back to top
16.6 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

16.6 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Η.Τσαγκάρης: Κάθε δωρητής μπορεί να σώσει 8 ανθρώπους

Διαβάστε επίσης

O Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.), από το 2007 έχει θεσπίσει την 1η Νοεμβρίου κάθε έτους ως Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων.

Στόχος της ημέρας αυτής είναι να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό για την αξία της δωρεάς οργάνων σώματος, που μέσω της μεταμόσχευσης χαρίζουν το πολύτιμο δώρο της ζωής σε πάσχοντες συνανθρώπους μας.

«Κάθε δωρητής μπορεί να σώσει 8 ανθρώπους» είπε μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην Ελεωνόρα Ορφανίδου, ο καθηγητής πνευμονολογίας, πρώην μέλος του ΔΣ του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, Ηρακλής Τσαγκάρης.

Επισήμανε ότι στη χώρα μας ο αριθμός των οργάνων που υπάρχουν για δωρεά είναι αρκετά μειωμένος σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη
«Έχουμε έναν μέσο όρο δωρητών περίπου πέντε ανα εκατομμύριο πληθυσμού, όταν ο μέσος  Ευρωπαϊκός όρος  προσεγγίζει 25 ανα εκατομμύριο πληθυσμού».

Ο κ Τσαγκάρης υπογράμμισε την ανάγκη συζήτησης για τη δωρεά, δημόσιας αλλά και ιδιωτικής. «Όταν ένα μέλος μιας οικογένειας ταχθεί υπέρ της δωρεάς και ζητήσει να γίνει αυτό, τότε είναι ευκολότερο να πειστεί όλη η οικογένεια»

Σχετικά με τις προσπάθειες που γίνονται στη χώρα μας προκειμένου να ενθαρρύνουν όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να γίνουν δωρητές ιστών και οργάνων και να εξαλείψει προκαταλήψεις, φόβους και την άγνοια γύρω από τη δωρεά, ο καθηγητής πνευμονολογίας ανέφερε: «Τα τελευταία 2 χρόνια γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια για επανεκκίνηση της δωρεάς οργάνων. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα εθνικό μεταμοσχευτικό σχέδιο για το οποίο θα υπάρξει και μια νομοθετική πρωτοβουλία που θα αποτυπώσει θεσμικά τη νέα αυτή προσπάθεια».

Αύριο Τρίτη 1η Νοεμβρίου 2022 στις 20.30, με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων, ο Φιλολογικός Σύλλογος “Παρνασσός”, ο Αθήνα 9.84 και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Νεφροπαθών “Γιώργος Καστρινάκης” ενώνουν τις δυνάμεις τους και διοργανώνουν συναυλία με το octeto της ορχήστρας Academica, στην κεντρική αίθουσα του κτιρίου του Φ.Σ. “Παρνασσός”.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα