back to top
25.3 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

25.3 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Θέρμανση: Φυσικό αέριο ή πετρέλαιο

Διαβάστε επίσης

Λύσεις θέρμανσης αναζητούν οι πολίτες, ιδίως όσοι θερμαίνονται με φυσικό αέριο, μετά τις νέες κυβερνητικές παρεμβάσεις για την ενεργειακή κρίση. Εξαιρετικά δύσκολη και σε πολλές περιπτώσεις αδύνατη είναι η αλλαγή λέβητα φυσικού αερίου σε λέβητα πετρελαίου, σύμφωνα με τους ειδικούς τεχνικούς θέρμανσης. Σε κατοικίες όπου η αλλαγή είναι εφικτή το κόστος της μετάβασης κυμαίνεται από 150 ευρώ έως και 6.000 ευρώ.

«Η μετάβαση εκ νέου στο πετρέλαιο για τα νοικοκυριά που θερμαίνονται με φυσικό αέριο είναι πολύ δύσκολη και σε πολλές περιπτώσεις αδύνατη.Υπάρχουν εγκαταστάσεις που είναι εφικτή η μετατροπή τους από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο και υπάρχουν εγκαταστάσεις για τις οποίες η μετατροπή δεν είναι δυνατή. Οι πολυκατοικίες οι οποίες έχουν κρατήσει τους παλιούς λέβητες πετρελαίου στην πλειοψηφία τους δεν έβαζαν πετρέλαιο ακόμα και όταν ήταν φθηνότερο από την φετινή εκτιμώμενη τιμή. Παράλληλα τα διαμερίσματα που έχουν αποκοπεί από την κεντρική θέρμανση και συνδέθηκαν στο φυσικό αέριο ατομικά θα πρέπει να επανασυνδεθούν, κάτι που δεν είναι εύκολο και με την προϋπόθεση, βεβαίως οι υπόλοιποι ένοικοι να συμφωνήσουν να βάλουν πετρέλαιο», εξηγεί στον Αθήνα 9.84, ο πρόεδρος του Σωματείου Εγκαταστατών -Συντηρητών καυστήρων υγρών και αερίων καυσίμων «Έστία», Γιώργος Ζυγούμης.

«Οι μονοκατοικίες που θερμαίνονται με φυσικό αέριο θα μπορούν να μεταβούν στο πετρέλαιο αν έχουν διατηρήσει τον παλιό καυστήρα και τη δεξαμενή του πετρελαίου αλλά και πάλι η λειτουργία ενός λέβητα συμπύκνωσης φυσικού αερίου είναι πιο συμφέρουσα οικονομικά από έναν παλιάς τεχνολογίας καυστήρα πετρελαίου ακόμα και τώρα που το φυσικό αέριο είναι ακριβό» επισημαίνει ο κ. Ζυγούμης. Το κόστος ενός λέβητα φυσικού αερίου εξαρτάται από την εγκατάσταση αλλά συνήθως ξεκινάει από 3.500 ευρώ. Το κόστος της επαναφοράς στο πετρέλαιο, αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις, κυμαίνεται από 150 ευρώ έως 6.000 ευρώ».

«Οι πολίτες βρίσκονται σε πανικό και δεν τους βοηθούν όσα ακούγονται. Πιστεύω πως πρέπει να απευθυνθούν και οι πολίτες και τα μέσα επικοινωνίας σε ειδικούς της θέρμανσης, π. χ. πολλές εγκαταστάσεις στην Αθήνα χρειάζονται βελτίωση. Η βελτίωση μιας εγκατάστασης μπορεί να εξοικονομήσει έως και 20% στην κατανάλωση καυσίμου. Ο Έλληνας πρέπει να επενδύσει και όχι να σπαταλήσει χρήματα, π.χ. να αγοράσει μια σόμπα πελετ όπως έκανε παλαιότερα. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει φθηνή ενέργεια. Πρέπει να απευθυνθούν σε κάποιο ειδικό είτε εγκαταστάτη είτε μηχανολόγο και να μάθουν πως μπορούν να βελτιώσουν το δικό τους σύστημα θέρμανσης και να πραγματοποιήσουν μια καλή συντήρηση του, έτσι ώστε να εξοικονομήσουν ότι μπορούν από αυτό», καταλήγει ο κ. Ζυγούμης.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα