back to top
22.9 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

22.9 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου

Διαβάστε επίσης

Τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενεργειακή κρίση αποκαλύπτουν τις εκτιμήσεις της για υψηλές τιμές ενέργειας και για τον επόμενο χρόνο, την ώρα που η αρμόδια Επίτροπος επισκέπτεται την Αλγερία, η νίκη – ανάσα για το SPD στο Ανόβερο και οι συνεχιζόμενες διαδηλώσεις στο Ιράν είναι μερικά από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο

Για ενεργειακή κρίση: Συνεδριάζουν εκ νέου αύριο οι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ότι οι τιμές της ενέργειας θα παραμείνουν υψηλές για τουλάχιστον ένα ακόμη έτος, κρίνοντας από το προσχέδιο του τροποποιημένου πλαισίου κρατικών ενισχύσεων αναφέρουν οι FT.

Το” προσωρινό πλαίσιο κρίσης ” επιτρέπει στις κυβερνήσεις να βοηθήσουν τις εταιρείες που επλήγησαν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο και πρόκειται να τροποποιηθεί για δεύτερη φορά από τον Μάρτιο. (Οι πρώτες αλλαγές ήρθαν τον Ιούλιο.) Η μεγαλύτερη αλλαγή αυτή τη φορά είναι να επιτραπεί στις κυβερνήσεις να επιδοτήσουν το υψηλό ενεργειακό κόστος για ένα ακόμη έτος, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Αυτό διπλασιάζει τουλάχιστον το ποσό της διαθέσιμης υποστήριξης.

Τα όρια διάρκειας ζωής καθίστανται ετήσια όρια και ορισμένα ανώτατα όρια αυξάνονται, σύμφωνα με την πρόταση, η οποία θα μπορούσε ακόμη να τροποποιηθεί πριν από την έγκριση. Τα ανώτατα όρια των 62.000 και 75.000 ευρώ στους τομείς της γεωργίας, της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, αντίστοιχα, θα γίνουν ετήσια ανώτατα όρια 93.000 ευρώ και 112.500 ευρώ. Οι εταιρείες σε άλλους τομείς θα μπορούσαν να πάρουν έως και 2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και οι πιο ενεργοβόρες βιομηχανίες λαμβάνουν 50 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Βιομηχανίες για παραγωγή λιπασμάτων, αλουμινίου και χαρτιού έχουν προειδοποιήσει ότι η αύξηση των λογαριασμών καυσίμων θα τους θέσει εκτός λειτουργίας — και ορισμένα εργοστάσια έχουν ήδη σταματήσει προσωρινά την παραγωγή.

Η Επίτροπος Ανταγωνισμού Margrethe Vestager έχει λάβει υπόψη ορισμένες από τις ανησυχίες τους. Εκτός από τις επιδοτήσεις για την αύξηση του κόστους ενέργειας, μπορούν τώρα να λάβουν υποστήριξη για το κόστος θέρμανσης και ψύξης που παράγεται απευθείας από φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια, όπως οι φούρνοι τροφοδοσίας, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσής τους.

Το χρονοδιάγραμμα για την παροχή στήριξης στις εταιρείες για τη μετάβαση σε ανανεώσιμες μορφές ενέργειας παρατείνεται επίσης κατά ένα έτος, από τον Ιούνιο του 2023 έως τον Ιούνιο του 2024.

Η Vestager σκοπεύει να δημοσιεύσει το τροποποιημένο πλαίσιο αυτό το μήνα, με την πίεση να αυξάνεται αφού η Γερμανία ανακοίνωσε ένα πολύ επικριμένο σχέδιο ύψους 200 δισ.ευρώ για να βοηθήσει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις εκεί. Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι κατηγόρησε την περασμένη εβδομάδα το Βερολίνο ότι “καταστρέφει την ενιαία αγορά”, καθώς οι βαθύτερες τσέπες του θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις εταιρείες του να επιβιώσουν, ενώ εκείνες στις φτωχότερες χώρες πηγαίνουν στον τοίχο.

Στο μεταξύ, η Κάντρι Σίμσον, Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, συναντά σήμερα τον υπουργό Ενέργειας της Αλγερίας στη βορειοαφρικανική χώρα στο πλαίσιο μιας «επίσκεψης άσκησης γοητείας», στόχος της οποίας είναι να εδραιώσει την Ε.Ε ως “μακροπρόθεσμο στρατηγικό εταίρο”, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο της ΕΕ. Αυτό θα ακολουθήσει την Τρίτη στο Αλγέρι από ένα ενεργειακό επιχειρηματικό φόρουμ Αλγερίας-ΕΕ στο οποίο θα παρευρεθεί και η Επίτροπος και ο υπουργός Ενέργειας της Αλγερίας, και πλήθος εκπροσώπων των εταιρειών.

Στη Γερμανία: Στην Κάτω Σαξονία οι Σοσιαλδημοκράτες ανέκοψαν μία σειρά από ήττες που είχαν σε άλλες περιφερειακές εκλογές το τρέχον έτος. Σε συνδυασμό με το χειρότερο αποτέλεσμα των Χριστιανοδημοκρατών CDU, η εκλογική νίκη του SPD δίνει ανάσα και στον σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Ολαφ Σολτς και την κυβέρνηση του «φωτεινού σηματοδότη» στο Βερολίνο σε μία δύσκολη συγκυρία που πρέπει να διαχειριστούν τις συνέπειες του πολέμου της Ουκρανίας και της ενεργειακής κρίσης αναφέρει η Welt.

Ο Στέφαν Βάιλ, θα παραμείνει πρωθυπουργός στο Αννόβερο και την επόμενη πενταετία για τρίτη κατά σειρά θητεία. Ηταν και το «δυνατό χαρτί» του SPD που κέρδισε τις εκλογές με ποσοστά 33,2-33,3% σύμφωνα με τις προγνώσεις αποτελέσματος των δύο δημόσιων καναλιών ARD και ZDF. Μολονότι έχασαν πάνω από τρεις μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές του 2017, το χθεσινό αποτέλεσμα είναι βάλσαμο για το SPD, καθώς το συντηρητικό Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα με 28% (-5,6%) έφερε το χειρότερο αποτέλεσμα του CDU στην Κάτω Σαξονία από το 1955.

Μεγάλος νικητής των χθεσινών εκλογών είναι και οι Πράσινοι. Αύξησαν κατά πέντε μονάδες τη δύναμή τους στο 13,8% – 14%, είναι το καλύτερο αποτέλεσμα που είχαν ποτέ στην Κάτω Σαξονία. Η σημαντικότερη επιτυχία τους είναι η συμμετοχή στην επόμενη κυβέρνηση του Αννόβερου Ο πρόεδρος του FDP Κρίστιαν Λίντνερ παραδέχτηκε ότι οι Φιλελεύθεροι δεν κατάφεραν να αποτρέψουν μία «αριστερή» κυβέρνηση SPD – Πρασίνων. Το κόμμα του βρέθηκε στο όριο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης 5%. Αν μείνει τελικά εκτός Βουλής η πλειοψηφία SPD -Πρασίνων θα είναι μεγαλύτερη. Το ακροδεξιό AfD διπλασίασε σχεδόν τη δύναμή του στο 11,5%, μολονότι είναι πολυδιασπασμένο στην Κάτω Σαξονία, παραμένει ωστόσο κάτω από τα επίπεδα των δημοσκοπήσεων σε παγγερμανική κλίμακα.

Στην Αυστρία: Την επανεκλογή του από τον πρώτο γύρο φέρεται να διασφαλίζει ο απερχόμενος πρόεδρος της Αυστρίας, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν αναφέρει το BBC. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των δημοσκόπων μετά το πέρας των εκλογών, ο 78χρονος πρώην ηγέτης του κόμματος των Πρασίνων – ο οποίος, ουσιαστικά, στηρίχθηκε από ολόκληρο το «δημοκρατικό τόξο» – λαμβάνει ποσοστό της τάξης του 54,6%, έναντι 18,9% του βασικού αντιπάλου του, Βάλτερ Ρόζνκραντς, ο οποίος ήταν ο υποψήφιος του ακροδεξιού Κόμματος Ελευθερίας. Ετσι, με το περιθώριο λάθους να είναι 2,1%, όλα δείχνουν ότι ο Βαν ντερ Μπέλεν θα παραμείνει στη θέση του και για την επόμενη εξαετία.

Στην Ιταλία: Μήνυμα σε συγκέντρωση του ακροδεξιού κόμματος Vox της Ισπανίας απηύθυνε ο Τζόρτζια Μελόνι, επικεφαλής των Αδελφών της Ιταλίας και νικήτρια των πρόσφατων εκλογών, η οποία ετοιμάζεται να λάβει την εντολή για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης, μετά την παρθενική συνεδρίαση της Βουλής, αυτή την εβδομάδα. « Η Ευρώπη πρέπει να δείξει περισσότερο θάρρος στην αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων και περισσότερη ταπεινότητα σε ό,τι αφορά τα προβλήματα των διαφόρων περιοχών της, για την επίλυση των οποίων είναι αποτελεσματικότερες οι εθνικές πολιτικές», τόνισε η Μελόνι μέσω τηλεσύνδεσης, ενώ εξέφρασε την ευχή και οι πολίτες της Ισπανίας να κάνουν ανάλογες επιλογές με τους Ιταλούς στις επόμενες εκλογές αναφέρει η Pais.

Την ίδια στιγμή, ο Πάπας Φραγκίσκος έστειλε μήνυμα προς τη νέα πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι ο αποκλεισμός των μεταναστών είναι «σκανδαλώδης, απεχθής και αμαρτωλός» αναφέρει η Stampa.

Στο Ιράν: «Άντε χάσου!». Με αυτό το σύνθημα υποδέχτηκαν το Σάββατο φοιτήτριες του πανεπιστημίου Alzahra της Τεχεράνης τον πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι, ο οποίος το επισκέφθηκε για να μιλήσει σε φοιτητές και εκπαιδευτικούς. Μία ημέρα αργότερα, χθες Κυριακή, χιλιάδες άνθρωποι – και όχι μόνο γυναίκες, παρά τον ηγετικό τους ρόλο – βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας και άλλων πόλεων προκειμένου να ζητήσουν την τιμωρία των ενόχων για τον θάνατο της 22χρονης κουρδικής καταγωγής Μάχσα Αμινί στα χέρια της Αστυνομίας Ηθών, στις 13 Σεπτεμβρίου, ο οποίος μοιάζει να αποτέλεσε τη θρυαλλίδα που οδήγησε σε μια μεγάλη κοινωνική έκρηξη απέναντι στο θεοκρατικό και αντιδραστικό καθεστώς, με κεντρικό σύνθημα το «Γυναίκα, ζωή, ελευθερία αναφέρει ο Guardian, που επίσης επισημαίνει ότι πλέον οι συλλήψεις γίνονται και εντός σχολείων από τις δυνάμεις Ασφαλείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Iran Human Rights, που έχει την έδρα της στη Νορβηγία, από την αρχή της «έκρηξης» μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους από την κατασταλτική βία τουλάχιστον 185 άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους και 19 παιδιά. Περίπου οι μισοί θάνατοι, μάλιστα, καταγράφηκαν στις περιοχές με έντονη παρουσία του κουρδικού στοιχείου, όπως το Μπαλουχιστάν και το Σιστάν. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι υπάρχουν καταγγελίες για τουλάχιστον δύο δολοφονίες ανήλικων κοριτσιών στα χέρια της αστυνομίας τον Σεπτέμβριο, οι οποίες επισήμως αποδόθηκαν σε αυτοκτονία, καθώς και στις δύο περιπτώσεις τα θύματα φάνηκε να πέφτουν από την ταράτσα των κτιρίων στα οποία κρατούνταν μετά τη σύλληψή τους. Παράλληλα, αρκετοί είναι αυτοί που κάνουν λόγο για αρκετές περιπτώσεις που έγινε χρήση πραγματικών πυρών από την αστυνομία εις βάρος των διαδηλωτών – κάτι που οι Αρχές επισήμως διαψεύδουν.

Την ίδια στιγμή, στην Ευρώπη πυκνώνουν οι φωνές που ζητούν την επιβολή αυστηρών κυρώσεων εις βάρος του καθεστώτος της Τεχεράνης. Σε αυτές πρωταγωνιστεί η Γερμανία, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις που έκανε η υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αναλένα Μπέρμποκ. «Αυτοί που δέρνουν γυναίκες και κορίτσια στον δρόμο, που απάγουν και φυλακίζουν αυθαίρετα, καταδικάζοντας σε θάνατο ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να ζήσουν ελεύθερα, όλοι αυτοί βρίσκονται στη λάθος πλευρά της Ιστορίας» είπε χαρακτηριστικά. Σημειώνεται ότι Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Τσεχία και Δανία κατέθεσαν 16 προτάσεις για νέο πακέτο κυρώσεων κατά του Ιράν, που αναμένεται να συζητηθούν από τους υπουργούς Εξωτερικών των «27» στις 17 Οκτωβρίου.

Στη Βραζιλία: «Θα έτρωγα έναν Ινδιάνο, δεν έχω πρόβλημα», εμφανίζεται να λέει, σε βίντεο από το 2016, ο απερχόμενος πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο αναφέρει ο Guardian. Η σοκαριστική ομολογία του, που περιλαμβάνεται σε προεκλογικό σποτ του αντιπάλου του στον δεύτερο γύρο της 30ης Οκτωβρίου, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, έχει βάλει φωτιά στην πολιτική αντιπαράθεση, καθώς πολλοί έσπευσαν να επικρίνουν τον Μπολσονάρο – ενώ το επιτελείο του έκανε λόγο για «fake news». Σημειώνεται ότι η επίμαχη φράση προέρχεται από τη συζήτηση του Μπολσονάρο με ξένο δημοσιογράφο, όπου περιγράφει την «κουλτούρα» της φυλής Γιανομάμι, ισχυριζόμενος ότι μαγείρευαν ένα νεκρό για να τον φάνε – κάτι που οι ίδιοι διέψευσαν κατηγορηματικά.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα