back to top
19.8 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

19.8 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Καραμανλής: Ισχυρό μέρισμα στην ανάπτυξη τα έργα υποδομής

Διαβάστε επίσης

«Υψηλό είναι το μέρισμα στην ανάπτυξη από τα έργα υποδομών στη χώρα μας» τόνισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής μιλώντας την Πέμπτη στο Olympia Forum.

Ο κ. Καραμανλής στην ομιλία του αναφέρθηκε στη συμβολή των έργων υποδομής στην ανάπτυξη, στα οδικά έργα στην Αττική και στα έργα της Πελοποννήσου.

«Τα πολύ μεγάλα έργα υποδομών, είτε είναι ιδιωτικά είτε δημόσια, έχουν ένα πολύ υψηλό μέρισμα στην ανάπτυξη, καθώς όλοι καταλαβαίνουμε ότι δημιουργούν μόχλευση κεφαλαίων, δημιουργούν θέσεις εργασίας και στην ουσία τόνωση της τοπικής οικονομίας», επισήμανε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών και ανέφερε ότι η McKinsey Global Institute υπολογίζει ότι τα πολύ μεγάλα έργα υποδομών έχουν αντίκτυπο από 0,6% έως 1% στο Παγκόσμιο ΑΕΠ.

Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι στη Γραμμή 4 του Μετρό, το μεγαλύτερο δημόσιο έργο σήμερα στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή δημιουργούνται πάνω από 5.000 νέες θέσεις εργασίας» και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τους ειδικούς το Πάτρα-Πύργος έχει επηρεάσει θετικά εκατοντάδες διαφορετικά επαγγέλματα. Σημείωσε επίσης ότι ο κατασκευαστικός κλάδος είναι ο πρωταγωνιστής του brain gain στην Ελλάδα.

Όσον αφορά στα έργα στην Αττική, ο υπουργός υπενθύμισε την παράδοση τριών ακόμη σταθμών της επέκτασης του Μετρό προς Πειραιά και αναφέρθηκε στα οδικά έργα που θα βοηθήσουν ώστε η Αθήνα «να μη γίνει μία κλασική μεγαλούπολη που δε μπορεί να λειτουργήσει», δηλαδή την υπογειοποίηση στην Ηλιούπολη, την επέκταση της λεωφόρου Κύμης (η οποία έχει ήδη δημοπρατηθεί) τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού προς τη Ραφήνα και δευτερευόντως προς Λαύριο.

Σχετικά με την επέκταση της Δυτικής Περιφερειακής του Υμηττού, επισήμανε ότι δεν υπάρχει καμία ωριμότητα, τόνισε όμως ότι πρέπει να δοθούν λύσεις για τη μετακίνηση σχεδόν 50.000 ατόμων, που αναμένεται να επισκέπτονται καθημερινά το Ελληνικό, ιδίως μετά την πρόσφατη παρουσίαση του όλου σχεδίου της επένδυσης.

Ανέφερε επίσης ότι η υλοποίηση του Πάτρα – Πύργος είναι αυτή τη στιγμή σχεδόν στο 5%. Τόνισε ότι το έργο αυτό, όπως και ο ΒΟΑΚ, πέρα από την αναπτυξιακή πτυχή, αφορά και το θέμα της οδικής ασφάλειας, και σημείωσε ότι για πρώτη φορά διατέθηκαν 30 εκατομμύρια ευρώ για παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας στον υφιστάμενο δρόμο. Τέλος, μιλώντας για τα σιδηροδρομικά έργα της Πελοποννήσου, επισήμανε ότι το Κιάτο – Αίγιο, αλλά και το Ροδοδάφνη – Ρίο έχουν ξεκινήσει, ενώ μαζί με το οδικό έργο Πάτρα – Πύργος, θα δημοπρατηθεί και η σιδηροδρομική γραμμή.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα