ θεωρούν ότι προετοιμαζόμαστε για πολλαπλά σενάρια εξέλιξης αυτού του εκκρεμούς. Επομένως, είναι καλό να δημιουργήσουμε και μία δεύτερη γραμμή άμυνας, το οποίο πρακτικά σημαίνει αναβάθμιση της χώρας μας, εξισορροπώντας έτσι και την γεωπολιτική φιλοδοξίας της Άγκυρας».

Ειδικότερα, αναφερόμενος στη γεωπολιτική επιθυμία της Άγκυρας να καταστεί περιφερειακός τοποτηρητής, σημείωσε: «Η Τουρκία επιθυμεί εδώ και χρόνια να γίνει μία περισσότερο αυτόνομη, κεντρική, μεσαία δύναμη με έναν κομβικό ρόλο που θα λειτουργεί ως ένας τρίτος πόλος, ανάμεσα στη Δύση και στην Ευρασία, πολλές φορές με την ιδιότητα της ”γέφυρας”, προκρίνοντας μια πολύ συναλλακτική μεθοδολογία στις διεθνείς σχέσεις, δηλαδή ένα δούναι και λαβείν».

Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι: «Είναι λίγο άτοπα όλα αυτά που ακούγονται, δηλαδή είτε η Τουρκία να γυρίσει πίσω στο μαντρί της Δύσης είτε σε αυτή τη φάση να επιλέξει να φύγει τελείως, για σειρά λόγων όπως η οικονομία της. Ο Τούρκος πρόεδρος θεωρεί ότι μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον συμφέρει να επιλέξει μία τακτική συγκυριακής αναδίπλωσης προς τη Δύση , πουλώντας πολύ ακριβά τη μετοχή του οικοπέδου του, της Τουρκίας. Αυτό όμως θα έρθει με το αζημίωτο. Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει ότι η Τουρκία, λόγω της αύξησης του γεωπολιτικού της μεγέθους, των ευκαιριών που της δίνει το διεθνές σύστημα έχει ανεβάσει τον πήχη των διεκδικήσεών της.

Δυστυχώς, κάποιες φορές λειτουργεί με έναν δυσανάλογο τρόπο. Αυτό το οποίο δεν είναι ξεκάθαρο στην Αθήνα είναι ότι η Τουρκία διαθέτει τη δυνατότητα να ρυθμίζει την απομόνωσή της και να κάνει και διορθωτικές κινήσεις, όπου απαιτείται, όπως έχει κάνει περιφερειακά από το 2020 και μετά με χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος. Υπάρχουν δυσκολίες αλλά όλοι αναγνωρίζουν ότι πρέπει να βρεθεί ένας βηματισμός. Η Τουρκία τους είναι απαραίτητη και προσπαθούν να την οριοθετήσουν».

Πρόσθεσε ότι, την ίδια στιγμή, όλες οι χώρες της περιοχής έχουν στραμμένο το βλέμμα τους και στην επόμενη ημέρα όπου το αμερικανικό αποτύπωμα θα είναι ενδεχομένως ακόμα λιγότερο ορατό.

«Υπάρχει μια μεγάλη ενόχληση αυτών των χωρών, μια περιφερειακή ισορροπία δυνάμεων που όχι μόνο δεν μπορεί να αποκλειστεί η Τουρκία αλλά θα έχει ρόλο», σχολίασε.

Δ. Κούρκουλας: Η Τουρκία είναι μεταξύ Ανατολής και Δύσης, το παίζει σε διπλό ταμπλό

Για την εικόνα της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, μετά και τη στάση που κράτησε απέναντι στον πόλεμο της Ρωσίας ενάντια στην Ουκρανία, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στους Ελευθερία Κουμάντου, Νεκτάριο Ανδριόπουλος, και Δημήτρη Τριανταφυλλίδη, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας.

‘Όπως τόνισε η Τουρκία το παίζει σε διπλό ταμπλό. «Δεν είναι δυτική χώρα όπως τη θεωρούσαμε τις εποχές του ’60 και ’70, είναι μια ιδιόμορφη κατάσταση, είναι μεταξύ Ανατολής και Δύσης, το παίζει σε διπλό ταμπλό», είπε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε ότι η ‘Άγκυρα συνειδητά δεν θέλει να παίζει το ρόλο του πιστού συμμάχου. «Αυτό που πρέπει να κάνει η Δύση είναι να βρει ένα modus vivendi απέναντι στην Άγκυρα», επισήμανε ο πρώην υφυπουργός εξωτερικών.

Απαντώντας στα σενάρια περί ενδεχόμενης αποχώρησης της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ ο κ. Κούρκουλας εκτίμησε ότι «χωρίς την Τουρκία θα υπήρχε θέμα με την Νοτιανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, ενώ και και η δική μας θέση θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη στην περιοχή μας».

Ν. Παπαναστάσης: Εγκληματικός ο ρόλος του ΝΑΤΟ

«Εγκληματικό» χαρακτήρισε τον ρόλο του ΝΑΤΟ με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ο βουλευτής του ΚΚΕ και Αντισυνταγματάρχης ε.α, Νίκος Παπαναστάσης.

«Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη ένας πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Στην ουσία, πρόκειται για έναν πόλεμο ανάμεσα στη Ρωσία- η οποία βρίσκεται σε μια ευκαιριακή συμμαχία με την Κίνα- απέναντι στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ και στις ΗΠΑ. Αυτά είναι τα αντιμαχόμενα μέρη σε έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο που καταληστεύει πόρους περιοχών», τόνισε, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στους Γιάννη Λαυράνο και Αλεξάνδρα Βουδούρη στο πλαίσιο της έρευνας του σταθμού της πόλης «Οι προοπτικές των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

«Ας μην εξωραΐζουμε το ρόλο του ΝΑΤΟ απέναντι σε μια επιτιθέμενη Ρωσία. Είναι και οι δύο ληστές των πλουτοπαραγωγικών πόρων των περιοχών. Το ΝΑΤΟ είναι μέλος μιας διαπάλης που εκπροσωπεί τα συμφέροντα μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, των ΗΠΑ και της ΕΕ για το μοίρασμα αγορών με τη Ρωσία και τους δρόμους μεταφοράς. Αυτός ο συνασπισμός του ΝΑΤΟ που δεν είναι καθόλου αθώος, κλείνει τη φτηνή στρόφιγγα του ρωσικού φυσικού αερίου και ανοίγει τη στρόφιγγα του πανάκριβου υγροποιημένου αμερικάνικου. Το κόστος το πληρώνουν οι λαοί», σχολίασε.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαναστάση, η λύση για να διευθετηθούν τα προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι να πάρουν οι ίδιοι οι λαοί τις τύχες τους στα χέρια τους.

«Έχουμε φτάσει στα πρόθυρα του Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα. Αυτοί που έχουν να χωρίσουν είναι η αστική τάξη της Ελλάδας που είναι αυτή τη στιγμή η κυρίαρχη οικονομική τάξη και η αντίστοιχη της Τουρκίας. Υπάρχει μια διαμάχη ελέγχου αγορών. Όσο υπάρχει αυτό το υπόβαθρο διεθνών σχέσεων, η ειρήνη παραμερίζεται. Κανείς δεν αναφέρεται στην ειρήνη γιατί η λέξη εμπεριέχει το σπέρμα της συνεργασίας των λαών και την απομόνωση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων».

Εκτίμησε ότι «αυτό δεν θα γίνει μέσω των αστικών εκλογών, που είναι ο φερετζές διαχείρισης κι όχι πολιτικής».

Και πρόσθεσε: «Για το σήμερα εμείς έχουμε προτάσεις. Δεν μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να κόπτεται για την άμυνα της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία και την ίδια στιγμή να στέλνει όπλα στην Ουκρανία».

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα