back to top
37 C
Athens
Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024

37 C
Athens
Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024

Σύνοδος Πρυτάνεων: Έντονες αντιδράσεις για τον νέο νόμο για τα πανεπιστήμια

Διαβάστε επίσης

«Ξεκινά η υλοποίηση του νόμου-πλαισίου για τα Πανεπιστήμια» σημείωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στη διάρκεια της 100ής Συνόδου Πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά. Οι αντιδράσεις των επικεφαλής των ΑΕΙ πάντως ήταν έντονες, κάνοντας λόγο για «δύσκολη περίοδο εφαρμογής του νέου νόμου για τα πανεπιστήμια.

«Το επόμενο διάστημα θα εκδοθεί η εγκύκλιος που θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη για την ανάδειξη των νέων οργάνων διοίκησης στα ΑΕΙ, μετά την επεξεργασία και ενσωμάτωση 262 συνολικά βελτιωτικών προτάσεων που κατατέθηκαν από την ακαδημαϊκή κοινότητα» ανέφερε η κ. Κεραμέως και πρόσθεσε ότι «η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα είναι εδώ για να στηρίξει όλη τη διαδικασία υλοποίησης» των επερχόμενων μεταρρυθμίσεων και υπουργικών αποφάσεων. Στην ατζέντα των πρυτάνεων, που εξαρχής είχαν διατυπώσει τις δικές τους αντιρρήσεις ως προς την εφαρμογή του νόμου, βρέθηκαν ζητήματα χρηματοδότησης και στελέχωσης των ΑΕΙ, με τον πρόεδρο της Συνόδου και Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης, Ευάγγελο Διαμαντόπουλο, να δηλώνει πως η ακαδημαϊκή κοινότητα είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει το νόμο και ότι θα πρέπει άμεσα να υπάρξει ο «οδικός χάρτης» για την μετάβαση στην επόμενη ημέρα.

Στη διάρκεια της Συνόδου συζητήθηκε αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα και τα στάδια εφαρμογής των επιμέρους διατάξεων του νέου νόμου-πλαισίου, με προτεραιότητα στις διαδικασίες ανάδειξης των νέων διοικήσεων των Πανεπιστημίων, όπως π.χ. η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την ανάδειξη των Συμβουλίων Διοίκησης, την υλοποίηση καινοτόμων δράσεων, την αξιοποίηση των κονδυλίων ΕΣΠΑ και Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Αναφορικά με τις χρηματοδοτήσεις των πανεπιστημίων, η υπουργός Παιδείας επανέλαβε ότι έχει ολοκληρωθεί το 90% των επιχορηγήσων, ενώ θα «τρέξει», όπως τόνισε, και το επιπλέον ποσοστό της επιχορήγησης.

«Προβλέπεται μια δύσκολη περίοδος εφαρμογής του νόμου, καθώς αναμένονται ριζικές αλλαγές στις λειτουργικές διαδικασίες για την ομαλή μετάβαση στο νέο θεσμικό πλαίσιο, ενώ δεν δίνονται δραστικές λύσεις στα χρόνια προβλήματα υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης των Ιδρυμάτων» υπογραμμίζεται στο ανακοινωθέν των πρυτάνεων. Η Σύνοδος κρίνει απαραίτητη «την άμεση δρομολόγηση ενεργειών για την καταβολή της εθνικής χρηματοδότησης σε ερευνητικά Ευρωπαϊκά ανταγωνιστικά έργα μέσω του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων» ενώ χαρακτηρίζει ως επιτακτική την ανάγκη «για τη διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη εφαρμογής των βασικών διατάξεων του νόμου και ιδιαίτερα αυτών που διέπουν την εκλογή των οργάνων διοίκησης». Στο ανακοινωθέν γίνεται επίσης λόγος για την ανάγκη «για ενίσχυση των διοικητικών, οικονομικών και τεχνικών υπηρεσιών των Πανεπιστημίων, με προσωπικό και πόρους, που απορρέει από τις πολλαπλές δομές που δημιουργούνται και λειτουργούν σε μόνιμη βάση στα Ιδρύματα, καθώς και τη διεύρυνση των εκπαιδευτικών και άλλων δραστηριοτήτων που θεσπίζονται από το νόμο».

Η κ. Κεραμέως παρουσίασε στη διάρκεια της Συνόδου τις εξής θεματικές ενότητες:

Χρηματοδότηση: Έχει ολοκληρωθεί το πρώτο μέρος της καταβολής της τακτικής επιχορήγησης των ΑΕΙ για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών, η οποία φέτος είναι αυξημένη κατά 14,5%, ενώ εγκρίθηκε το τομεακό πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2021-27, με βασικούς άξονες: σύνδεση με την αγορά εργασίας, υποτροφίες, διεθνοποίηση/αριστεία, δεξιότητες/δια βίου μάθηση, ισότιμη πρόσβαση, διασφάλιση ποιότητας. Επίσης, για δεύτερη χρονιά, η κατανομή της ετήσιας τακτικής χρηματοδότησης των ΑΕΙ πραγματοποιείται βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, με στόχο τη διαφάνεια και τη δίκαιη κατανομή του τακτικού προϋπολογισμού. Επίσης, προχωρούν τρία έργα Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για την κατασκευή φοιτητικών εστιών (για 5.456 κλίνες) ύψους 295 εκ. ευρώ, στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας και Θράκης, ενώ δρομολογείται και η υποβολή άλλων τριών αντίστοιχων έργων στα Πανεπιστήμια Δυτικής Αττικής, Δυτικής Μακεδονίας και Θεσσαλονίκης.

Στελέχωση: Συνεχίζονται οι πράξεις προκήρυξης και διορισμού των 1.450 νέων θέσεων μελών ΔΕΠ που έχουν δοθεί από το 2020, ενώ προχωρά και ο διαγωνισμός ΑΣΕΠ για τις θέσεις διοικητικού προσωπικού που δόθηκαν για πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία στα ΑΕΙ της χώρας.

Εξωστρέφεια: Με δεδομένο πλέον ένα πλήρες θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών, τα ΑΕΙ μπορούν να επενδύσουν ακόμη περισσότερο στην εξωστρέφειά τους. Η Υπουργός ανακοίνωσε ότι μεταξύ 5-11 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η αναβληθείσα λόγω πανδημίας επίσκεψη εκπροσώπων περισσότερων από 25 κορυφαίων Αμερικανικών Πανεπιστημίων, προκειμένου να εμπεδώσουν τις ήδη υπάρχουσες συνεργασίες και να εξετάσουν το ενδεχόμενο επέκτασής τους. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες αποστολές τριτοβάθμιων ιδρυμάτων των ΗΠΑ σε άλλη χώρα των τελευταίων χρόνων.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα