back to top
20.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

20.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Επεκτείνεται το πρόγραμμα της ΔΥΠΑ για την κατάρτιση 80.000 ανέργων

Διαβάστε επίσης

Την επέκταση του προγράμματος της ΔΥΠΑ για την κατάρτιση 80.000 ανέργων, καθώς λόγω της μεγάλης ζήτησης που εκδηλώθηκε οι θέσεις εξαντλήθηκαν, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης από το βήμα του συνεδρίου «Επενδύσεις στην Ελλάδα & Αναπτυξιακή Προοπτική – 2022», που διοργανώνουν το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας και το Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας & Αειφόρου Ανάπτυξης.

Όπως εκτιμάται, συνολικά περισσότεροι από 700.000 εργαζόμενοι και άνεργοι θα ωφεληθούν από προγράμματα κατάρτισης και αναβάθμισης δεξιοτήτων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ έως το 2025.

Το πρόγραμμα, που επεκτείνεται, αφορά στην κατάρτιση 80.000 ανέργων σε δεξιότητες όπου οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη προσωπικού, όπως το ψηφιακό εμπόριο, τα logistics, το ψηφιακό marketing, η ενεργειακή αναβάθμιση εγκαταστάσεων και η πράσινη επιχειρηματικότητα.

Η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στην δράση αυτή, άνοιξε στις 27 Ιουλίου και ο προϋπολογισμός ύψους 100 εκατ. ευρώ εξαντλήθηκε σε λιγότερο από δύο μήνες παρά τις αυξημένες απαιτήσεις που προβλέπονται τόσο για τις παρόχους κατάρτισης όσο και για τους καταρτιζόμενους.

Εξάλλου, τον Οκτώβριο θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα επανακατάρτισης και αναβάθμισης δεξιοτήτων για 150.000 εργαζόμενους ανεξαρτήτως ηλικίας και σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες, δαπάνης άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ .

Νέο πλαίσιο για τα Επαγγελματικά ταμεία

Αναφερόμενος στα θέματα της ασφάλισης ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε το νέο πλαίσιο για τους ατομικούς κουμπαράδες για τις επικουρικές συντάξεις των νέων ενώ ανήγγειλε θεσμικές παρεμβάσεις για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης.

Πρόκειται για:

Η μείωση της γραφειοκρατίας και του διοικητικού βάρους μέσω της απλοποίησης διαδικασίας αδειοδότησης ενός ΤΕΑ

Η βελτίωση της ευελιξίας μέσω της δυνατότητας ίδρυσης πολυεργοδοτικών ΤΕΑ.

Η ενδυνάμωση της εποπτείας με τη θέσπιση ενιαίων κανόνων και ο εξορθολογισμός της φορολόγησής τους».

Σχετικά με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, έκανε λόγο για εξορθολογισμό διατάξεων της ασφαλιστικής νομοθεσίας σε σχέση ιδιαίτερα με την παραγραφή οφειλών και τη ρύθμιση χρεών. «Η παραγραφή των μη βεβαιωμένων οφειλών στον ΕΦΚΑ περιορίζεται στη 10ετία από την 20ετία. Δεν μπορεί να είσαι σε όλη σου τη ζωή όμηρος του ΕΦΚΑ! Ιδιαίτερα όταν δεν σου έχει γνωστοποιήσει καν ότι χρωστάς. Εναρμονίζουμε, επίσης, τις ρυθμίσεις του ΕΦΚΑ για δόσεις με τις αντίστοιχες της εφορίας. Τόσο ο ΕΦΚΑ όσο και η εφορία ανήκουν στο ίδιο κράτος!», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα