back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Στο «τραπέζι» η μείωση ωραρίου καταστημάτων λόγω ενεργειακής κρίσης

Διαβάστε επίσης

Με εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ ξεκινά ο κύκλος επαφών του υπουργού Ανάπτυξης, με επίκεντρο την συγκράτηση των τιμών στην αγορά. Κόστος ενέργειας και μεταφορών πυροδοτούν εκ νέου αυξήσεις στην αγορά, την ώρα που από το προηγούμενο Σάββατο καταναλωτές είδαν για άλλη μια φορά τις τιμές να αυξάνονται έως και 20%.

Στο επίκεντρο της σημερινής σύσκεψης στο υπουργείο Ανάπτυξης, αναμένεται να βρεθεί η μείωση του ωραρίου λειτουργίας καταστημάτων και σούπερ μάρκετ σε μια προσπάθεια να περιοριστεί το κόστος και να μπει φρένο στις νέες ανατιμήσεις στην αγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκπρόσωποι των σούπερ μάρκετ εμφανιζονται θετικοί στο σενάριο μείωσης του ωραρίου λειτουργίας, ωστόσο θέτουν ως προϋπόθεση την καθολική και οριζόντια εφαρμογη του μέτρου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αν και εφόσον εφαρμοστεί το μέτρο θα αφορά μια ώρα στην αρχή του ωραρίου και μια στη λήξη, δηλαδή τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργούν από τις 9 το πρωί έως και τις 8 το βράδυ, αντί για 8 το πρωί με 9 το βράδυ που ισχύει σημερα.

Με βάση τους υπολογισμούς η μείωση της λειτουργίας των καταστημάτων κατά 2 ώρες ημερησίως ισοδυναμεί με μείωση κατά 50% της κατανάλωσης ενέργειας για αυτές τις ώρες ή 5-7,5% του συνολικού ημερήσιου κόστους, εκτιμούν στελέχη του οργανωμένου λιανεμπορίου.

Σημειώνεται πως ήδη το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης αποφάσισε να προτείνει μειωμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες σε μια προσπάθεια να μειωθεί το κόστος, εξέλιξη που αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλοι εμπορικοί συλλογοι της χώρας.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα