back to top
37.1 C
Athens
Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

37.1 C
Athens
Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

Δ. Βίτσας: Η στρατιωτική ηγεσία να πάρει μέτρα και η πολιτεία να προετοιμαστεί ανοίγοντας τις συμμαχίες

Διαβάστε επίσης

«Η κυβέρνηση αλλά και η στρατιωτική ηγεσία θα πρέπει να ανησυχούν και να παίρνουν μέτρα για το ενδεχόμενο πρόκλησης θερμού επεισοδίου από την Άγκυρα αλλά και να γίνεται η κατάλληλη προετοιμασία από διπλωματικής πλευράς ανοίγοντας τις συμμαχίες της χώρας και ζητώντας έμπρακτη στήριξη», δήλωσε στον Αθήνα 9.84 και στην Κατερίνα Παπαβασιλείου, ο  βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής,  Δημήτρης Βίτσας.

Τόνισε πως θα πρέπει να κρατάμε ανοιχτούς τους διαύλους της επικοινωνίας με την Τουρκία: «δεν είναι καλό να μην συζητάμε με την Άγκυρα, πρέπει να γίνεται αυτό διατηρώντας με πείσμα τις δικές μας θέσεις, επιδιώκοντας την προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για την λύση της διαφοράς για τα χωρικά ύδατα, την υφαλοκρηπίδα προκειμένου να υπάρξει μια όχι ρόδινη αλλά αποδεκτή λύση».

Αναφερόμενος στη συμμετοχή του Ταγίπ Ερντογάν στην Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα ο κ. Βίτσας υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρχουν όροι και όρια. «Η Ελλάδα θα έπρεπε να ζητήσει εγγυήσεις για τη συμμετοχή της Τουρκίας στη Σύνοδο της Πράγας ώστε να σταματήσει η Άγκυρα τις απειλές σε χώρες κράτη μέλη της ΕΕ όπως στην Ελλάδα αλλά και την Κύπρο και να καθίσταται σαφές ότι εφόσον συνεχίσει την επιθετική ρητορική θα υπάρχουν συνέπειες τόσο στην Τελωνειακή σύνδεση και τη βίζα προς χώρες της ΕΕ όσο και πιθανό εμπάργκο όπλο δηλαδή στα όπλα που αγοράζει η Τουρκία από χώρες της ΕΕ».

Σχετικά με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ για υιοθέτηση μηχανισμού αυτοματοποιημένων κυρώσεων προς την Τουρκία ο κ. Βίτσας είπε πως «το 2019 η ιδέα είχε υιοθετηθεί από την Κομισιόν ωστόσο χρειαζόντουσαν περαιτέρω κινήσεις τις οποίες δεν έκανε ποτέ η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Τέλος ο κ. Βίτσας αναφερόμενος στο ενδεχόμενο της δυνατότητας επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στα νότια και ανατολικά της Κρήτης, επεσήμανε πως έχουν περάσει χρόνια από όταν το είπε ο κ. Δένδιας το 2019 λέγοντας πως η ελληνική πλευρά πρέπει να αναφέρει πειστικά το αναφαίρετο αυτό δικαίωμα της: «προχωράς κάποια στιγμή στην επέκταση χωρίς να το προαναγγέλλεις και εφόσον προσμετρήσεις και την διεθνή συγκυρία. Δεν πρέπει όμως να κάνεις βήματα πίσω επειδή σε απειλούν γιατί τότε είναι σα να δέχεσαι τις απειλές».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα