back to top
25.3 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

25.3 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Κ. Μητσοτάκης: Μπορούμε πια να εκδίδουμε κύριες συντάξεις μέσα σε δύο μήνες

Διαβάστε επίσης

Oυσιαστική οικονομική ενίσχυση προς τους συνταξιούχους, κίνητρα παραγωγικότητας προς τους εργαζομένους στο Δημόσιο και έναρξη νέου κύκλου απονομής συντάξεων επικούρισης και εφάπαξ μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης έκδοσης των αίτησεων για κύρια σύνταξη που εκκρεμούσαν, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα ειδικής εκδήλωσης του ΕΦΚΑ.

“Πλέον ο μέσος χρόνος έκδοσης συντάξεων κυμαίνεται στους δύο μήνες”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός”.

Στις 34.000 υποχώρησαν οι εκκρεμείς απονομές κύριων συντάξεων τον Νοέμβριο από τις οποίες μόλις 9.360 αφορούν περιπτώσεις πριν από το 2021.

Στην παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και την Διοίκηση του ΕΦΚΑ, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, έγινε γνωστό ότι από τον Ιανουάριο του 2021 έως σήμερα, έχουν απονεμηθεί 470.000 κύριες συντάξεις, δηλαδή σχεδόν το 1/6 του συνόλου των συντάξεων, ενώ ο μέσος χρόνος απονομής κυμαίνεται στους δύο μήνες.

Επίσης, εκφράστηκε η εκτίμηση ότι έως το τέλος του τρέχοντος έτους, θα πραγματοποιηθεί νέο ρεκόρ απονομών, με περισσότερες από 280.000 κύριες συντάξεις, σπάζοντας το περσινό ρεκόρ των 225.000.

Ο πρωθυπουργός από το βήμα της εκδήλωσης, επισήμανε τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την στήριξη των συνταξιούχων και αναφέρθηκε τόσο στην αύξηση κατά τουλάχιστον 7% στις κύριες συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2023, όσο στην κατάργηση της (φορολογικής) ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και στην χορήγηση του έκτακτου επιδόματος των 250 ευρώ για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε την παροχή κινήτρων προς τους υπαλλήλους κρατικών υπηρεσιών με στόχο την βελτίωση της παραγωγικότητας.

Ως προς τις συντάξεις προ του 2021 που παραμένουν ακόμα σε εκκρεμότητα και οι οποίες δεν υπερβαίνουν τις 9.500, αφορούν σε υποθέσεις χρεών του ασφαλισμένου, μη θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος ή απουσίας ιατρικής γνωμάτευσης και θα εξεταστούν από ειδική επιτροπή, με στόχο την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, όπου αυτό είναι εφικτό.

Επόμενος στόχος η έκδοση των επικουρικών (περίπου 125.000) και των διεθνών συντάξεων (27.000), καθώς και των εφάπαξ (περίπου 50.000) που εκκρεμούν.

που είναι η αποκλιμάκωση και των εκκρεμών αιτήσεων επικουρικής σύνταξης και των εφάπαξ. Επίσης, μέσω των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης θα προχωρήσουν για τον Φορέα, δύο εμβληματικά έργα: Το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα και η Ψηφιοποίηση του Ασφαλιστικού Αρχείου.

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στην μνήμη των δύο διευθυντικών στελεχών του ΕΦΚΑ , Νίκου Πουλιόπουλου και Κώστα Κούρκουλου, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.

Τον διάλογο που είχε με τον Κωστή Χατζηδάκη κατά την ανακοίνωση της τοποθέτησης του στον θώκο του υπουργού Εργασίας, αποκάλυψε ο πρωθυπουργός από το βήμα της εκδήλωσης.

Η αρχική αντίδραση του κ. Χατζηδάκη ήταν η έκφραση προβληματισμού δια της σιωπής.

Όταν ο Κωστής Χατζηδάκης, δέχθηκε την τοποθέτηση – πρόκληση, ο πρωθυπουργός αφού επισήμανε ότι αναγνωρίζει την κρισιμότητα της θέσης του υπουργού Εργασίας, τον καθησύχασε λέγοντας του ότι τουλάχιστον δεν θα χάσει τα μαλλιά του από το άγχος!

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα