back to top
29.3 C
Athens
Παρασκευή, 23 Αυγούστου, 2024

29.3 C
Athens
Παρασκευή, 23 Αυγούστου, 2024

Ν. Βούτσης: Άμεσος ο πολιτικός αντίκτυπος από το σκάνδαλο των υποκλοπών-Μη ανατάξιμη η κατάσταση για την κυβέρνηση

Διαβάστε επίσης

26-08- 2022

«O πολιτικός αντίκτυπος είναι άμεσος, βρισκόμαστε στη δίνη μιας πολιτικής κρίσης με επίκεντρο το κράτος δικαίου.Η κατάσταση δεν είναι ανατάξιμη για την κυβέρνηση.» 

Αυτό τόνισε ο Νίκος Βούτσης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και τέως Πρόεδρος της Βουλής στον Αθήνα 984 και στον Γιάννη Παπαγεωργίου, λίγο πριν από την έναρξη της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης με θέμα τις παρακολουθήσεις.

Δίνοντας έμφαση στο θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει τη δημιουργία τέτοιων φαινομένων, κατήγγειλε τις  ευθύνες της κυβέρνησης αλλά και του πρωθυπουργού προσωπικά για το στήσιμο ενός κέντρου παρακολούθησης των επικοινωνιών πολιτικών αντιπάλων, δημοσιογράφων, δικηγόρων κι άλλων προσώπων.

«Είναι απόλυτη, η άμεση και έμμεση πολιτική ευθύνη του ίδιου του Πρωθυπουργού. Είχε τοποθετήσει τον κ. Δημητριάδη ως ενδιάμεσο, επειδή ό ίδιος είχε την πολιτική ευθύνη για την ΕΥΠ με βάση νομοθετική πράξη από την πρώτη κιόλας μέρα της διακυβέρνησής του. Είχε βάλει πρόσωπο που είχε διατελέσει διευθυντής του πολιτικού του γραφείου ως επικεφαλής του Κέντρου Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας -μιας ΕΥΠ μέσα στην ΕΥΠ- και επίσης πρόσωπο στενά συνδεόμενο μαζί του, τον κ Κοντολέοντα, αρχηγό της ΚΥΠ» είπε χαρακτηριστικά

Ο Νίκος Βούτσης συνέχισε τη σκληρή κριτική του κάνοντας λόγο για θάψιμο της υπόθεσης και προσπάθεια συγκάλυψης με όλους τους τρόπους. Όπως σχολίασε «αντί να τοποθετηθούν στο τιμόνι των συγκεκριμένων υπηρεσιών άνθρωποι με κύρος και προσόντα κατόπιν διακομματικής συναίνεσης και διαβούλευσης με τα κόμματα και τις Ανεξάρτητες Αρχές, οργανώθηκε εξ υπαρχής και διογκώθηκε ένα τέτοιο σύστημα, που αν το Ευρωκοινοβούλιο δεν εντόπιζε το πρόβλημα με το κινητό τηλέφωνο του κ Ανδρουλάκη, η προσπάθεια για συγκάλυψη με όλους τους τρόπους θα είχε παραμείνει και ολόκληρο το παιχνίδι θα έμενε στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη και των στενών συνεργατών του».

Ακόμη, χαρακτήρισε απαράδεκτη σε θεσμικό επίπεδο, την τροπολογία που εισήγαγε ο υπουργός Επικρατείας Παναγιώτης Πικραμένος τον Μάρτιο του 2022, με την οποία όπως υπογράμμισε «δέθηκαν τα χέρια της ΑΔΑΕ, της μόνης αρχής που μπορούσε κατ ελάχιστον να ενημερώσει έναν παρακολουθούμενο για τη νόμιμη ή νομότυπη επισύνδεση του τηλεφώνου του».

Ερωτηθείς σχετικά με το τι περιμένει από τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή εκτίμησε πως θα είναι διαφωτιστική σε ένα βαθμό, ενώ καταλόγισε και πάλι ευθύνες στην κυβέρνηση ότι παίζει σκόπιμα καθυστέρηση με την άρνησή της για συμμετοχή όλων των ενεχομένων στη συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ώστε να εμπλουτιστεί με νέα στοιχεία η σημερινή των πολιτικών αρχηγών στην Ολομέλεια. «Η συζήτηση  στην Επιτροπή την επόμενη εβδομάδα δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί και αυτό δείχνει πως η κυβέρνηση λειτουργεί παρελκυστικά»

Εξέφρασε τέλος ανησυχία για τη στάση της Εισαγγελίας του ΑΠ.  Δήλωσε δε ότι δημιουργεί επιπλέον προβληματισμό σε σχέση με τη λειτουργία της Δικαιοσύνης. «Είναι ένα κορυφαίο ζήτημα και αντί να αναζητούν ποιος από την ΕΥΠ ευθύνεται για τις διαρροές στον κ Ανδρουλάκη προτιμότερο θα ήταν να ψάξουν -κι όχι να αποδώσουν σε επίπεδο πταισματοδίκη ή κάτι τέτοιο- το σκάνδαλο αυτό καθ αυτό».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα