back to top
20.8 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

20.8 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Ο Μπόρις Τζόνσον έφυγε, η Λιζ Τρας ήρθε

Διαβάστε επίσης

Η νέα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου έκανε σήμερα το πρώτο της διάγγελμα έξω από τη διάσημη μαύρη πόρτα του Νούμερου 10 στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Αφού απέτινε φόρο τιμής στον προκάτοχο της επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «ήταν ένας πρωθυπουργός με τεράστια συνέπεια» σκιαγράφησε τις άμεσες προτεραιότητες της πολιτικής που θα ακολουθήσει.

Πρώτα απ΄ όλα υποσχέθηκε περικοπές φόρων για την αντιμετώπιση της ραγδαίας αύξησης του κόστους ζωής αλλά και την προσέλκυση επενδύσεων.

Δεύτερον δεσμεύτηκε ότι μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Σύμφωνα με πληροφορίες σκέφτεται να παγώσει τις τιμές ενέργειας καθώς από την 1η Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένο να αυξηθούν κατά 80%.

Ακόμη υποσχέθηκε να επιλύσει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) της χώρας με τις πολύωρες καθυστερήσεις στην περίθαλψη των ασθενών.

«Ξέρω τι πρέπει να κάνουμε για να ξαναδουλέψει η Βρετανία», είπε η νέα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι δεν θα είναι μια εύκολη δουλειά. «Αλλά θα το κάνουμε», τόνισε η Λιζ Τρας υποσχόμενη να δουλεύει καθημερινά για να πετύχει τους στόχους της.

«Θα μεταμορφώσουμε τη Βρετανία σε ένα φιλόδοξο έθνος με υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, ασφαλείς δρόμους και ευκαιρίες για όλους όσοι το αξίζουν. Θα αναλάβω δράση σήμερα και θα ενεργώ κάθε μέρα μέχρι να το πραγματοποιήσω», επεσήμανε η 56η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συνεχάρη σήμερα τη Λιζ Τρας για την ανάληψη της πρωθυπουργίας της Βρετανίας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι Ουάσινγκτον και Λονδίνο θα εξακολουθήσουν να συνεργάζονται για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Προσμένω την εμβάθυνση της ειδικής σχέσης μεταξύ των χωρών μας και τη στενή συνεργασία απέναντι στις παγκόσμιες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της διαρκούς υποστήριξης της Ουκρανίας στον αγώνα της απέναντι στη ρωσική επίθεση», αναφέρει ο Μπάιντεν σε ανάρτησή του στο Twitter.

Εν τω μεταξύ, η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας διόρισε σήμερα την Τερέζ Κόφι αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Υγείας, όπως ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ. Η Κόφι διετέλεσε υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον.

Ακόμη διόρισε τον Κουάσι Κουαρτένγκ υπουργό Οικονομικών. Ο Κουαρτένγκ, ο οποίος συμμερίζεται τις οικονομικές εξαγγελίες που είχε κάνει προεκλογικά η Τρας, είπε ότι η κυβέρνηση μπορεί να αντέξει το κόστος για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, διατηρώντας παράλληλα δημοσιονομική υπευθυνότητα.

Ο Κουαρτένγκ είχε διατελέσει υπουργός Επιχειρήσεων και Ενέργειας από τον Ιανουάριο του 2021, ενώ είχε εργαστεί επίσης στο υπουργείο που ήταν επιφορτισμένο με το Brexit.

Όπως και η Τρας, έχει εκφράσει τον θαυμασμό του για τη «Σιδηρά Κυρία» της Βρετανίας, τη Μάργκαρερ Θάτσερ.

Ο Τζέιμς Κλέβερλι διαδέχεται την Λιζ Τρας στο υπουργείο Εξωτερικών, σε μια ταραγμένη περίοδο στη διεθνή πολιτική σκηνή.

Για τον 53χρονο υπέρμαχο του Brexit, που προέρχεται από το νοτιοανατολικό Λονδίνο και του οποίου η μητέρα είναι από τη Σιέρα Λεόνε, αυτός ο διορισμός ως επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας είναι η ανταμοιβή για την ακλόνητη πίστη του στη Λιζ Τρας κατά τη διάρκεια της εκστρατείας της για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον.

Αναλαμβάνει τα καθήκοντά του σε μια δύσκολη συγκυρία: εκτός από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις ολοένα και πιο τεταμένες σχέσεις με την Κίνα, θα πρέπει να διαχειριστεί την αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Brexit.

Τους τελευταίους δύο μήνες διετέλεσε υπουργός Παιδείας, μετά το κύμα παραιτήσεων που ακολούθησε την αποχώρηση του Μπόρις Τζόνσον από τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής το 2015, εκπροσωπώντας το Έσσεξ (βορειοανατολικά της πρωτεύουσας) και έγινε συνεργάτης του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος ήταν τότε δήμαρχος του Λονδίνου.

Το 2018 έγινε αντιπρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος και συμπρόεδρος 18 μήνες αργότερα.

Όταν η πρώην πρωθυπουργός Τερέζα Μέι παραιτήθηκε το 2019, έθεσε υποψηφιότητα για τη διαδοχή της, καλώντας τους Τόρις «να κάνουν ένα άλμα πίστης, να παρακάμψουν μια γενιά και να ψηφίσουν υπέρ ενός σχετικά νέου βουλευτή». Όμως, ύστερα από μια εβδομάδα, παραδέχθηκε ότι δεν είχε καμιά πιθανότητα να εξαφαλίσει την απαιτούμενη υποστήριξη προκειμένου να φθάσει στον τελικό γύρο.

Πριν από την ενασχόλησή του με την πολιτική, ο Τζέιμς Κλέβερλι, απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Δυτικού Λονδίνου, διαχειριζόταν ιστοσελίδες για να βοηθήσει μικρές επιχειρήσεις να αναπτυχθούν.

Η Λις Τρας διόρισε εκ νέου τον Μπεν Ουάλας υπουργό Άμυνας. Ο Ουάλας, ο οποίος είδε τη δημοτικότητά του να εκτινάσσεται με τη διαχείριση της κρίσης του πολέμου στην Ουκρανία, είχε θεωρηθεί φαβορί για να διαδεχθεί τον Μπόρις Τζόνσον στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και στην πρωθυπουργία. Ωστόσο, επέλεξε να αποσυρθεί και να επικεντρωθεί στα καθήκοντά του στο υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.

Πάντως αίσθηση προκάλεσαν οι επιλογές της νέας πρωθυπουργού της Βρετανίας Λιζ Τρας για τα κορυφαία υπουργεία της κυβέρνησής της, αφού ο Μπεν Ουάλας είναι ο μόνος λευκός.

Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι μόλις το 1/4 των συντηρητικών μελών του βρετανικού κοινοβουλίου είναι γυναίκες και το 6% από μειονοτικά υπόβαθρα.

Οι Συντηρητικοί εξέλεξαν και τις τρεις γυναίκες πρωθυπουργούς της Βρετανίας: τη Μάργκαρετ Θάτσερ, την Τερέζα Μέι και τώρα τη Λιζ Τρας. Ο πρώτος βρετανός βουλευτής με ασιατική καταγωγή, ο Μάντσερτζι Μποουνάγκρι προερχόταν επίσης από το Συντηρητικό Κόμμα

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα