back to top
30.2 C
Athens
Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

30.2 C
Athens
Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

Μ. Παπαδόπουλος: Η Ελλάδα μπορεί να είναι πρωτοπόρα στη βιώσιμη αστική κινητικότητα

Διαβάστε επίσης

Τις δυνατότητες που προσφέρουν οι αστικές συγκοινωνίες για συνδυαστικές επιλογές μετακινήσεων παρουσίασε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Μεταφορές, Μιχάλης Παπαδόπουλος, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε συνεργασία με τη ΣΤΑΣΥ σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Μετρό Συντάγματος, με φόντο τα μοναδικά αρχαιολογικά ευρήματα, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας.

Στο πλαίσιο της φετινής Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, με σύνθημα «Συνδυάζω Μέσα, κινούμαι έξυπνα», ο κ. Παπαδόπουλος έστειλε το μήνυμα ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι πρωτοπόρα στη βιώσιμη αστική κινητικότητα, και έκανε λόγο για αναβάθμιση των υποδομών με την εισαγωγή νέων σύγχρονων υπηρεσιών κινητικότητας, δίνοντας προτεραιότητα στην προσβασιμότητα. «Καλούμε τους Δήμους να καταρτίσουν Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας για να υλοποιήσουν βιώσιμες αστικές παρεμβάσεις σε όλη την Ελλάδα» σημείωσε ο υφυπουργός Μεταφορών, ο οποίος ανέδειξε τις υπηρεσίες που παρέχουν οι δημόσιες συγκοινωνίες στους κατοίκους της πρωτεύουσας με συνδυασμούς διαδρομών, ώστε να αποφεύγουν τη χρήση του αυτοκινήτου, αλλά και να βάλουν περισσότερο στη ζωή τους ήπιες μορφές μετακίνησης όπως το ποδήλατο.

«Στο δίκτυο της ΣΤΑΣΥ υπάρχουν σημεία πρόσδεσης του ποδηλάτου στη Γραμμή 1, στον Ηλεκτρικό, σχεδόν σε όλους τους σταθμούς, αλλά και στο Μετρό σε 17 σταθμούς. Στη Γραμμή 1 έχουν τοποθετηθεί μεταλλικές ράμπες ολίσθησης ποδηλάτων στις σκάλες των σταθμών, που διευκολύνουν τη μεταφορά τους, ενώ σε Μετρό, Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο και Τραμ επιτρέπεται η μεταφορά ποδηλάτων στους ελεύθερους χώρους των συρμών. Επιπλέον, η ΣΤΑΣΥ σχεδιάζει την εγκατάσταση φορτιστών ηλεκτροκίνητων οχημάτων στους χώρους στάθμευσης του δικτύου και διεξάγονται ήδη συζητήσεις με παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας για την πραγματοποίηση ενός σχετικού πιλοτικού προγράμματος» ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος και αναφερόμενος στις ψηφιακές υπηρεσίες που επιτρέπουν στον επιβάτη να αξιοποιεί τις ευκολίες που προσφέρει η τεχνολογία είπε ότι «με την Athenacard, η αγορά και επαναφόρτιση των εισιτήριων γίνεται διαδικτυακά με εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο είτε μέσα από την ιστοσελίδα του ΟΑΣΑ, χωρίς να απαιτείται να σταθούν οι επιβάτες στα εκδοτήρια».

«Η ανταπόκριση των επιβατών στην υπηρεσία είναι εντυπωσιακή. Τα έσοδα από ηλεκτρονικές χρεώσεις αυξήθηκαν κατά 195,4% φέτος από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο, ξεπερνώντας το 1 εκατ. 60 χιλιάδες ευρώ, έναντι 360 χιλιάδων ευρών το αντίστοιχο διάστημα το 2021. Μάλιστα, το 60% αυτών των αγορών αφορά τακτική χρήση των ΜΜΜ, διάρκειας 30 ημερών και περισσότερες από δέκα διαδρομές» σημείωσε ο υφυπουργός Μεταφορών και επισήμανε ότι «ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών του ΟΑΣΑ είναι διαρκής και σε αυτό το πλαίσιο σύντομα στην ιστοσελίδα θα αναπτυχθεί και η νέα υπηρεσία του εικονικού βοηθού».

«Στόχος μας είναι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Αττικής να απολαμβάνουν ποιοτικές και ασφαλείς αστικές μετακινήσεις και, το κυριότερο, φιλικές για το σύνολο του πληθυσμού, με ιδιαίτερη έμφαση στην προσβασιμότητα των ΑμεΑ και των ηλικιωμένων» τόνισε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης και προσθεσε ότι «σε αυτό το πλαίσιο, η Περιφέρεια εργάζεται καθημερινά με συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο για τη βελτίωση του οδικού δικτύου και τη διευκόλυνση των αστικών επιβατικών μεταφορών, τόσο για τα αστικά λεωφορεία και τα τρόλεϊ όσο και για τα ΚΤΕΛ του νομού Αττικής».

Ο Πρόεδρος του ΔΣ Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Γιάννης Γκόλιας προσδιόρισε το πλαίσιο της βιώσιμης αστικής κινητικότητας σε τέσσερις άξονες: προσβασιμότητα, ασφάλεια, αποτελεσματικότητα και προστασία του περιβάλλοντος. Σε όλο το πλέγμα καθοριστικό διαδραματίζει η τεχνολογία τόσο στο επίπεδο των υπηρεσιών όσο και στο επίπεδο των υποδομών με την προμήθεια μέσων φιλικών προς το περιβάλλον από τους συγκοινωνιακούς φορείς.

Στον χώρο της εκδήλωσης είχαν τοποθετηθεί κυκλαδικά ειδώλια με τεχνητή νοημοσύνη και μια ευφυής προτομή, η οποία εξελίσσει τις γνώσεις της χάρη στην αμφίδρομη επικοινωνία με τον επισκέπτη, σε έναν κόμβο συνδυασμένης κινητικότητας.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα