back to top
15.8 C
Athens
Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024

15.8 C
Athens
Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024

Στους 40 βαθμούς σήμερα ο υδράργυρος-Η πρόβλεψη για τις επόμενες ημέρες

Διαβάστε επίσης

Στο«κόκκινο» από σήμερα ο υδράργυρος που αναμένεται να φτάσει τους 40 βαθμούς στα ηπειρωτικά της χώρας, ενώ από αύριο θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία “φλερτάροντας” με τους 42 βαθμούς.

Σε όλη τη χώρα θα επικρατεί σήμερα ηλιοφάνεια και μόνον στη Θράκη τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα υπάρχουν πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ, στο Αιγαίο 4 με 6 και τοπικά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τις ανατολικές Κυκλάδες, την ανατολική Κρήτη και τα Δωδεκάνησα έως 7 μποφόρ.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος και μόνον κατά τόπους στη Θράκη τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις.

Ανεμοι: Βόρειοι 2 με 4 μποφόρ και πρόσκαιρα το μεσημέρι στη Θράκη νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 18 έως 38 με 39 βαθμούς και στη Θράκη μέχρι 37 βαθμούς Κελσίουχαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Αίθριος.

Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 39 και κατά τόπους 40 βαθμούς. Στα νησιά του Ιονίου έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 2 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Αίθριος.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και τοπικά στις ανατολικές Κυκλάδες και την ανατολική Κρήτη 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 23 έως 34 και στη νότια Κρήτη μέχρι 36 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Αίθριος.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και τοπικά στα νότια έως 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Αίθριος.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Αίθριος.

Ανεμοι: Βόρειοι 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 24 έως 38 βαθμούς Κελσίου και στα ανατολικά παραθαλάσσια μέχρι 36 βαθμούς.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 2 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 23 έως 38 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19-08-22

Αίθριος καιρός, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά και το βόρειο Ιόνιο.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ, στα ηπειρωτικά μεταβλητοί με την ίδια ένταση και στο Αιγαίο βόρειοι 4 με 6 μποφόρ με εξασθένιση το βράδυ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο. Στα ηπειρωτικά θα φτάσει τους 39 με 40 και τοπικά στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά τους 40 με 41 ενώ τη νησιωτική χώρα τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 20-08-22

Στα νησιά του Αιγαίου αίθριος καιρός. Στην υπόλοιπη χώρα, αρχικά αίθριος αλλά βαθμιαία και από τα δυτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις με τοπικούς όμβρους και μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια (εκτός Θράκης), όπου τις βραδυνές ώρες στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία τα φαινόμενα πιθανώς να είναι έντονα.

Οι άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4, στα πελάγη τοπικά 5 και το βράδυ στο Ιόνιο 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία, αν και θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά και τα βόρεια, στην υπόλοιπη χώρα θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και στα ανατολικά ηπειρωτικά οι μέγιστες τιμές αναμένεται να φτάσουν τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

Συστάσεις από τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας

Την προσοχή των πολιτών, ιδιαίτερα όσων ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, εφιστά η Πολιτική Προστασία, ενόψει του καύσωνα που αναμένεται τις επόμενες μέρες, καλώντας τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε μια σειρά οδηγιών για τους κατοίκους των περιοχών όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, ενώ όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών, αλλά και από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένονται μετά την υποχώρηση του καύσωνα, με καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, από την ΓΓΠΠ συνιστάται στους πολίτες:

Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.

Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.

Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.

Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.

Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Εν τω μεταξύ, επτά κλιματιζόμενες αίθουσες ανοίγει από σήμερα ο Δήμος Αθηναίων για την προστασία των πολιτών από την ακραία ζέστη, ενώ ενεργοποιείται στα Δημοτικά Ιατρεία και η «Γραμμή Βοηθείας» μέσω της οποίας, θα παρέχονται συμβουλές και οδηγίες, για την αντιμετώπιση θεμάτων υγείας.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα