back to top
36.9 C
Athens
Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

36.9 C
Athens
Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

Υπ. Εργασίας: Διευκρινίσεις για τις παραγραφές χρεών

Διαβάστε επίσης

Σε μόνιμη εκκρεμότητα για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές μετατρέπονται οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, παρά την διάταξη που προωθεί το υπουργείο Εργασίας για παραγραφή στην δεκαετία, ενώ θα υπάρξει μέριμνα για όσους ρύθμισαν χρέη πέραν της δεκαετίας.

Όπως διευκρίνισε το υπουργείο Εργασίας, εάν το χρέος δεν αναζητηθεί από τον ΕΦΚΑ ή το ΚΕΑΟ σε περίοδο 10 ετών, τότε μόνον παραγράφεται.

Διαφορετικά, με ειδοποίηση από τον ΕΦΚΑ ή το Κέντρο Είσπραξης, η διαδικασία θα διακόπτεται και η 10ετής παραγραφή θα ξεκινά εκ νέου από την ειδοποίηση, χωρίς να χάνονται για τον ασφαλιστικό φορέα τα ποσά που κάλυπτε η προηγούμενη παραγραφή.

Σημειώνεται ότι ο χρόνος για την παραγραφή ξεκινά να μετρά από την 1η Ιανουαρίου του έτους που ακολουθεί αυτό κατά το οποίο γεννήθηκε η οφειλή.

Από την 1η Ιανουαρίου 2027, η παραγραφή γίνεται πενταετής.

Επίσης, θα υπάρξει ειδική μέριμνα για όσους οφειλέτες ρύθμισαν χρέη πέραν της δεκαετίας, καθώς μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου, το παραγεγραμμένο ποσό θα αφαιρείται από τη ρύθμιση και τα ποσά που έχουν καταβληθεί θα καλύπτουν την υπόλοιπη οφειλή.

Για παράδειγμα:

1. Αυτοαπασχολούμενος που υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης το 2022 οφείλει εισφορές για τα έτη 2002-2011, τις οποίες ο ΕΦΚΑ δεν του έχει καταλογίσει μέχρι τη στιγμή της αίτησης. Οι εισφορές αυτές αφορούν διάστημα πέραν της δεκαετίας και άρα είναι παραγεγραμμένες. Έστω ότι, για να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, ο αυτοαπασχολούμενος χρειάζεται ακόμη 5 χρόνια ενσήμων. Τότε έχει τη δυνατότητα να πληρώσει τα 5 από τα 10 παραγεγραμμένα χρόνια, ώστε να τα αναγνωρίσει ως ασφαλιστικό χρόνο.

Αντιθέτως, εάν ο ΕΦΚΑ είχε προβεί σε κοινοποίηση προς τον ασφαλισμένο της βεβαίωσης οφειλής των εν λόγω εισφορών εντός δεκαετίας από τη γένεσή της (γεγονός που διακόπτει τον χρόνο παραγραφής), τότε ο ασφαλισμένος οφείλει το σύνολο των εισφορών.

 

2. Το 2019 βεβαιώθηκε και στη συνέχεια, με αίτηση του ασφαλισμένου, ρυθμίστηκε οφειλή του 2008, η οποία με την εν λόγω διάταξη αναφέρεται σε διάστημα πέραν της δεκαετίας και άρα καθίσταται παραγεγραμμένη. Ο οφειλέτης αυτός μπορεί, με αίτησή του, να ζητήσει τη διακοπή της ρύθμισης και τη διαγραφή της υπολειπόμενης οφειλής του. Μπορεί, όμως, να συνεχίσει να εξυπηρετεί τη ρύθμιση, ώστε να του αναγνωρισθεί ο ασφαλιστικός χρόνος που αντιστοιχεί στην οφειλή.

3. Αν κάποιος οφείλει ασφαλιστικές εισφορές για την άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος το 2018 και δεν τις έχει καταβάλει, η παραγραφή της οφειλής του ξεκινά από την 1η Ιανουαρίου 2019. Εάν δεν έχει ειδοποιηθεί ότι χρωστά μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2029, η απαίτηση παραγράφεται. Εάν όμως βεβαιωθεί η οφειλή και του έλθει ατομική ειδοποίηση στις 5 Οκτωβρίου 2021, η παραγραφή εκτείνεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2032. Εάν στη συνέχεια γίνει κάποια πράξη διοικητικής εκτέλεσης (λ.χ. κατάσχεση κάποιου περιουσιακού στοιχείου) στις 10 Μαρτίου 2030, η παραγραφή εκτείνεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2041.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα