back to top
32.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

32.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου

Διαβάστε επίσης

Η αιφνιδιαστική απόσυρση του Μπόρις Τζόνσον από την κούρσα διαδοχής της Λιζ Τρας και ο… επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας, η νέα κυβέρνηση στην Ιταλία και η πρώτη συνάντηση Μελόνι – Μακρόν στο Βατικανό, η κυριαρχία του Σι Σινπίνγκ μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου του ΚΚΚ χθες είναι μερικά από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο

Στη Βρετανία: Την απόσυρσή του από την κούρσα για τη διαδοχή της Λιζ Τρας στην ηγεσία των Συντηρητικών και την πρωθυπουργία ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά χθες το βράδυ ο Μπόρις Τζόνσον. Ετσι, εξέλιπε το μεγαλύτερο εμπόδιο από τον δρόμο του Ρίσι Σούνακ προς την Ντάουνινγκ Στριτ 10 και δεν αποκλείεται σήμερα το απόγευμα να ανακηρυχθεί νικητής, χωρίς μάλιστα να απαιτηθεί η προσφυγή σε εσωκομματικές εκλογές, καθώς στο πλευρό του είχαν ταχθεί πάνω από 150 βουλευτές – τη στιγμή που η τρίτη εκ των διεκδικητών, Πένι Μόρνταντ, φερόταν να έχει «κλειδώσει» μόλις 24.

H πλειοψηφία των εφημερίδων έχουν βασικό θέμα την απόσυρση από την κούρσα του Μπόρις Τζόνσον με την Daily Express να εκφράζει βεβαιότητα ότι ο Ρίσι Σούνακ θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της χώρας μετά και τη παραδοχή του Τζόνσον ότι δεν θα μπορούσε να ενώσει το κόμμα και να κυβερνήσει αποτελεσματικά.

Και ο Guardian έχει βασικό θέμα την απόσυρση του πρώην πρωθυπουργού αναφέρει ωστόσο ότι αυτό έγινε μετά από πίεση ανώτατων στελεχών του κόμματος που προειδοποίησαν ότι η επιστροφή του Τζόνσον θα προκαλούσε χάος και πρόωρες εκλογές. Η εφημερίδα αναφέρει ότι έδωσε πάντως μάχη για να εξασφαλίσει τη στήριξη βουλευτών, αλλά απέτυχε.

Από την πλευρά της η Daily Mirror σχολιάζει πως γελοιοποιήθηκε ο Τζόνσον όταν ισχυρίστηκε ότι έχει εξασφαλίσει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών αλλά φοβήθηκε ότι θα διχάσει το κόμμα. Μόνο η Πένι Μόρνταντ μπορεί να διεκδικήσει τώρα μαζί με τον Σούνακ την αρχηγία των Συντηρητικών

Ο Ρίσι Σούνακ θα γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός αναφέρει η Daily Telegraph. Πηγή κοντά στην Πένι Μόρνταντ ανέφερε στην εφημερίδα ότι η ίδια θα συνεχίσει τη μάχη της έως το τέλος, αλλά μάλλον τα «πράγματα δεν φαίνονται καλά». Ήδη ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χάντ στηρίζει τον Σούνακ αναφέρει η Telegraph, ενώ τον συγκρίνει ήδη με τον Γούινστον Τσόρτσιλ λόγω της θέλησής του να λέει τα πράγματα όπως είναι…

Και η Daily Mail εμφανίζεται βέβαιη ότι ο Ρίσι Σούνακ θα γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας καθώς ο Τζόνσον σε μια μάλλον δραματική κίνηση παραδέχθηκε ότι ενώ είχε τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή.

Στην Ιταλία: Η νέα κυβέρνηση ορκίστηκε στο Κυρινάλιο το Σάββατο και χθες το πρωί, έπειτα από 20 μήνες στο Παλάτσο Κίτζι, ο Μάριο Ντράγκι παρέδωσε το παραδοσιακό «χρυσό καμπανάκι» στη νέα ιταλίδα πρωθυπουργό – κατόπιν βγήκε πεζός από το πρωθυπουργικό μέγαρο, αφού χειροκροτήθηκε θερμά από όλους τους εργαζομένους αναφέρουν οι NYTimes. «Πρέπει να είμαστε ενωμένοι ώστε να αντιμετωπίσουμε τις έκτακτες ανάγκες που έχει μπροστά της η χώρα. Αφοσιωμένοι και λειτουργώντας ως ομάδα» δήλωσε η Μελόνι απευθυνόμενη στους υπουργούς της κατά το πρώτο υπουργικό συμβούλιο. Η ενότητα της συμμαχίας της με τον Σαλβίνι και τον Μπερλουσκόνι είναι, μαζί με την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό που έχει πυροδοτήσει ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, μία από τις βασικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει.

Η νέα κυβερνητική ομάδα απαρτίζεται από την πρωθυπουργό, 24 υπουργούς και έναν υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ. Μόνο έξι υπουργοί είναι γυναίκες. Εννέα ανήκουν στα Αδέλφια της Ιταλίας, πέντε στη Λέγκα, πέντε στη Φόρτσα Ιτάλια και πέντε είναι τεχνοκράτες. Θέλοντας να καθησυχάσει τις αγορές και τους εξωτερικούς παρατηρητές, η Μελόνι ανέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στον Τζανκάρλο Τζορτζέτι, υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης στην απερχόμενη κυβέρνηση Ντράγκι, έναν έμπειρο στον οικονομικό τομέα πολιτικό που θεωρείται εκπρόσωπος της φιλοευρωπαϊκής πτέρυγας της Λέγκας. Υπουργός Εξωτερικών ανέλαβε, στο ίδιο πνεύμα, ο πρώην πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, «ένας πεπεισμένος ατλαντιστής και Ευρωπαίος», όπως διαβεβαίωνε το Σαββατοκύριακο στενός συνεργάτης της Μελόνι, που προέρχεται μεν από τη Φόρτσα Ιτάλια αλλά «δεν υπόκειται στην επιρροή του επικεφαλής της» – η επισήμανση κρίθηκε προφανώς αναγκαία μετά την ηχογράφηση που διέρρευσε την περασμένη εβδομάδα στα μίντια, με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να καυχιέται για το πώς αναθέρμανε τη σχέση του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και να επιρρίπτει στον ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την ευθύνη για τον πόλεμο.

Για Μακρόν – Μελόνι: Ο Εμανουέλ Μακρόν έγινε χθες ο πρώτος ηγέτης της ΕΕ και γενικώς κάποιας ξένης χώρας που συναντήθηκε με την Τζόρτζια Μελόνι, μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας και την ορκωμοσία της κυβέρνησής της. Η συνάντηση είχε ανεπίσημο χαρακτήρα και πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της τριήμερης διαθρησκευτικής συνόδου «Η κραυγή της ειρήνης», που διοργανώνεται από την καθολική κοινότητα του Sant’ Egidio, η οποία θεωρείται ατύπως ως ο διπλωματικός βραχίονας του Βατικανού.

Νωρίτερα, το Μέγαρο των Ηλυσίων είχε επιβεβαιώσει ότι η συνάντηση επρόκειτο τελικώς να πραγματοποιηθεί, με την Repubblica να σημειώνει ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας επέλεξε τελικώς τον δρόμο του «πολιτικού ρεαλισμού», καθώς είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένος να συνεργαστεί με την πρώτη γυναίκα και πρώτη ακροδεξιά πρωθυπουργό της γειτονικής Ιταλίας. Αλλωστε, την περασμένη Παρασκευή, έχοντας για τελευταία φορά στο πλευρό του τον Μάριο Ντράγκι, ο Μακρόν είχε δηλώσει «απόλυτα έτοιμος να συνεργαστώ μαζί της» – αν και στις αρχές Οκτωβρίου είχε πει… ψυχρά ότι «παίρνουμε τους ηγέτες που μας δίνουν οι λαοί κάθε χώρας». Υπενθυμίζεται ότι οι πρόεδροι της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ αντίστοιχα, έστειλαν ήδη από το Σάββατο συγχαρητήρια στη νέα πρωθυπουργό της Ιταλίας, ενώ συνομίλησαν και τηλεφωνικά μαζί της

Στη Σλοβενία: Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών στην τελευταία κυβέρνηση του εθνικιστή Γιάνεζ Γιάνσα είναι ο νικητής του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη χθες στη Σλοβενία αναφέρει το Politico. Ο Ανζε Λόγκαρ συγκέντρωσε ποσοστό της τάξης του 34%, έναντι 27% της δεύτερης, Νατάσα Πιρκ Μουσάρ, η οποία υποστηρίχθηκε από τους Πράσινους και πρόταξε τα ζητήματα του κοινωνικού κράτους και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ετσι, στον δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί στις 13 Νοεμβρίου, ο Λόγκαρ έχει το προβάδισμα, όμως το τελικό αποτέλεσμα παραμένει ανοιχτό.

Στην Κίνα: Ο Σι Τζινπίνγκ απέκλεισε βασικούς αντιπάλους του από την ηγεσία της Κίνας και εδραίωσε την εξουσία του στη χώρα κατά την τελευταία ημέρα της συνεδρίασης του Κομμουνιστικού Κόμματος αναφέρει ο Guardian. Στη διάρκειά της ο Σι εξελέγη για μια άνευ προηγουμένου τρίτη συνεχόμενη θητεία στην ηγεσία, αλλά τη σκηνή έκλεψε ο πρώην πρόεδρος Χου Τζιντάο ο οποίος απομακρύνθηκε απροσδόκητα, εντελώς άκομψα μπροστά σε διεθνές κοινό, από την κεντρική σκηνή. Η αποχώρηση του Χου ήταν μια σπάνια στιγμή αναπάντεχου δράματος σε μια συνήθως προσεκτικά χορογραφημένη πολιτική παράσταση. Η καταληκτική συνεδρίαση του 20ού συνεδρίου του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος έκλεισε ένα Σαββατοκύριακο θριάμβου για τον Σι που τον καθιστά πλέον τον ισχυρότερο ηγέτη της Κίνας μετά τον Μάο Τσετούνγκ. Εχει σαρώσει τις τελευταίες νόρμες μιας πολιτικής τάξης που οικοδομήθηκε μετά τον θάνατο του Μάο και είχε στόχο αποτρέψει την επιστροφή στις χειρότερες υπερβολές της διακυβέρνησης από έναν μόνο ηγέτη. Τώρα, οι Κινέζοι αποκαλούν πλέον τον Σι Τζινπίνγκ «ηγέτη» καθώς η εξουσία του φαίνεται να είναι απόλυτη, ανατρέποντας πολλά από όσα ίσχυαν μέχρι τώρα.

Στη διάρκεια των επταήμερων εργασιών του 20ού συνεδρίου του ΚΚΚ ο Σι τόνισε πολλές φορές την ανάγκη ενότητας του κόμματος. Αλλά η επιθυμία να ελέγξει απόλυτα τη δημόσια εικόνα του κόμματος έκανε την ξαφνική και προφανώς απρόθυμη αποχώρηση του Χου, μπροστά στα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης, ακόμα πιο σημαντική. Ο 79χρονος πρώην πρόεδρος της χώρας φάνηκε μπερδεμένος και απρόθυμος να εγκαταλείψει τη θέση του στη σκηνή της Μεγάλης Αίθουσας του Λαού, όταν τον πλησίασε ένας βοηθός, ο οποίος του ψιθύρισε στο αφτί και προσπάθησε να τον σηκώσει από τη θέση του. Επειτα από κάποιες αμήχανες στιγμές, ο Χου έφυγε από τη σκηνή συνοδευόμενος, προκαλώντας εικασίες σχετικά με το αν η αποχώρηση προέκυψε από προβλήματα υγείας, όπως ανακοινώθηκε, ή εάν επρόκειτο για κάποιο παιχνίδι εξουσίας.

Ο Σι χρησιμοποίησε το συνέδριο, που διεξάγεται κάθε πέντε χρόνια, για να εδραιώσει τη θέση του στο ΚΚΚ και να ενισχύσει την προσωπολατρία, καθιστώντας την ιδεολογική του πλατφόρμα ως πυρήνα της σύγχρονης κομματικής ιδεολογίας. Μόλις ο Χου αποχώρησε συνοδευόμενος, ο Σι ήταν κυρίαρχος στη σκηνή, όπως είναι τώρα στην κινεζική πολιτική. Εάν ίσχυαν οι παλιοί κανόνες, ο Σι θα αποχωρούσε από την ηγεσία αυτή την εβδομάδα έπειτα από 10 χρόνια στο τιμόνι. Αντ’ αυτού, κατήργησε τα όρια θητείας στην προεδρία, γέμισε την κυβέρνηση με συμμάχους του και θα μπορούσε ενδεχομένως να γίνει ηγέτης εφ’ όρου ζωής.

Στο Ιράν: Το όνομα της Μάχσα Αμινί και για τις γυναίκες, τη ζωή και την ελευθερία». Με αυτό το μήνυμα, που παραπέμπει στη δολοφονία της 22χρονης Κούρδισσας και στις μαζικές διαδηλώσεις που πυροδότησε, δικαιολόγησε η οργάνωση Black Reward το «χακάρισμα» ενός δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών της υπηρεσίας ατομικής ενέργειας του Ιράν και τη δημοσιοποίηση πληροφοριών αναφορικά με τις δραστηριότητες της χώρας σε αυτόν τον τομέα και συγκεκριμένα από τις εγκαταστάσεις στην περιοχή του Μπουσέρ. Σημειώνεται ότι την ίδια στιγμή έχουν ουσιαστικά «παγώσει» οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Τεχεράνη και την «Ομάδα των 5+1» χωρών για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 που αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

Στην Ουκρανία: «Φωτιά» έχει πάρει το τηλέφωνο του υπουργού Αμυνας της Ρωσίας, καθώς τις τελευταίες ημέρες έχει αλλεπάλληλες επικοινωνίες με τους ομολόγους του από το ΝΑΤΟ αναφέρει ο Guardian. Χθες, συγκεκριμένα, ο Σεργκέι Σοϊγκού συνομίλησε για δεύτερη φορά με τον αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Οστιν. Είχαν προηγηθεί ανάλογες επαφές με τους αντίστοιχους υπουργούς της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Τουρκίας. Στις επικοινωνίες αυτές, όπως ανακοινώθηκε, ο Σοϊγκού έκανε λόγο για εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση και προειδοποίησε για το ενδεχόμενο να υπάρξει «ανεξέλεγκτη κλιμάκωση» του πολέμου. Μάλιστα, φέρεται ότι έθεσε και ζήτημα χρήσης από την πλευρά της Ουκρανίας μιας «βρώμικης βόμβας», πράγμα που το Κίεβο διέψευσε κατηγορηματικά. Το σίγουρο, σε κάθε περίπτωση, είναι πως οι επικοινωνίες αυτές μαρτυρούν ότι επίκεινται εξελίξεις το επόμενο διάστημα, με την ανησυχία να είναι έκδηλη. Σημειώνεται πάντως ότι τόσο το Κίεβο όσο και οι Δυτικοί συνομιλητές του Σοϊγκού απέρριψαν τους ισχυρισμούς του και διεμήνυσαν ότι μόνο η Μόσχα μπορεί να χρησιμοποιήσει «βρώμικα όπλα». Εσπευσαν δε να της επιρρίψουν προκαταβολικά την ευθύνη για οποιαδήποτε κλιμάκωση των συγκρούσεων.

Στις ΗΠΑ: «Όπως φάνηκε κατά την ακροαματική διαδικασία, έχουμε συγκεντρώσει πλειάδα αποδείξεων, συμπεριλαμβανομένων μαρτυριών από πρώην συνεργάτες και υπαλλήλους σας, ότι εσείς προσωπικά ενορχηστρώσατε και επιβλέψατε την πολυεπίπεδη προσπάθεια ανατροπής του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών του 2020 και διατάραξης της ομαλής διαδικασίας μεταβίβασης της εξουσίας». Αυτό, ανάμεσα σε πολλά άλλα, σημειώνει η επιστολή την οποία έλαβε την Παρασκευή ο Ντόναλντ Τραμπ από την επιτροπή η οποία διερευνά όσα συνέβησαν την 6η Ιανουαρίου 2021, με αποκορύφωμα την αιματηρή εισβολή στο Καπιτώλιο, καλώντας μάλιστα τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ να παραδώσει τα σχετικά έγγραφα ως τις 4 Νοεμβρίου και να παρουσιαστεί για κατάθεση, πιθανότατα στις 14 του μήνα αναφέρουν οι NYTimes.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα