back to top
21.9 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

21.9 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Βρετανία: Πιθανώς και σήμερα πρωθυπουργός ο Σούνακ – Αποσύρθηκε ο Τζόνσον

Διαβάστε επίσης

Ο Μπόρις Τζόνσον αποσύρθηκε από την κούρσα για την ηγεσία του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος και την πρωθυπουργία έχοντας αποτύχει να συγκεντρώσει τις 100 υπογραφές βουλευτών που χρειαζόταν για να υποβάλει επισήμως την υποψηφιότητά του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην πρωθυπουργός, που επέστρεψε εσπευσμένα από τις διακοπές του στην Καραϊβική για να συμμετάσχει στην κούρσα, είχε συγκεντρώσει μέχρι το βράδυ της Κυριακής περί τις 60 υπογραφές, έναντι περισσότερων των 140 για τον Ρίσι Σούνακ και 25 για την Πένι Μόρντοντ.

Ο Μπόρις Τζόνσον συναντήθηκε με τους δύο άλλους διεκδικητές της ηγεσίας σε μία προσπάθεια να τους πείσει να συνταχθούν μαζί του στην προσπάθειά του για την επιστροφή του στην ηγεσία.

Ωστόσο, το βράδυ δήλωσε ότι αν και έχει εξασφαλίσει την απαιτούμενη υποστήριξη, αποφάσισε να μην είναι υποψήφιος διότι «αυτό είναι το σωστό». «Πιστεύω ότι έχω πολλά να προσφέρω, αλλά φοβάμαι ότι απλώς δεν είναι η σωστή στιγμή», είπε.

Σην ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Κυριακής δηλώνει ότι έχει εξασφαλίσει 102 υποστηρικτές. «Πιστεύω ότι βρίσκομαι σε θέση να εξασφαλίσω μία νίκη των Συντηρητικών το 2024 και απόψε μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ξεπέρασα το εμπόδιο με 102 δηλώσεις υποστήριξης…και θα μπορούσα να υποβάλω αύριο την υποψηφιότητά μου. Είχα μεγάλες πιθανότητες να νικήσω στην εκλογή με τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος. Αλλά κατά την διάρκεια των τελευταίων ημερών έφθασα δυστυχώς στο συμπέρασμα ότι αυτό δεν θα ήταν το σωστό. «Δεν μπορείς να κυβερνήσεις αποτελεσματικά αν δεν έχεις ένα ενωμένο κόμμα στο Κοινοβούλιο».

Οι βουλευτές των Τόρις σε αντίπαλα στρατόπεδα πιστεύουν ότι ο ισχυρισμός του Τζόνσον ότι έχει πάνω από 100 υποστηρικτές θα μπορούσε να διαψευσθεί όταν θα έκλειναν οι υποψηφιότητες τη Δευτέρα.

Η αποχώρησή του από τη διαδικασία αφήνει τον Ρ. Σούνακ, πρώην υπουργό Οικονομικών, ως τον υποψήφιο που έχει ξεκάθαρο προβάδισμα για να διαδεχθεί τη Λιζ Τρας στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου και στην πρωθυπουργία.

Πλέον η μόνη δηλωμένη αντίπαλος του Σούνακ, είναι η αρχηγός της Βουλής των Κοινοτήτων Πένυ Μορντάντ, η οποία δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να κερδίσει την υποστήριξη περισσότερων από 25 βουλευτών των Τόρις. Αν δεν καταφέρει να φτάσει το όριο των 100 βουλευτών – υποστηρικτών έως τις 14:00 τη Δευτέρα, ο Σουνάκ θα γίνει πρωθυπουργός.

ΠΗΓΗ: Sky News, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα