back to top
30 C
Athens
Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

30 C
Athens
Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

Οι τρεις αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης

Διαβάστε επίσης

Η οριζόντια επιδότηση των 25 λεπτών του ευρώ (με τον ΦΠΑ), ανά λίτρο πετρελαίου με αθροιστικό κόστος το μέτρου τα 250 ευρώ, έρχεται να προστεθεί  στις 3 αλλαγές που  επιφέρει η νέα πραγματικότητά στο επίδομα θέρμανσης και οι οποίες είναι: η διεύρυνση εισοδηματικών κριτηρίων, η αύξηση του κονδυλίου και η δυνατότητα χορήγησης διπλάσιου επιδόματος.

Η σημαντικότερη αλλαγή αφορά στην διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων καθώς «άνοιξαν», προς τα πάνω, τα εισοδηματικά κριτήρια, ενώ αυξήθηκε και το κονδύλι. Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί φέτος για το επίδομα θέρμανσης είναι τα 300 εκατ. ευρώ, έναντι 174 εκατ. που δαπανήθηκαν την περυσινή χρονιά.

Σε ό,τι αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια πλέον αυξάνονται σε 16.000 ευρώ (από 14.000 ευρώ) για τον άγαμο και σε 24.000 ευρώ (από 20.000 ευρώ) για τον έγγαμο, ενώ το «ταβάνι» αυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Διπλάσιο επίδομα θέρμανσης

Μια ακόμα ευνοϊκή ρύθμιση προβλέπει, φέτος, τη δυνατότητα λήψης διπλάσιου επιδόματος. Αυτό αφορά τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης που θα καταναλώσουν για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο ή υγραέριο ή άλλες μορφές καυσίμου πλην φυσικού αερίου. Γι’ αυτή την κατηγορία δικαιούχων, το επίδομα αντί για 350 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο σε βαθμοημέρες θα είναι 700 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο σε βαθμοημέρες.

Το πετρέλαιο θέρμανσης θα ξεκινήσει να διατίθεται στις 15 Οκτωβρίου, με τιμή εκκίνησης περί το 1,15-1,20 ευρώ ανά λίτρο. H εκτίμηση είναι ότι φέτος θα φτάσει το 1,60 με 1,70 ανά λίτρο. Μετά την οριζόντια έκπτωση των 25 λεπτών, το κόστος θα υποχωρήσει έως και στο 1,35 ευρώ ανά λίτρο.

Πόσοι χρησιμοποιούν πετρέλαιο, πόσοι φυσικό αέριο

Με δεδομένο ότι ότι περίπου 2 εκατομμύρια νοικοκυριά θερμαίνονταν ως τώρα με ηλεκτρικό ρεύμα είτε από επιλογή είτε επειδή δεν είχαν δυνατότητα θέρμανσης είτε με φυσικό αέριο είτε με πετρέλαιο θέρμανσης. Περίπου 700 χιλιάδες νοικοκυριά χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, εκ των οποίων είναι άγνωστο πόσοι διατηρούν σε λειτουργία τους καυστήρες και τους λέβητες για πετρέλαιο θέρμανσης.

200.000 νοικοκυριά από ρεύμα θα στραφούν στο πετρέλαιο

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, 200 χιλιάδες νοικοκυριά που «έκαιγαν» ρεύμα θα στραφούν στο πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ περίπου 100 χιλιάδες είναι τα νοικοκυριά που για πρώτη φορά θα έχουν δυνατότητα επιδότησης μετά τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα