15.6 C
Athens
Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023

15.6 C
Athens
Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023

Εκλογές για τους αιρετούς στα Υπηρεσιακά Συμβούλια Εκπαίδευσης

Διαβάστε επίσης

Αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας θα διεξαχθούν το Σάββατο 5 Νοεμβρίου οι εκλογές για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και των μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ) όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

Οι αρχαιρεσίες διεξάγονται για δεύτερη συνεχόμενη φορά με τη συνεργασία των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αξιοποιώντας την ψηφιακή κάλπη «ΖΕΥΣ», το ειδικό πληροφοριακό σύστημα του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ – GRNET), εποπτευόμενου φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Οι πρώτες ηλεκτρονικές εκλογές έγιναν πριν από δύο χρόνια με τις συνδικαλιστικές ενώσεις των εκπαιδευτικών να καλούν σε αποχή από τη διαδικασία, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να μείνουν χωρίς εκπροσώπηση στα υπηρεσιακά συμβούλια.

Μεμονωμένες αντιδράσεις έχουν καταγραφεί και για τις εκλογές του Σαββάτου, καθώς ορισμένες ομάδες εκπαιδευτικών κάνουν λόγο για «εκλογές-παρωδία» καθώς το υπουργείο Παιδείας «μη σεβόμενο τον θεσμό των αιρετών αφού ήδη έχει περικόψει αρκετά τις αρμοδιότητές τους στα συμβούλια, σαν να μη συνέβη τίποτα και χωρίς να έχει αλλάξει κάτι από το πλαίσιο διεξαγωγής τους προς το δημοκρατικότερο, προκήρυξε και φέτος πανομοιότυπα τη διεξαγωγή των εκλογών των αιρετών των υπηρεσιακών συμβουλίων των εκπαιδευτικών κατά τον ίδιο απαράλλακτο και αδιαφανή τρόπο» ενώ τονίζουν ότι «Δημοκρατία σημαίνει ζωντανή συμμετοχή και όχι ψηφοφορία από το σπίτι».

Οι μεγάλες παρατάξεις πάντως δήλωσαν ότι θα συμμετάσχουν παρά το ότι διαφωνούν με αυτόν τον τρόπο «για να μην πάει άλλη μια διετία χαμένη όπου η διοίκηση έκανε ό,τι ήθελε εφόσον δεν υπήρχαν εκλεγμένοι αλλά δοτοί».

Διαφωνία καταγράφεται και για την ημέρα πραγματοποίησης της διαδικασίας. Το υπουργείο Παιδείας τονίζει ότι «η διεξαγωγή των αρχαιρεσιών το Σάββατο εξασφαλίζει την κανονική ροή των μαθημάτων, σε αντίθεση με προηγούμενες αρχαιρεσίες που πραγματοποιούνταν σε εργάσιμες ημέρες, κατά τη διάρκεια του σχολικού ωρολογίου προγράμματος, προκαλώντας αναστολή της εκπαιδευτικής διαδικασίας».

Οι εφορευτικές επιτροπές έχουν ήδη ενημερώσει τους εκλογείς για τη διαδικασία διεξαγωγής των ηλεκτρονικών εκλογών. Ειδικότερα, σε κάθε εκπαιδευτικό έχει αποσταλεί ηλεκτρονικό μήνυμα που περιλαμβάνει την εξατομικευμένη διαδικτυακή διεύθυνση (URL) μέσω της οποίας ο εκλογέας μπορεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, καθώς και οδηγίες για τη χρήση της πλατφόρμας.

Τα αποτελέσματα των εκλογών θα αποσταλούν ηλεκτρονικά αυθημερόν, με τη λήξη της ψηφοφορίας, στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και θα ανακοινωθούν εντός των επόμενων ημερών.

«Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς να ασκήσουν το δικαίωμά τους, συμμετέχοντας σε αυτή την απλή, σύγχρονη και αδιάβλητη εκλογική διαδικασία, με στόχο την ανάδειξη εκπροσώπων τους στα Υπηρεσιακά Συμβούλια.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της εκπαίδευσης και στη διενέργεια εκλογών αποτελεί εγγύηση διαφάνειας, διευκολύνει την ευρεία συμμετοχή και τη δημοκρατική εκπροσώπηση στα συλλογικά όργανα» υπογράμμισε η κ. Κεραμέως ενώ από την πλευρά του ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι τα δύο υπουργεία δίνουν «για δεύτερη φορά στους δασκάλους τη δυνατότητα να αναδείξουν τους εκπροσώπους τους ηλεκτρονικά.

Η ψηφοφορία μέσω του συστήματος “ΖΕΥΣ” είναι μια ιδιαίτερα απλή και απολύτως αδιάβλητη διαδικασία. Οι ψηφιακές εφαρμογές είναι εργαλείο εμβάθυνσης της Δημοκρατίας και με βάση αυτή την αρχή τις αξιοποιούμε σε κάθε πεδίο της δημόσιας ζωής».

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα