back to top
23.6 C
Athens
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

23.6 C
Athens
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Επιπλέον μισό δισεκ. ευρώ έσοδα από ΦΠΑ στο δημόσιο έφερε η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών μόνο από την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, χωρίς δηλαδή να προστίθεται η αυξητική, φέτος, πορεία του τουρισμού, αναμένεται να μπουν στα ταμεία του κράτους 500 εκ. ευρώ από ΦΠΑ και ΕΦΚ περιορίζοντας έτσι σε σημαντικό βαθμό τη ροή του μαύρου χρήματος.

Κι αυτό ενώ ακόμη δεν έχει μπει σε εφαρμογή, όπως σχεδιάζεται, η διασύνδεση POS και ταμειακών μηχανών και διαβίβαση των συναλλαγών στην ΑΑΔΕ από τα τέλη Οκτωβρίου (επί ποινής προστίμων και αναστολής λειτουργίας έως 4 ημέρες για όσες επιχειρήσεις δεν θα το πράττουν) ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο της φοροδιαφυγής άλλη απόδειξη να κόβεται στην ταμειακή μηχανή και άλλη στο τερματικό μηχάνημα του POS που δέχεται για πληρωμή πλαστικό χρήμα, τις γνωστές, σε όλους μας, πιστωτικές η χρεωστικές κάρτες συναλλαγών.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχει προταθεί και η μείωση του ορίου χρήσης μετρητών στις συναλλαγές τόσο των καταναλωτών όσο και μεταξύ επιχειρήσεων. Σήμερα το όριο ανέρχεται σε 500 ευρώ. Δηλαδή, πάνω από το ποσό αυτό θα πρέπει οι συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών – καταναλωτών και επιχειρήσεων να γίνονται αποκλειστικά με κάρτα ή άλλο ηλεκτρονικό μέσο πληρωμής.

Με βάση τα στοιχεία οι ηλεκτρονικές συναλλαγές σε σύγκριση με το 2019 έχουν αυξηθεί 62,5%. Ειδικότερα:

• Το 2019, οι αγορές με πλαστικό χρήμα ή άλλα ηλεκτρονικά μέσα έφθασαν στα 40,6 δισ. ευρώ.

• Το 2020 στα 44,7 δισ. ευρώ.

• Το 2021 στα 53 δισ. ευρώ.

• Το 2022 υπολογίζεται να αυξηθούν 25%-30% και να διαμορφωθούν σε επίπεδα άνω των 65 δισ. ευρώ.

Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία, η ιδιωτική κατανάλωση ανήλθε το προηγούμενο έτος στα 125 δισ. ευρώ, κάτι που δείχνει ότι οι μισές συναλλαγές, δηλαδή 50%, γίνονται με κάρτες, όταν όμως σε άλλες χώρες βρίσκονται στο 80%.

Ωστόσο, λόγω της μη έκδοσης αποδείξεων κάθε χρόνο το ελληνικό δημόσιο χάνει έσοδα 5 δισ. ευρώ λόγω κλοπής του ΦΠΑ, ενώ αρκετές επιχειρήσεις δηλώνουν ζημιές στην φορολογία εισοδήματος.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα