back to top
28.8 C
Athens
Παρασκευή, 7 Ιουνίου, 2024

28.8 C
Athens
Παρασκευή, 7 Ιουνίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 11:00

Διαβάστε επίσης

Νέο μήνυμα του Πρωθυπουργού προς την Τουρκία από την Πράγα “Η Ελλάδα δεν προκαλεί απαντά όμως πάντα με αυτοπεποίθηση κάθε φορά που θα προκαλείται. Δεν νοείται σήμερα η Άγκυρα να ισχυρίζεται οτι η χώρα μας αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο όταν η ιδια η Τουρκία αρνείται την κυριαρχία των νησιών. Κλείνουμε όλα τα παράθυρα σε κάθε πρόκληση αφήνουμε ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου” δήλωσε πριν από λίγο ο Πρωθυπουργός προσερχόμενος στην σημερινή άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην Πράγα. Εκεί όπου μεταφέρεται το πεδίο της διεθνοποίησης της εντεινόμενη τουρκικής προκλητικότητας, στον απόηχο και της νέας προσπάθειας δημιουργίας εντυπώσεων από τον Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος Πρόεδρος -στη διάρκεια του χθεσινοβραδινού δείπνου- ισχυρίστηκε πως η χώρα μας ανεβάζει την ένταση, λαμβάνοντας αυστηρή απάντηση από τον Έλληνα πρωθυπουργό ο οποίος πήρε άμεσα τον λόγο και του ζήτησε να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών και αντί να προκαλεί εντάσεις, να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο χωρίς εντάσεις και ακραία ρητορική, όπως κάνουν οι υπεύθυνοι ηγέτες.

Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους εταίρους για όλες τις πτυχές της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους από την τουρκική συμπεριφορά για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή εν μέσω μίας κρίσιμης συγκυρίας. Τα μηνύματα για την τουρκική προκλητικότητα ο κ Μητσοτάκης αναμένεται να τα εκπέμψει και κατά την συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσει μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.

Η Αθήνα διακρίνει αμηχανία και εκνευρισμό στη στάση του Τούρκου Προέδρου, εκτιμώντας ότι οι ισχυρισμοί του δεν βρήκαν ευήκοα ώτα ούτε στην Πράγα όπου έγινε για μία ακόμη φορά αποδέκτης παραινέσεων και από την γαλλική πλευρά για σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

Η νέα πρόταση για τον περιορισμό της τιμής του φυσικού αερίου από την Ελλάδα, το Bέλγιο, την Ιταλία και Πολωνία θα βρεθεί στο επίκεντρο των σημερινών συζητήσεων των 27 στην Πράγα, εν μέσω αντιδράσεων.

Το προτεινόμενο πλαφόν θα είναι μεταβλητό και θα συνδέεται με τον δείκτη τιμών φυσικού αερίου του αμερικανικού, του ασιατικού και του αυστραλέζικου χρηματιστηρίου, όπου οι τιμολογήσεις είναι φθηνότερες από την Ευρώπη.

“Ολοι αντιλαμβανόμαστε πλέον ότι η αγορά του φυσικού αερίου δεν λειτουργεί. Χρειάζεται μια δραστική παρέμβαση για να μειώσουμε την τιμή σε ευρωπαϊκό επίπεδο” υπογράμμισε προσερχόμενος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Υπό εξέταση το ενδεχόμενο να διαγραφούν τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί στους ανεμβολίαστος πολίτες άνω των 60 ετών όπως είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Παράλληλα ανέφερε πως θα επανεξεταστεί και το θέμα των ανεμβολίαστων υγειονομικών, επισημαίνοντας ωστόσο πως αν αυτοί κριθούν ακατάλληλοι να επιστρέψουν στο ΕΣΥ, τότε αυτό θα επανεκτιμηθεί το 2023.
Σχετικά με την αναμονή χειρουργείων στο Παίδων «Αγία Σοφία», ο υπουργός ενημέρωσε πως το νοσοκομείο κάλεσε όλους τους πολίτες που βρίσκονταν στη λίστα και πως στο νοσοκομείο έχουν ήδη μεταφερθεί δύο αναισθησιολόγοι προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα.
Αναφερόμενος στον θεσμό του προσωπικού γιατρού, ο κ. Πλεύρης επισήμανε πως η λειτουργία του θεσμού είναι πιλοτική ως το τέλος του χρόνου.

Δυσοίωνες προβλέψεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό. «θα παραμείνει για μεγαλύτερο διάστημα εκτός του στόχου», εκτίμησε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωτράπεζας Φίλιπ Λέιν.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την ερχόμενη εβδομάδα θα υποβαθμίσει τις προβλέψεις για ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας κατά 2,9% το 2023, όπως δήλωσε η γενική διευθύντρια του, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Στο τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει το «καλάθι του νοικοκυριού» προκειμένου οι καταναλωτές να εντοπίζουν σε ποιο σούπερ μάρκετ θα το βρουν φθηνότερα, αναφέρθηκε μιλώντας στο MEGA ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης . Όπως είπε από σήμερα έως τη Δευτέρα, θα οριστούν οι 50 κατηγορίες προϊόντων, που θα μπουν στο καλάθι και αφού συμφωνηθούν τα προιόντα, η κάθε αλυσίδα σούπερ μάρκετ, θα έχει περιθώριο να δηλώσει και να παρουσιάσει το δικό της καλάθι στο καταναλωτικό κοινό. Οι καταναλωτές θα μπορούν να εντοπίζουν πόσο κοστίζουν όλα τα προϊόντα σε κάθε σούπερ μάρκετ μέσω της εφαρμογής e-katanalotis και αναλόγως να επιλέγουν το φθηνότερο. “Πρόκειται για την προσπάθεια της κάθε αλυσίδας να δείξει την χαμηλότερή τιμή της συγκεντρωμένη”, επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης.

Πρόγραμμα ύψους άνω των 20 εκατ. ευρώ για την ουσιαστική ανακαίνιση των φοιτητικών εστιών έχει καταθέσει η κυβέρνηση όπως ανακοίνωσε μιλώντας στον ΣΚΑΙ η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Σύμφωνα με την υπουργό, αναμένεται επίσης να κατασκευαστούν 8.150 νέες κλίνες σε πέντε πανεπιστήμια της χώρας, στην Κρήτη, την Θεσσαλία, τον Έβρο, τη Δυτική Μακεδονία και στην Δυτική Αττική, μέσω σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Για την επέμβαση της αστυνομίας στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, είπε ότι μπήκε τέλος σε ένα κραυγαλέο καθεστώς ανομίας, που υπήρχε πολλά χρόνια, και άλλοι εθελοτυφλούσαν.

Σε λειτουργία τέθηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το Επίδομα Παιδιού, προκειμένου όσοι δικαιούχοι δεν έχουν ακόμη υποβάλει αίτηση για το τρέχον έτος να το πράξουν και να ξεκινήσει η διαδικασία καταβολής της 5ης δόσης. Οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν την αίτηση στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ idika.gr ή μέσω του διαδικτυακού τόπου www.opeka.gr.

Εγκαινιάζονται την προσεχή Δευτέρα οι νέοι σταθμοί της γραμμής 3 του μετρό «Μανιάτικα», «Πειραιάς» και «Δημοτικό Θέατρο» και από την Τρίτη 11 Οκτωβρίου, θα εξυπηρετούν το επιβατικό κοινό.

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες έχουν προκαλέσει οι ισχυροί στο Αιγαίο, φθάνοντας τοπικά σε ένταση τα 9 μποφόρ. Σε ισχύ είναι απαγόρευση απόπλου από το λιμάνι της Ραφήνας για τις Κυκλάδες, ενώ κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια για το Μαρμάρι.

Απαγορευτικό απόπλου είναι σε ισχύ από το λιμάνι του Λαυρίου.

Και ο καιρός: Λίγες νεφώσεις, προβλέπονται στην Αττική. Η θερμοκρασία έως 24 βαθμούς Κελσίου. 21ας βαθμοί στο στην Τεχνόπολη στο Γκάζι.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα