back to top
26.8 C
Athens
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

26.8 C
Athens
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κόντρα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τον αριθμό των παιδιών που μένουν ακάλυπτα από το φετινό πρόγραμμα voucher για τους παιδικούς σταθμούς

Διαβάστε επίσης

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν κυβέρνηση και αντιπολίτευση σχετικά με τον αριθμό των παιδιών που μένουν ακάλυπτα από το φετινό πρόγραμμα voucher για παιδικούς σταθμούς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης.

Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνουν ότι εκτός Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) και παιδικών σταθμών θα μείνουν φέτος 84.189 παιδιά ηλικίας 5-12 ετών.

Ο αριθμός των έγκυρων αιτήσεων για την δωρεάν φιλοξενία παιδιών σε Βρεφονηπιακούς-Παιδικούς Σταθμούς, σε ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ είναι 253.445 και voucher χορηγείται μόνο σε 169.256 από αυτά.

Για το θέμα υπήρξε έντονη αντίδραση από την αντιπολίτευση, ενώ ειδικά το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, κατέθεσε ερώτηση στην Βουλή προς τους υπουργούς Εργασίας και Εσωτερικών. Χαρακτηρίζεται ως «αυτονόητη και αδήριτη η ανάγκη κάλυψης όλων των αιτήσεων», αλλά και η διατήρηση των θέσεων εργασίας στις δομές αυτές.

 

Το υπουργείο Εργασίας από την πλευρά του, υπογραμμίζει ότι κανένα παιδί δεν έχει μείνει εκτός βρεφονηπιακού σταθμού, καθώς όλες οι αιτήσεις για βρεφονηπιακούς σταθμούς καλύφθηκαν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, στους βρεφονηπιακούς σταθμούς λαμβάνουν voucher 111.000 παιδιά. Ο αντίστοιχος αριθμός voucher για το 2021, ήταν 97.000 ενώ το 2019 ο αριθμός των παιδιών που έλαβαν voucher ανέρχονταν στα 84.000 (αύξηση 32 %).

“Από την αντιπολίτευση”, προσθέτει το υπουργείο Εργασιας, “επιδιώκεται μια συνειδητή σύγχυση μεταξύ βρεφονηπιακών σταθμών και Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ), τα οποια καλύπτουν παιδιά 5-12 ετών” και εξηγεί:

Στα ΚΔΑΠ ΑμεΑ δεν υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα. Η συζήτηση προκύπτει λόγω των υπόλοιπων ΚΔΑΠ, όπου διατηρήθηκαν οι ίδιοι δικαιούχοι με πέρυσι, φτάνοντας τα 60.000 κουπόνια.

Η υπερβάλλουσα ζήτηση στα ΚΔΑΠ θα αντιμετωπιστεί -σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό- με τέσσερις τρόπους:

Πρώτον, με τη διάθεση πρόσθετου ειδικού κονδυλίου 5 εκατ. ευρώ που αναμένεται να δοθεί μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών και της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).

Δεύτερον, με τη νέα κατανομή αδιάθετων vouchers στις αρχές του 2023

Τρίτον, με επιπλέον ενίσχυση από τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), ώστε να χορηγηθούν πάνω από 10.000 vouchers για τις συγκεκριμένες δομές.

Τέταρτον και κυριότερον, με την επέκταση του ολοήμερου σχολείου, ένα πρόγραμμα που προωθείται αμέσως από το Υπουργείο Παιδείας με χρηματοδότηση κατά 50% από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, καλύπτει τις ίδιες ηλικίες και αφορά δεκάδες χιλιάδες παιδιά.

Δημήτρης Κωστάκος

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα