back to top
18.7 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

18.7 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Η G7 ζητά από την Ρωσία να τερματίσει άμεσα τον πόλεμο

Διαβάστε επίσης

Oι υπουργοί Εξωτερικών της G7 -Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ηνωμένου Βασιλείου, ΗΠΑ, Καναδά και Ιαπωνίας- καλούν τη Ρωσία να τερματίσει άμεσα τον πόλεμο και να αποσύρει πλήρως τις στρατιωτικές της δυνάμεις, ενώ επαναλαμβάνουν την πρόθεσή τους για συνέχιση της παροχής βοήθειας στην Ουκρανία, στον πλαίσιο κοινής τους ανακοίνωσης, μετά την ολοκλήρωση διήμερης συνόδου τους στην γερμανική πόλη Μίνστερ.

Για Ουκρανία

Οι επικεφαλής της διπλωματίας της Ομάδας των Επτά καταδικάζουν την κλιμάκωση των εχθροπραξιών στην Ουκρανία μέσω των επιθέσεων σε αμάχους και βασικές υποδομές.

Χαρακτηρίζουν απαράδεκτη την ρητορική της Μόσχας για χρήση πυρηνικών όπλων και προειδοποιούν ότι οποιαδήποτε χρήση χημικών ή πυρηνικών όπλων θα οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες.

Συμφώνησαν στην διατήρηση των οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Ρωσία.

Παράλληλα, δεσμεύονται εκ νέου για τη συνέχιση παροχής οικονομικής, ανθρωπιστικής, αμυντικής, πολιτικής, τεχνικής και νομικής στήριξης στην Ουκρανία.

Επιπλέον, συμφώνησαν να συνεχιστεί ο συντονισμός των κρατών τους, με στόχο την από κοινού αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου. Συμφώνησε να δημιουργήσει “ένα μηχανισμό συντονισμού” ώστε να βοηθήσει την Ουκρανία να επισκευάσει και να προασπίσει τις απαραίτητες υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας και υδροδότησης που διαθέτει, οι οποίες βομβαρδίστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες από τη Ρωσία.

Για Ιράν

Οι υπουργοί της G7 εκφράζουν την στήριξή τους στους πολίτες του Ιράν και καταδικάζουν τον θάνατο της Μάσχα Αμινί, καλώντας τις ιρανικές Αρχές να απελευθερώσουν όσους αδίκως έχουν φυλακιστεί, αναφερόμενοι σε διαδηλωτές, παιδιά, δημοσιογράφους και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Επιπροσθέτως, καταδικάζουν τις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες, όπως τις αποκαλούν, του Ιράν στη Μέση Ανατολή, περιλαμβανομένης της χρήσης βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων cruise και της προμήθειας drone σε κρατικούς και μη παράγοντες. Προσθέτουν ότι το Ιράν δεν πρέπει ποτέ να αναπτύξει πυρηνικά όπλα και ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα βήματα σε συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους, με στόχο την αντιμετώπιση της πυρηνικής κλιμάκωσης από την Τεχεράνη.

Για Κίνα

Τα μέλη της G7, στην κοινή τους ανακοίνωση, αναφέρουν ότι πρέπει να υπάρξει εποικοδομητική συνεργασία με την Κίνα σε ζητήματα που αφορούν στην ειρήνη και την ασφάλεια, την παγκόσμια υγεία, την κλιματική κρίση και την προστασία του περιβάλλοντος.

Καλούν για ειρήνη και σταθερότητα στην Ταϊβάν και επισημαίνουν ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στην βασική θέση της G7 στο ζήτημα.

Ακόμη επισημαίνουν ότι το ζήτημα παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Σιντσιάνγκ και το Θιβέτ θα συνεχίσει να τους απασχολεί, ενώ εκφράζουν την ανησυχία τους για την “διαρκή αποσάθρωση των δικαιωμάτων, των ελευθεριών και της αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ.

Η G7 καλεί τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες να αυξήσουν την παραγωγή τους 

H G7 κάλεσε τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες να αυξήσουν την παραγωγή τους για να συμβάλουν στη μείωση των τιμών, ένα μήνα μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει δραστικά τις εργασίες του στην άντληση του μαύρου χρυσού.

Η αύξηση της παραγωγής αναμένεται να συντείνει στη “μείωση της αστάθειας στις αγορές της ενέργειας” στη συγκυρία του πολέμου στην Ουκρανία, αναφέρουν οι υπουργοί Εξωτερικών στο κοινό ανακοινωθέν τους.

Η G7 σκοπεύει επίσης να οριστικοποιήσει “μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες” την εφαρμογή του μηχανισμού που θα καθορίζει ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου.

Ο στόχος του νέου αυτού μηχανισμού, που δρομολογήθηκε φέτος το καλοκαίρι με παρότρυνση της Ουάσινγκτον, είναι να περιορίσει τα έσοδα που συνδέονται με την πώληση υδρογονανθράκων, τα οποία χρηματοδοτούν την επίθεση της Μόσχας στην Ουκρανία.

– Η G7 καταδικάζει έντονα τις πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας –

Οι χώρες της G7 “καταδίκασαν έντονα” τις πρόσφατες πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας μεσούσης της μεγάλης αύξησης των εντάσεων στην κορεατική χερσόνησο, και κατήγγειλαν μια “ωμή” καταστολή στο Ιράν.

“Εμείς, τα μέλη της G7, καταδικάζουμε έντονα την πρωτοφανή και παράνομη σειρά βαλλιστικών πυραυλικών δοκιμών που διενήργησε η Βόρεια Κορέα, συμπεριλαμβανομένων πολλαπλών διηπειρωτικών πυραύλων”, αναφέρει το τελικό ανακοινωθέν.

Καλούν επίσης τη Βόρεια Κορέα “να σταματήσει αμέσως την αποσταθεροποιητική της δραστηριότητα” και να “σεβαστεί τις (διεθνείς) υποχρεώσεις της”.

Η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευσε περίπου 30 πυραύλους την Τετάρτη και την Πέμπτη, εκ των οποίων ένας τελείωσε την πορεία του στα χωρικά ύδατα της Νότιας Κορέας, για πρώτη φορά μετά το τέλος του πολέμου της Κορέας το 1953. Η απομονωμένη χώρα εκτόξευσε επίσης έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) το πρωί της Πέμπτης, ωστόσο, κατά τα φαινόμενα, η δοκιμή αυτή ήταν αποτυχημένη.

“Οποιαδήποτε πυρηνική δοκιμή ή οποιαδήποτε άλλη επικίνδυνη δράση θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια γρήγορη, ισχυρή, ενωμένη διεθνή απάντηση”, προειδοποιούν επίσης.

Δομίνα Διαμαντοπούλου, ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Ετικέτες
  • G7
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα