back to top
37.5 C
Athens
Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

37.5 C
Athens
Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

Νέα δεδομένα για την καταστροφική αλιεία στη Μεσόγειο

Διαβάστε επίσης

Τα μέλη του Med Sea Alliance- μία διεθνής συμμαχία μη κυβερνητικών φορέων, μέλος του οποίου είναι και το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος – δημοσίευσαν ένα νέο Άτλαντα δεδομένων στον οποίο για πρώτη φορά απεικονίζονται οι περιοχές όπου απαγορεύεται η αλιεία με μηχανότρατα στη Μεσόγειο και παράλληλα διερευνώνται τα περιστατικά παράνομης αλιείας σε αυτές τις περιοχές.

Ο Άτλαντας του Med Sea Alliance είναι ένα διαδικτυακό εργαλείο για τη χαρτογράφηση πιθανών και επιβεβαιωμένων παραβάσεων από μηχανότρατες σε περιοχές όπου απαγορεύεται η αλιεία με τη χρήση του συγκεκριμένου αλιευτικού εργαλείου, για την προστασία ευάλωτων οικοτόπων και υπεραλιευμένων ιχθυαποθεμάτων. Η δημοσίευση του Άτλαντα γίνεται εν όψη της 45ης συνάντησης της GFCM (Γενική Επιτροπή Αλιείας για τη Μεσόγειο) που είναι ο υπεύθυνος φορέας για τη διαχείριση της αλιείας στη Μεσόγειο.

Κατά την περίοδο Ιανουάριος 2020 – Δεκέμβριος 2021, μέσω του Άτλαντα καταγράφηκαν περιστατικά από 305 μηχανότρατες να αλιεύουν σε 35 απαγορευμένες περιοχές, που σύμφωνα με δεδομένα από το Global Fishing Watch, αθροίζουν σε 9,518 ημέρες πιθανής αλιευτικής δραστηριότητας. Παράλληλα, καταγράφηκαν και περίπου 200 περιστατικά επιβεβαιωμένων παραβάσεων κατά την περίοδο 2018-2020, όπως δηλώνει έρευνα του MedReAct με δεδομένα από τα ΜΜΕ και πληροφορίες δημοσιοποιημένες από τις εθνικές διαχειριστικές αρχές.

Έτσι καθίσταται για πρώτη φορά εφικτή η χαρτογράφηση πιθανών και επιβεβαιωμένων παραβάσεων σε τέτοια κλίμακα, σε όλους τους τύπους περιοχών που είναι μόνιμα κλειστές για αλιεία με μηχανότρατα στη Μεσόγειο.
Παρόλο που η παρακολούθηση σκαφών δεν είναι εφικτή όταν αυτά δεν κάνουν χρήση του συστήματος εντοπισμού AIS ή το απενεργοποιούν εσκεμμένα, όπως συμβαίνει συχνά στα ελληνικά νερά και επιβεβαιώνεται σύμφωνα με πολυετείς καταγραφές του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», ο Άτλαντας και η σχετική έρευνα παρουσιάζουν σαφή δεδομένα που συνιστούν την άμεση λήψη ουσιαστικών μέτρων.

«Η παράνομη αλιεία σε προστατευόμενες περιοχές υπονομεύει τα εθνικά και περιφερειακά μέτρα διαχείρισης των ιχθυαποθεμάτων και τις προσπάθειες θαλάσσιας προστασίας, ενώ θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση των αλιέων που ψαρεύουν νόμιμα και αειφορικά», δήλωσε ο Aniol Esteban, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Med Sea Alliance.

Τα μέλη του Med Sea Alliance καλούν τις κυβερνήσεις να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την αποτελεσματική προστασία των περιοχών όπου απαγορεύεται η αλιεία με μηχανότρατα, μέσω μεγαλύτερης διαφάνειας και καλύτερης εφαρμογής της νομοθεσίας. Για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις όπου τα ευρήματα του Άτλαντα υποδεικνύουν πιθανές παραβάσεις, οι αρχές θα πρέπει να διερευνήσουν και να επιβάλουν τις ανάλογες κυρώσεις.

Με το 75% των ιχθυαποθεμάτων της Μεσογείου να έχει ήδη υπεραλιευθεί η καταπολέμηση των παράνομων, ανεξέλεγκτων και καταστρεπτικών αλιευτικών πρακτικών είναι απαραίτητη όχι μόνο για την ανάκαμψη των ιχθυαποθεμάτων, αλλά και για την προστασία της μοναδικής βιοποικιλότητας της Μεσογείου και των τοπικών κοινωνιών, η επιβίωση των οποίων εξαρτάται από τους θαλάσσιους πόρους, τονίζουν οι οργανώσεις.

Επιμέλεια: Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα