back to top
29.9 C
Athens
Δευτέρα, 19 Αυγούστου, 2024

29.9 C
Athens
Δευτέρα, 19 Αυγούστου, 2024

Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο

Διαβάστε επίσης

Με πλούσια ατζέντα, αλλά και στην σκιά των συνεχιζόμενων προκλήσεων της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας, συνεδριάζει σήμερα υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, το υπουργικό συμβούλιο, στο Μέγαρο Μαξίμου.

 

Η συνεδρίαση λαμβάνει χώρα λίγες ημέρες μετά την επιστροφή του κ. Μητσοτάκη από τη Νέα Υόρκη και τα μηνύματα που εξέπεμψε ο Έλληνας πρωθυπουργός από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και είναι πολύ πιθανό στην εισήγησή του ο πρωθυπουργός να εκπέμψει εκ νέου μηνύματα και για το σκηνικό έντασης που εξακολουθεί να καλλιεργεί η Άγκυρα με καθημερινές δηλώσεις αξιωματούχων και με το διάβημα στο οποίο προέβη, με την ελληνική πλευρά να απορρίπτει τις τουρκικές αιτιάσεις, καθώς είναι αβάσιμες και δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο.

   Μέσα σε αυτό το πλαίσιο της συνεχιζόμενης προκλητικότητας, η οποία ενισχύθηκε και από τις χθεσινές νέες δηλώσεις Ερντογάν, το ενδεχόμενο συνάντησης των δύο ηγετών στο περιθώριο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, στην Πράγα, όπως είχε διαφανεί μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Ιμπραήμ Καλίν, απομακρύνεται από τον ορίζοντα καθώς υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι σαφές ότι δεν υφίσταται ορατότητα προς μία τέτοια κατεύθυνση.

  Στην τσεχική πρωτεύουσα θα πραγματοποιηθεί στις 6-7 Οκτωβρίου και το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι η χώρα μας συμφωνεί με την πρόσκληση της Τουρκίας στην πρώτη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, καθιστώντας όμως σαφές ότι θα πρέπει η γειτονική χώρα να γνωρίζει πως εάν παρεβρεθεί σε ένα ευρωπαϊκό forum όπου η ευρωπαϊκή οικογένεια καλεί χώρες οι οποίες θέλουν να έχουν σχέσεις με την Ευρώπη, “θα βρεθεί αντιμέτωπη με την ελληνική επιχειρηματολογία και θα κληθεί να δώσει απαντήσεις εάν αυτή η ρητορική ακρότητα και η αμφισβήτηση της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας συνάδει με μία χώρα η οποία επιθυμεί να έχει στενότερες σχέσεις με την Ευρώπη”.

   Μηνύματα όσον αφορά τις επιπτώσεις που έχει η συνεχιζόμενη τουρκική επιθετικότητα και στις ευρωτουρκικές σχέσεις είναι πιθανό να εκπέμψει ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του το απόγευμα στην ετήσια συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που ξεκινά στη Χερσόνησο Ηρακλείου Κρήτης και θα διαρκέσει ως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Χαιρετισμό στη σημερινή εναρκτήρια εκδήλωση θα απευθύνει και ο πρόεδρος του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, καθώς και ο αντιπρόεδρος της ΚΟ του ΕΛΚ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ενώ στις εργασίες της ετήσιας συνάντησης της ΚΟ του ΕΛΚ θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, με ομιλίες τους ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο τ. επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Η ατζέντα του υπουργικού

Στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στα ζητήματα της τρέχουσας επικαιρότητας με έμφαση στην στήριξη της κοινωνίας μπροστά στην συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση και εν μέσω εντεινόμενων διεργασιών στους κόλπους της ΕΕ για να υπάρξει συμφωνία και για μία ευρωπαϊκή παρέμβαση ενόψει ενός πολύ δύσκολου χειμώνα, με την χώρα μας να στηρίζει την θέση για πλαφόν συνολικά στο φυσικό αέριο.

Η ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου περιλαμβάνει:

– Εισήγηση από τους υπουργούς Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και Άκη Σκέρτσο σχετικά με το Ενοποιημένο Προσχέδιο Δράσης της Κυβέρνησης για το 2023 – Σχέδια δράσης των Υπουργείων – Εισήγηση από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη για τον Προγραμματισμό Ανθρώπινου Δυναμικού για το 2023 – Παρουσίαση από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Απόστολο Βεσυρόπουλο των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης των δεσμευμένων και δημευμένων περιουσιακών στοιχείων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες, β) Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας – Παρουσίαση από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και την Αναπληρώτρια Υπουργό Μίνα Γκάγκα του νομοσχεδίου για την ίδρυση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία Ογκολογικό Κέντρο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ» – Εισήγηση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη για την επιλογή Προέδρου και Συμβούλων της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων – Εισήγηση από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή για την υπαγωγή αναγκαστικών απαλλοτριώσεων ακινήτων στην παρ. 1 του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων για την εκτέλεση έργων γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας – Ενημέρωση από τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννη Οικονόμου για το Ψηφιακό Κέντρο Ενημέρωσης.

Απόστολος Χονδρόπουλος

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα