back to top
36.1 C
Athens
Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

36.1 C
Athens
Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

Στήριξη από ΗΠΑ και Γαλλία απέναντι στα “νεοοθωμανικά νταηλίκια” της ‘Αγκυρας

Διαβάστε επίσης

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαμήνυσε χθες το βράδυ στην Αγκυρα ότι σε συνθήκες εισβολής της Ρωσίας σε ευρωπαϊκό κράτος δηλώσεις που αυξάνουν τις εντάσεις μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ «είναι ιδιαιτέρως αντιπαραγωγικές».

Ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία είχε στείλει νωρίτερα και η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά από την Αθήνα σημειώνοντας ότι το Παρίσι παραμένει στο πλευρό της Ελλάδας, την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν επαναλάμβανε χθες ότι «δεν αστειεύεται» και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωνε την πρόθεσή του να ενημερώσει Ε.Ε και ΝΑΤΟ κατά της Ελλάδας.

Σαφή μηνύματα στήριξης της Ελλάδας έστειλαν χθες τόσο η Ουάσιγκτον, όσο και το Παρίσι. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ερωτηθείς για την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών και τις συνεχείς επιθέσεις της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδος ανέφερε ότι «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται».

Νωρίτερα πάντως, στην Αθήνα, η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας ανέφερε ότι η περιοχή δεν χρειάζεται εντάσεις, αλλά ησυχία και αμοιβαίο σεβασμό, ενώ σημείωσε ότι την ίδια έκκληση απηύθυνε και στην Άγκυρα κατά τη συνάντηση της με τον Τούρκο ομόλογό της, την περασμένη Δευτέρα.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι η κα Κολονά υπενθύμισε τη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, που έχουν υπογράψει Ελλάδα και Γαλλία, στο πλαίσιο της συμφωνίας «Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης για τη Συνεργασία στην Αμυνα και την Ασφάλεια» λέγοντας ωστόσο ότι κανείς δεν θέλει να φτάσουμε σε αυτό το σημείο και όλοι προσπαθούν για αποκλιμάκωση. Να σημειωθεί ότι στη διμερή αμυντική συμφωνία με την Ελλάδα υπάρχει σχετική πρόβλεψη πως αν «ένα από τα δύο μέρη διαπιστώσουν ότι υπάρχει ένοπλη επίθεση στο έδαφος της μίας ή της άλλης χώρας, τότε υπάρχει αμοιβαία συνδρομή».

Στις συνεχιζόμενες απειλές και εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου και αξιωματούχων της κυβέρνησής του απάντησε χθες ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας κάνοντας λόγο για δηλώσεις απαράδεκτες, ανήκουστες και καταδικαστέες, ενώ διαμήνυσε ότι η Ελλάδα δεν πτοείται ούτε φοβάται, αλλά απορρίπτει τα «νεοοθωμανικά νταηλίκια». Ο κ. Δένδιας σημείωσε επίσης τη σαφή θέση που έχει πάρει η ΕΕ ενώ έστειλε μήνυμα σε οποιονδήποτε «ονειρεύεται επιθέσεις και κατακτήσεις, να σκεφτεί τρεις ή τέσσερις φορές.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με επιστολές του που απευθύνονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, στο ΝΑΤΟ και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, «εξηγεί τη θέση» της Άγκυρας και τις απόψεις της για την «επίλυση των προβλημάτων του Αιγαίου» ενώ κάνει ξανά λόγο για τις «παράνομες ενέργειες» και τις «μαξιμαλιστικές απαιτήσεις» της Ελλάδας. Οι επιστολές του επίσης αναφέρονται σε όλο το φάσμα των τουρκικών διεκδικήσεων από τα χωρικά ύδατα μέχρι την αποστρατιωτικοποίηση αλλά και την αμφισβήτηση κυριαρχίας νησιών και βραχονησίδων.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα