back to top
27.5 C
Athens
Τρίτη, 20 Αυγούστου, 2024

27.5 C
Athens
Τρίτη, 20 Αυγούστου, 2024

Βουλή – Παρακολουθήσεις: Οι τοποθετήσεις για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής – Live η συζήτηση

Διαβάστε επίσης

Με τις ομιλίες των εισηγητών των κομμάτων, άρχισε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Εξεταστικής των πραγμάτων Επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν πολιτικές ευθύνες στην υπόθεση της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη.

«Υπάρχει συνταγματική εκτροπή»,ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, λέγοντας ότι «η σήψη έχει υπογραφή, αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη και για τις παρακολουθήσεις αυτές καθαυτές και για την έκπτωση του κράτους Δικαίου και την προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου».

Για σηπτική ατμόσφαιρα μιας παρακρατικής λειτουργίας που συνιστά ζήτημα δημοκρατίας για τη χώρα μας έκανε λόγο ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης, προσθέτοντας ότι έχουμε έναν Πρωθυπουργό που δεν ήξερε, δεν ρώτησε και δεν ενδιαφέρθηκαν καν να μαθει γιατί η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον Ανδρουλάκη. «Έχει στο νού του στη συγκάλυψη και είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για αυτό» είπε ο κ Κατρίνης, προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα δεχθεί συμψηφιστικές λογικές στην εξεταστική με αόριστες καταγγελίες.

«Η παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν αποτελεί τυχαία εγκληματική πράξη,αλλά το τεκμήριο μιας αντίληψης για τη νομή της εξουσίας», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου,λέγοντας ότι η υπόθεση αυτή απαιτεί κάθαρση.

«Βλέπω ότι δυστυχώς δεν μάθατε ή δεν θέλετε να μάθετε από τα λάθη σας», είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, καταλογίζοντάς της παράλληλα,βαθιά αυταρχική αντίληψη σε ό,τι αφορά την τακτική της να στιγματίζει κάθε διαφορετική φωνή.«Σας εξέπληξε η άποψη που διατύπωσαν οι κύριοι Βενιζέλος και Αλιβιζάτος γιατί τους είχατε κατατάξει στο αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπο»,είπε χαρακτηριστικά.

«Απαράδεκτες,άθλιες και παράνομες είναι όλες οι παρακολουθήσεις και αυτές που έχουν την τυπική νομιμότητα και στηρίζονται στο σκοτεινό θεσμικό πλαίσιο»,τόνισε στη Βουλή,ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
Αφού σημείωσε ότι όλα τα κόμματα που άσκησαν εξουσία «είναι βουτηγμένα στο βούρκο μέχρι το λαιμό»,διαβεβαίωσε ότι το ΚΚΕ θα κάνει κάθε προσπάθεια ώστε να γίνει πραγματική έρευνα στην Εξεταστική Επιτροπή και να αναδειχθούν οι ευθύνες,εκεί που υπάρχουν.Επίσης, ο κ.Κουτσούμπας κατήγγειλε ότι κάποιοι επεδίωκαν το θάψιμο της υπόθεσης των υποκλοπών-συνακροάσεων του ΚΚΕ κατά τα έτη 2016,2017, 2019 ,2020 και 2022.

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος,αφού κάλεσε όλα τα κόμματα να στηρίξουν την πρόταση για Εξεταστική,χαρακτήρισε «παγίδα για το λαό τα περί δημιουργίας ενός δημοκρατικού πλαισίου λειτουργίας των μυστικών υπηρεσιών».

Ο Γιώργος Μυλωνάκης από την Ελληνική Λύση,κάλεσε τον κ.Ανδρουλάκη να πάει ο ίδιος στην ΕΥΠ να μάθει από ποιόν παρακολουθείτο, ενώ είπε ότι θα πρέπει να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή για τις συγκεκριμένες υποθέσεις αλλά και αυτή της παρακολούθησης 17 βουλευτών την περίοδο 2015-16.

Από το ΜέΡΑ25 η Σοφία Σακοράφα αναρωτήθηκε πως στη συγκριτικά μικρή Ελλάδα γίνονται υπερδεκαπλάσιες παρακολουθήσεις από τη Γερμανίας.

Η πρόταση αναμένεται να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των 120 ψήφων, καθώς προβλέπεται να την στηρίξουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Την προσεχή  Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου, θα συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για το θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών, όπως έκανε γνωστό στην Ολομέλεια του Σώματος, ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Κώστας Τασούλας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση τυχόν πολιτικών ευθυνών στην υπόθεση της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη.
Να σημειωθεί ότι αίτημα για σύγκληση της Επιτροπής είχαν υποβάλει χωριστά ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, ζητώντας να κληθούν ο διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο προκάτοχός του Παναγιώτης Κοντολέων,ο τέως γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος και η αρμόδια για την ΕΥΠ Εισαγγελέας Βασιλική Βλάχου.
Ο κ. Τασούλας γνωστοποίησε επίσης, ότι μεθαύριο Τετάρτη θα συνεδριάσει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής προκειμένου να συζητήσει το θέμα της διασφάλισης της μυστικότητας των συνεδριάσεων της Επιτροπής.

Ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας που έχει ζητηθεί με προτάσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ) θα διεξαχθεί την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ την προηγούμενη ημέρα, Τετάρτη, θα συνεδριάσει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής προκειμένου μεταξύ του υπόλοιπου προγραμματισμού των εργασιών της Βουλής, θα αποφασιστεί και η διαδικασία της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας προκειμένου να τηρηθούν όσα προβλέπει ο ΚτΒ περί της μυστικότητας των συνεδριάσεων όταν πρόκειται για θέματα που αφορούν την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Για το θέμα του χρονικού εύρους της έρευνας που θα κάνει η Εξεταστική, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης, είπε ότι Επιτροπή δεν διερευνά περιόδους αλλά υποθέσεις, όπως αυτές των παρακολουθήσεων του Νίκου Ανδρουλάκη, του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και των συνακροάσεων-υποκλοπών της έδρας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ στον Περισσό.
Από την πλευρά του κυβερνώντος κόμματος, ο εισηγητής του Δημήτρης Καιρίδης, ανέφερε ότι η ΝΔ θα δηλώσει « παρών» κατά την ψηφοφορία, καθώς η αντιπολίτευση δεν δέχεται  τη διεύρυνση της έρευνας.

 

Τη θέση του στη Βουλή για το θέμα των παρακολουθήσεων αποσαφηνίζει το ΜέΡΑ25, με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου, ενώ δημοσιοποιεί και τη συνολική θέση του στο ζήτημα.

«Ως ΜέΡΑ25 στηρίζουμε και θα ψηφίσουμε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τη σύσταση Εξεταστικής των πραγμάτων Επιτροπής, σχετικά με τις υποκλοπές ώστε να αποτραπεί η προσπάθεια ενός απαράδεκτου συμψηφισμού που μεθοδεύεται όλο αυτό το διάστημα από την Μητσοτάκης Α.Ε. Το πρόβλημα είναι πράγματι διαχρονικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως σήμερα επέλεξε να το “αναβαθμίσει” αισθητά, χρησιμοποιώντας την ΕΥΠ για να ακούει τους πολιτικούς του αντιπάλους», υποστηρίζει στην ανακοίνωση του το ΜέΡΑ25.

Δημήτρης Ράντος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα