back to top
37 C
Athens
Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

37 C
Athens
Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

Κ. Τζαβάρας: Θέμα λειτουργίας του πολιτεύματος, από την υπόθεση των παρακολουθήσεων – Άπλετο φως και στον διορισμό εισαγγελέως στην ΕΥΠ

Διαβάστε επίσης

16-08-2022

Πυρά κατά μερίδας ΜΜΕ που προσπαθούν να υποβαθμίσουν την υπόθεση των παρακολουθήσεων, εξαπέλυσε ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, ο οποίος έχει θητεύσει ως υπεύθυνος του Τομέα Δικαιοσύνης του κόμματος και αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα πολιτισμού.

«Η συγκάλυψη τέτοιων θεμάτων είναι ασυμβίβαστη με τη φιλελεύθερη ιδεολογία  και τη δημοκρατική κουλτούρα της ΝΔ. Να ριχθεί άπλετο φως  με θεσμικό, αμερόληπτο  τρόπο. Τίθεται ζήτημα συνταγματικής λειτουργίας του πολιτεύματος στη χώρα» δήλωσε στον Αθήνα 984 και στον Γιάννη Λαυράνο.

Απάντησε αρνητικά σε ερώτηση  εάν εξ αυτού τίθεται θέμα παραίτησης του Πρωθυπουργού, ενώ κράτησε αποστάσεις από αναφορές υπουργών περί εμπλοκής ξένου δάκτυλου, επισημαίνοντας ότι δεν τις συμμερίζεται.

Όπως είπε «η ΝΔ είναι ο ιδεολογικός θεματοφύλακας της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών. Ως εκ τούτου κι επειδή είναι φιλελεύθερο κόμμα, έχει και πρέπει να επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία σε ζητήματα αυτού του χαρακτήρα. Ο Πρωθυπουργός, όπως έχει κι ο ίδιος αναφέρει, οφείλει να επιμείνει μέχρι τέλους στη διαλεύκανση. Αυτό δεν το ζητούν ούτε ο κ Τσίπρας ούτε ο κ Ανδρουλάκης, αλλά το απαιτεί ο λαός, σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος».

Μείζον πολιτικό θέμα εντοπίζεται για τον ίδιο  «στην παρακολούθηση όχι μόνον  ενός πολιτικού προσώπου, αλλά  και άλλων 8 ατόμων, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα Καθημερινή».

Σχετικά με τον ρόλο συγκεκριμένων ΜΜΕ ο Κώστας Τζαβάρας τόνισε πως προκαλεί εντύπωση  το γεγονός ότι η παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη οφειλόταν στην διερεύνηση τραπεζικών σκανδάλων. Και διερωτήθηκε αν η ΕΥΠ έχει τόσο ενδιαφέρον να προστατεύει ένα κοινωνικά ανάλγητο τραπεζικό σύστημα, που χορήγησε θαλασσοδάνεια σε συγκεκριμένα ΜΜΕ.

«Δεν είδα να επιδεικνύεται αυτή η μαχητικότητα από πλευράς τους για θέματα δημοκρατίας και διαφάνειας που ουσιαστικά καθορίζουν τη φυσιογνωμία του έλληνα δημοσιογράφου με βάση την παράδοση του χώρου στον αγώνα για την ενημέρωση των πολιτών. Δεν είναι μια προσωπική κόντρα μεταξύ Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη, αλλά η συνολική απαίτηση να διαλευκανθούν όλες οι λεπτομέρειες» παρατήρησε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας, τόνισε: «Η στάση αυτή δεν φορά μόνο το συγκεκριμένο θέμα. Έχει παρατηρηθεί και σε άλλα ζητήματα που φέρνουν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση Ο Τύπος και κυρίως τα τηλεοπτικά κανάλια, φέρουν μεγάλη ευθύνη. Βάσει του άρθρου 15 του Συντάγματος οφείλουν να προβάλλουν την αντικειμενική και με ίσους όρους  πλουραλιστική ενημέρωση, κάτι που δεν γίνεται».

Ως προς την  έρευνα Ντογιάκου υπογράμμισε πως δεν περιλαμβάνει τον έλεγχο του κύρους πράξεων ή παραλείψεων της Διοίκησης, ο οποίος ανήκει στη δικαστική εξουσία.

«Θα μπορούσε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να ερευνήσει τυχόν πράξεις ή παραλείψεις της εισαγγελέως που είναι αποσπασμένη στην ΕΥΠ, ώστε να κριθεί η νομιμότητα των ενεργειών της. Δεν αρκεί η επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας που έγιναν πρόσχημα για παρακολούθηση 18 χιλιάδων πολιτών ΌΧΙ ΜΌΝΟΝ επί ΝΔ αλλά και άλλων 11 χιλιάδων επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ κάτι έχει συμβεί και πρέπει να ασχοληθούμε περαιτέρω με το θέμα. Κάποιοι βρίσκουν με μεγάλη ευκολία διέξοδο μέσω αυτού του ατελούς συστήματος θεσμικών εγγυήσεων, τις οποίες όμως επιβάλλουν τόσο το ελληνικό Σύνταγμα, αλλά και η ΕΕ μέσω του Χάρτη των Θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στον οποίο μεταξύ άλλων βασίζει τη λειτουργία της… Θα λυπηθώ εάν στον διορισμό της Εισαγγελέως κυρίας Βλάχου που επελέγη να αποσπαστεί στην ΕΥΠ, έχουν εμφιλοχωρήσει ζητήματα τα οποία δεν συνάδουν με την διαφάνεια και την αξιοκρατία» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του.

Τέλος, επισήμανε πως θα αναμένει την κοινοβουλευτική  διαδικασία προκειμένου  να  ακούσει όσα θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέραν του διαγγέλματός του .

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα