back to top
26.1 C
Athens
Πέμπτη, 22 Αυγούστου, 2024

26.1 C
Athens
Πέμπτη, 22 Αυγούστου, 2024

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Διχάζει το πλαφόν στο φυσικό αέριο – Τι προτείνει η Κομισιόν

Διαβάστε επίσης

Με το θέμα του πλαφόν στις τιμές του φυσικού αέριου να συνεχίζει να διχάζει του 27 ξεκινούν σήμερα στις Βρυξέλλες οι διήμερες εργασίες της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου .

Την περασμένη Τρίτη η Κομισιόν ανακοίνωσε την πρόταση για επιπρόσθετα μέτρα με στόχο τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης, μεταξύ των οποίων και το πλαφόν στον ολλανδικό δείκτη συναλλαγών φυσικού αερίου TTF, το οποίο, ωστόσο, προτείνει να ενεργοποιείται μόνο σε εξαιρετικές περιστάσεις υπερβολικής αύξησης των τιμών . Επίσης, ως προϋπόθεση για την λειτουργία του μέτρου έχει τεθεί η δημιουργία του νέου ευρωπαϊκού δείκτης που θα βασίζεται στις τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Υπό συζήτηση παραμένουν και οι λεπτομέρειες του τρόπου με τον οποίο θα λειτουργήσει το μέτρο.

Στο προσχέδιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που διέρρευσε εχθές, οι ηγέτες καλούν επειγόντως για την προώθηση της από κοινού αγοράς φυσικού αερίου και την υιοθέτηση μέτρων ενεργειακής αλληλεγγύης σε περίπτωση δυσκολιών εφοδιασμού με φυσικό αέριο, ελλείψει διμερών συμφωνιών. Επίσης γίνεται λόγος για την ανάπτυξη έως τις αρχές του 2023 του νέου συμπληρωματικού δείκτη αναφοράς που θα αντικατοπτρίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις συνθήκες στην αγορά φυσικού αερίου, στην ίδια γραμμή με την πρόταση της Επιτροπής.

Ως προς το ζήτημα του πλαφόν στο TTF, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητάει, πάντοτε με βάση το προσχέδιο, να εξετασθεί ο προσωρινός δυναμικός διάδρομος τιμών στις συναλλαγές φυσικού αερίου για τον περιορισμό των τιμών.

Στο προσχέδιο των συμπερασμάτων το Συμβούλιο φέρεται να ζητάει από την Επιτροπή να προτείνει ένα προσωρινό πλαίσιο για την επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή σε επίπεδο που να συμβάλλει στη μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς να τροποποιεί την αξιολογική σειρά, να αποτρέπει την αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου, να αντιμετωπίζει τις οικονομικές επιπτώσεις και να διαχειρίζεται τις ροές πέραν των συνόρων της Ε.Ε. Τέλος ζητείται βελτίωση της λειτουργίας των ενεργειακών αγορών και επιτάχυνση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των σχετικών δικτύων.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία προκάλεσαν ραγδαία άνοδο των τιμών του πετρελαίου, του αερίου, του ηλεκτρισμού. Μολαταύτα, από τον Φεβρουάριο, η Ευρώπη αντιδρά με βραδύτητα, καθώς τη βαραίνουν οι αποκλίσεις των συμφερόντων των χωρών μελών της.

Το ζήτημα όμως έχει προσλάβει πλέον διαστάσεις κρίσης.

Χιλιάδες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις φοβούνται για την ίδια την επιβίωσή τους, καθώς είναι αντιμέτωπες με τον ανταγωνισμό από τις ΗΠΑ και την Ασία, όπου οι τιμές παρέμειναν πιο συγκρατημένες. Στη Γερμανία και στη Γαλλία, χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν τελευταία στους δρόμους για να διαδηλώσουν εναντίον του κύματος ακρίβειας.

Διπλωμάτες αναμένουν πολύ μακρές συνομιλίες ανάμεσα στους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει ότι η ΕΕ οφείλει να στείλει σαφές, ενιαίο μήνυμα στις αγορές ενέργειας πως θα προστατεύσει τους πολίτες της και τις επιχειρήσεις της από τις ακραίες διακυμάνσεις των τιμών και πως απαιτείται να δράσει με αποφασιστικότητα, έχοντας πλέον στο οπλοστάσιό της μηχανισμό που θα καθιερώνει όριο στην τιμή του φυσικού αερίου.

Η ισπανίδα υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Τερέσα Ριμπέρα επέκρινε ανοικτά την δουλειά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Οι προτάσεις είναι ακόμη λιγάκι άτολμες: συνεχίζουν να λείπουν συγκεκριμένα μέτρα για τη μεγάλη πλειονότητα των ζητημάτων. Γίνεται αληθινή προσπάθεια εδώ κι έναν χρόνο (…) αλλά είναι αποκαρδιωτικό το να βλέπεις το πόσο αργή και κοπιώδης είναι η αντίδραση της Ευρώπης στην πρόκληση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε», δήλωσε.

Στην προηγούμενη σύνοδο κορυφής, στην Πράγα, στις αρχές Οκτωβρίου, αρκετοί ηγέτες καταφέρονταν εναντίον της γερμανίδας προέδρου της Κομισιόν, της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν. Ο επικεφαλής της πολωνικής κυβέρνησης Ματέους Μοραβιέτσκι έφθασε στο σημείο να την κατηγορήσει ανοικτά πως κόπτεται μόνο για τα γερμανικά συμφέροντα.

«Επτά μήνες καθυστέρησης μας έφεραν ύφεση», διαπίστωνε από τη δική του πλευρά ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι.

Ωστόσο, στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει ανατεθεί πολύ δύσκολη αποστολή, να ξεπεράσει τις διαφορές των 27, με καθεμία χώρα να έχει δικό της ενεργειακό μείγμα, άλλες να βασίζονται στην πυρηνική ενέργεια και άλλες σε εργοστάσια που καίνε αέριο —ή ακόμη και άνθρακα— για να παράγουν ηλεκτρισμό.

Οι αντιλογίες συνεχίζονται για το ζήτημα της ενδεχόμενης επιβολής πλαφόν στην τιμή του αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας. Μέτρο αυτής της φύσης εφαρμόζεται ήδη στην Ισπανία και στην Πορτογαλία· επέτρεψε να πέσουν οι τιμές.

«Να κινηθούμε ταχύτερα»

Αρκετές χώρες, ανάμεσά τους και η Γαλλία, αξιώνουν να επεκταθεί ο μηχανισμός αυτός, ο λεγόμενος «ιβηρικός», στην κλίμακα όλης της ΕΕ.

Ωστόσο η Γερμανία εναντιώνεται, όπως και νορδικές χώρες (Δανία, Ολλανδία…) , καθώς δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι τις κρατικές επεμβάσεις στις αγορές. Το Βερολίνο θεωρεί εξάλλου πως η τεχνητή μείωση των τιμών του αερίου θα έβλαπτε τον στόχο της ενεργειακής εγκράτειας, ότι θα οδηγούσε σε μεγαλύτερες καταναλώσεις στην Ευρώπη.

Το σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ζητεί παρ’ όλ’ αυτά από την Κομισιόν να προετοιμάσει πρόταση για τον συγκεκριμένο μηχανισμό.

«Το ιβηρικό μοντέλο αξίζει να μελετηθεί. Παραμένουν εκκρεμή ζητήματα, αλλά δεν θέλω να παραλείψω τίποτα», δήλωσε χθες Τετάρτη η κυρία φον ντερ Λάιεν.

«Είναι απαραίτητο να κινηθούμε ταχύτερα για αυτό το θέμα. Δεν πρέπει να υποχρεωνόμαστε να ζητάμε τέσσερις φορές το ίδιο πράγμα από την Κομισιόν για να λάβουμε πρόταση», έκρινε από την πλευρά της η κυρία Ριμπέρα.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπέβαλε αυτή την εβδομάδα κι άλλες προστάσεις: να οργανωθούν αγορές ποσοτήτων αερίου από κοινού, να καθιερωθούν νέοι κανόνες για να επιβάλλεται το μοίρασμα του αερίου στην Ευρώπη για να αντεπεξέρχονται οι χώρες με τις μεγαλύτερες δυσκολίες, καθώς και να προωθηθεί μεταρρύθμιση στο TTF (το ευρωπαϊκό «χρηματιστήριο αερίου»), μηχανισμός αναφοράς στις συναλλαγές των διαχειριστών.

Σημειώθηκε μεν αρκετή «πρόοδος», αλλά δεν έχει υπάρξει «συμφωνία» για θεμελιώδη ζητήματα, αναγνώρισε ευρωπαίος διπλωμάτης. «Οι προτεραιότητες διαφέρουν: η Γερμανία δίνει έμφαση στην ασφάλεια του εφοδιασμού, διότι μπορεί να αντέξει υψηλότερες τιμές, όμως πολλές άλλες χώρες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τέτοια κόστη», εξήγησε.

Πιστός στον εσκεμμένα προκλητικό του τόνο, ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν εκδήλωσε ανοικτά τον σκεπτικισμό του χθες το βράδυ.

«Το τελευταίο σχέδιο των Βρυξελλών για την αγορά αερίου από κοινού μου θυμίζει εκείνη τη φορά που είχαμε συμφωνήσει να αγοράσουμε εμβόλια μαζί. Αργό και δαπανηρό. Αναμένω τεράστια συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», ανέφερε ο κ. Όρμπαν μέσω Twitter.

Newsroom Αθήνα 984 με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα