back to top
18.7 C
Athens
Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024

18.7 C
Athens
Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024

Ελπίδα για το ιστορικό οικόπεδο στη Ριζούπολη

Διαβάστε επίσης

Ο σκόπελος της γραφειοκρατίας έχει μπλοκάρει την μετατροπή του περιβόητου οικοπέδου Ριζόπουλου και το έχει μετατρέψει σε χώρο ερειπίων και χωματερής. Η υπόσχεση που δόθηκε από τον αντιδήμαρχο φως μετά από τριάντα χρόνια ομηρίας κατοίκων και φορέων της Ριζούπολης για την μετατροπή σε χώρο πρασίνου ενός ιστορικού οικοπέδου στη Ριζούπολη.

Ο σκόπελος της γραφειοκρατίας έχει μπλοκάρει την μετατροπή του περιβόητου οικοπέδου Ριζόπουλου και το έχει μετατρέψει σε χώρο ερειπίων και χωματερής. Η υπόσχεση που δόθηκε από τον αντιδήμαρχο Αστικών και Κτιριακών Υποδομών και Σχεδίου Πόλεως του Δήμου Αθηναίων Βασίλη-Φοίβου Αξιώτη, να προχωρήσουν οι διαδικασίες ώστε να μην βαλτώσει εκ νέου το ζήτημα έδωσε μια ανάσα και τόνωσε την ελπίδα των κατοίκων που αναμένουν να δουν το πάρκο ανάσα ζωής για την περιοχή.

«Έχουμε μια δέσμευση των αρμοδίων και αυτό είναι θετικό τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολίτες της Ριζούπολης Ανδρέας Μαραγκός που μας μίλησε για τις προσπάθειες να αλλάξει χαρακτήρα χρήσης ο συγκεκριμένος χώρος.

Πρόκειται για το οικόπεδο Ριζόπουλου που βρίσκεται μεταξύ των οδών Ηρακλείου, Ερμωνάσσης, Γάγγρας και Ολβίας και αποτελείται από ένα σύμπλεγμα αποθηκών, χαμόσπιτων και άλλων κτισμάτων στο βόρειο άκρο του Δήμου Αθηναίων στη Ριζούπολη.

Ο πολυμήχανος τσαγκάρης και το κουβάρι της ιστορίας

«Εάν θέλετε εξοχικήν ζωήν ευχάριστον και μαγευτικήν, τρέξατε εις την Ριζόπολιν, το μαγευτικόν προάστειον των Πατησίων. Ο Ριζόπουλος πωλεί οικόπεδα ιδιόκτητα με ευκολίες πληρωμής, με 55 δραχμάς στην Ριζόπολιν, όπου υπάρχουν ιδιόκτητα μαγαζιά και διαμερίσματα ηλεκροφώτιστα προς ενοικίασιν, με φθηνό ενοίκιον». Με αυτή την αγγελία, ξεκίνησαν όλα όταν ο Ιωάννης Ριζόπουλος, ένας φτωχός τσαγκάρης αποφασίζει να ιδρύσει το «πλησιέστερον ηλεκτροφώτιστον προάστειον των Αθηνών» στη Ριζόπολη όπως ονομαζόταν εκείνη την εποχή. Αγοράσει μια μεγάλη έκταση «έκοψε» την περιοχή σε πολλά μικρά οικόπεδα και τα πουλούσε με δόσεις έναντι 55 δραχμών στους πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία που έφτασαν το 1922 στην περιοχή!

Τα στολίδια της Ριζούπολης

Μια σειρά από κτίρια και εγκαταστάσεις στόλιζαν την περιοχή όπως η «βίλα Ακριβή» το κτήριο της Κολούμπια το πολυσυζητημένο οικόπεδο με το σύμπλεγμα αποθηκών αλλά αναξιοποίητα.

Στο σεισμό του 1999 δόθηκε το τελικό χτύπημα. Η «βίλα Ακριβή» κατεδαφίστηκε ενώ το οικόπεδο Ριζόπουλου παρέμεινε αλλά μέσα στα χαλάσματα και στα ετοιμόρροπα κτίσματα όπου εναποτίθενται μπάζα και σκουπίδια.

30 χρόνια προσπάθειας

Όπως ανέφερε Ανδρέας Μαραγκός η προσπάθεια για τη δημιουργία πάρκου ξεκίνησε το 1992 και συνεχίστηκε το 1994 Το 2005 έγινε σύνταξη πράξης αναλογισμού για την απαλλοτρίωση του οικοπέδου. Το 2012 εγκρίνεται το τοπογραφικό διάγραμμα Το 2017 αναδρομολογηθηκε η πράξη αναλογισμού για να προχωρήσει η ανάπλαση. Το 2019 τελικά αποφασίστηκε ομόφωνα από το Δήμο να γίνει η απαλλοτρίωση ώστε να μετατραπεί σε πάρκο. Το 2020 όμως λόγο της πανδημίας και των μέτρων παγώνουν. Την 1η Μαΐου του 2022 ως υπενθύμιση οι φορείς και οι κάτοικοι της Ριζούπολης στέλνουν έγγραφο διαμαρτυρίας με 900 υπογραφές κατοίκων προς το Δήμο.

Στις 25 Μαΐου γίνεται εκ νέου έγγραφη διαμαρτυρία στην αποκεντρωμένη διοίκηση και το θέμα αναλαμβάνει ο συνήγορος του πολίτη.

Η δέσμευση που δίνει ελπίδα στους κατοίκους

Στις 13 /9 ξεκίνησε η διαδικασία για την υλοποίηση της απόφασης του 2019 για την απαλλοτρίωση αλλά υπήρξε ένας ακόμη σκόπελος το άρθρο 33 του νέου οικοδομικού κανονισμού σχετικά με το ρυμοτομικού σχεδίου Στην τελευταία μας συνάντηση με τον αντιδήμαρχο κ. Αξιώτη συμφωνήθηκε και μας υποσχέθηκε να εισηγηθεί την κατασκευή ελαφρών αθλητικών εγκαταστάσεων (π.χ. δημόσια όργανα γυμναστικής),ώστε χαρακτηριστεί «κοινωφελής ώστε να χαρακτηριστεί το έργο από κοινόχρηστο ως κοινωφελές ώστε να προχωρήσει και να υλοποιηθεί.

Σπύρος Χαλικιάς

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα