Το συκώτι είναι ένα πολύ σημαντικό όργανο με ποικίλες λειτουργίες που περιλαμβάνουν τη βοήθεια στην πέψη και τον μεταβολισμό των τροφών, την αποθήκευση βιταμινών και μετάλλων, τον καθαρισμό των τοξινών από το αίμα και τη σύνθεση πρωτεϊνών. Ενώ το συκώτι έχει τη μοναδική ικανότητα να αναγεννάται μετά από βλάβη, δεν είναι ανίκητο και οι επιλογές φαγητού και ποτού, μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο σε αυτό το όργανο.
Υπάρχουν ωστόσο πολλές τροφές , πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά που ωφελούν το συκώτι και μια ιδιαίτερα σημαντική ομάδα τροφίμων είναι τα λαχανικά. Η κατανάλωση λαχανικών κάνει καλό, αλλά τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα σταυρανθή λαχανικά – όπως το μπρόκολο – φαίνεται να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα.
Τα λαχανάκια Βρυξελλών μπορούν να βελτιώσουν την πέψη και να παρέχουν τόνους βιταμινών και μετάλλων, περιέχουν επίσης φυτικές ενώσεις που έχουν φανεί ότι βοηθούν στην ηπατική λειτουργία.Εκτός από τη μείωση της επίδρασης των ελεύθερων ριζών στο σώμα, ορισμένα φυλλώδη πράσινα, όπως το σπανάκι, φαίνεται να παρέχουν πιο συγκεκριμένα οφέλη για το συκώτι.