back to top
20.2 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

20.2 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Να συγκληθεί η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στην υπόθεση των παρακολουθήσεων

Διαβάστε επίσης

Αίτημα, για άμεση σύγκληση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών & Διαφάνειας, λόγω των “πρόσθετων στοιχείων” που προκύπτουν στην υπόθεση παρακολουθήσεων πολιτικών προσώπων, κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, με πρώτους υπογράφοντες τους κ. Χ. Καστανίδη και Μ. Κατρίνη.

Όπως αναφέρουν σε σχετική επιστολή τους προς τον πρόεδρο της επιτροπής Αθ. Μπούρα, “προκύπτουν πρόσθετα στοιχεία στην υπόθεση των παρακολουθήσεων πολιτικών προσώπων και δημοσιογράφων (π.χ. καταγγελία Χρήστου Σπίρτζη), τα οποία δεν αποτελούν αντικείμενο των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία συστάθηκε σύμφωνα με την από 29/8/2022 απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων”.

Ζητούν, δε, “την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ενώπιον της οποίας προτείνουμε να κληθούν για ακρόαση όλα τα πρόσωπα που αναφέρονται στις ήδη δημοσιευθείσες και υποβληθείσες προς εσάς αιτήσεις των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος”

Προηγουμένως στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τις παρακολουθήσεις, το απόρρητο επικαλέστηκε και σήμερα ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων.

Σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να δήλωσε ότι είχε τυπική σχέση με τον πρωθυπουργό ο οποίος δεν γνώριζε για την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ ενημέρωνε τους Γρηγόρη Δημητριάδη και Γιώργο Γεραπετρίτη σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Κοντολέων επέμεινε στη νομιμότητα των επισυνδέσεων, ενώ διευκρίνισε ότι η ΕΥΠ δεν είχε καμία σχέση με παράνομα λογισμικά.

Σχολιάζοντας την κατάθεσή του πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφεραν «ο Κοντολέων βάζει στο κάδρο και τον κ. Γεραπετρίτη, μονόδρομος η αποπομπή του. Γελοιότητες πως ο κ. Μητσοτάκης δεν τον ρώτησε καν γιατί παρακολουθούσαν τον κ. Ανδρουλάκη ακόμα και όταν τον παραίτησε».

«’Άνθρακας ο θησαυρός σε όσους επένδυσαν στην κατάθεση του κ. Κοντολέοντα. Θησαυρός, όμως, τα όσα ακούστηκαν χθες από τον κ. Ρουμπάτη για την υπόθεση Πιτσιόρλα», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Μαρκόπουλος.

Για προσωπική ευθύνη του πρωθυπουργού στην επίκληση απορρήτου από τον κ Κοντολέωντα έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της επιτροπής Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας για βόμβα στα θεμέλια του δημοκρατικού πολιτεύματος. «Η κυβέρνηση θέλει μία ΕΥΠ, θέλει τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας όχι στην υπηρεσία του Δημοσίου συμφέροντος αλλά στην υπηρεσία σκοτεινών κύκλων και σκοτεινών πολιτικών συμφερόντων που δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε μέσο για την πολιτική τους κατίσχυση» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Πολύτιμο μάρτυρα -παρά την επίκληση του απορρήτου- χαρακτήρισε τον Παναγιώτη Κοντολέοντα η Γραμματέας του ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και μέλος της εξεταστικής Ευαγγελία Λιακούλη, ενώ αναρωτήθηκε αν τελικά ο κύριος Κοντολέων δεν ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, τον κ Δημητριάδη και τον κ Γεραπετρίτη για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη ποιους ενημέρωσε; Σημείωσε δε ότι από την κατάθεση Κοντολέωντα προκύπτει, όπως είπε, πως υπάρχει αποτύπωμα στην καταστροφή τόσο του ηλεκτρονικού όσο και του εντύπου αρχείου.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ στην Εξεταστική Επιτροπή Νίκος Καραθανασόπουλος μετά την λήξη της σημερινής συνεδρίασης, δήλωσε: «Η επίκληση της εχεμύθειας και του απορρήτου επιβεβαιώνει τις ανησυχίες μας, αλλά και την βάσιμη εκτίμησή μας ότι η όλη διαδικασία οδηγείται στη συγκάλυψη.

Η δήλωση του κ. Ρουμπάτη ότι η υπόθεση συνακροάσεων, υποκλοπών στο τηλεφωνικό κέντρο της ΚΕ του ΚΚΕ είναι μια πολύ μεγάλη υπόθεση που ενδεχομένως να ξεπερνάει και τα σύνορα της χώρας, καθιστά αναγκαία την πρόταση του ΚΚΕ να εξεταστούν από την Επιτροπή τουλάχιστον οι πάροχοι.

Και τέλος αποτελεί πρόκληση η δήλωση του κ. Κοντολέοντα ότι δεν ενδιαφέρθηκε ως διοικητής της ΕΥΠ για την υπόθεση των συνακροάσεων της ΚΕ του ΚΚΕ και αυτό δημιουργεί ένα μεγάλο ερωτηματικό. Αλήθεια τι θέλει να συγκαλύψει ο κ. Κοντολέων με αυτή του τη δήλωση;

Το πρωί της ερχόμενης Τρίτης, θα συνεχιστεί η κατάθεση του διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη.

Newsroom

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα