back to top
21.8 C
Athens
Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

21.8 C
Athens
Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Η κρίσιμη συνάντηση Μπάιντεν – Σι – Θερμή χειραψία και εγκάρδια χαμόγελα

Διαβάστε επίσης

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση των Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ στο Μπαλί της Ινδονησίας – η πρώτη δια ζώσης από τότε που ορκίστηκε πρόεδρος των ΗΠΑ ο Μπάιντεν και σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο γεωπολιτικών εντάσεων. Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν λίγο μετά τις 17:30 (τοπική ώρα) σε ένα ξενοδοχείο της πόλης και επρόκειτο να συζητήσουν για όλα τα φλέγοντα διμερή και διεθνή θέματα για περίπου δύο ώρες.

Το κλίμα της συνάντησης εμπρός στις κάμερες ήταν πολύ  θερμό με εγκάρδιες χειραψίες . Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε στον   Κινέζο ομόλογό σου «χαίρομαι που σε βλέπω. Μοιραζόμαστε την ευθύνη, κατά την άποψή μου να δείξουμε ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ μπορούν να διαχειριστούν τις διαφορές τους, να αποτρέψουν το να μετατραπεί ο ανταγωνισμός σε σύγκρουση και να βρουν τρόπους να εργαστούν καλύτερα μαζί». «Χαίρομαι κι εγώ που σε βλέπω» απάντησε ο Σι.  Ο κινέζος πρόεδρος πρόσθεσε ότι «αυτή τη στιγμή όλοι ενδιαφέρονται για τη σχέση Κίνας – ΗΠΑ, αφού είναι καθοριστικής σημασίας όχι μόνο για το συμφέρον των δύο χωρών και των λαών τους, αλλά και για όσα περιμένει από εμάς η διεθνής κοινότητα».

Στη κρίσιμη συνάντηση Τζο Μπάιντεν –Σι Τζινπίνγκ λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής της ομάδας G20 εχει στραφεί η προσοχή της διεθνούς κοινότητας.

Πρόκειται επί της ουσίας για την πρώτη δια ζώσης συνάντηση κορυφής των δύο ηγετών. Μπάιντεν και ο Σι, είχαν την τελευταία διά ζώσης συνάντηση κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Ομπάμα, όταν ο πρώτος ήταν αντιπρόεδρος, ενώ από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του Μπάιντεν στις αρχές του 2021, έχουν επικοινωνήσει τηλεφωνικά πέντε φορές.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ενισχυμένος από την νίκη των Δημοκρατικών στην Γερουσία και προερχόμενος από δυο πολύ σημαντικές διασκέψεις, την παγκόσμια διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα COP27 και τη διάσκεψη της Ένωσης των Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στη Καμπότζη, έφθασε χθες στο Μπαλί.

Στην ατζέντα των συζητήσεων Μπάιντεν- Σι αναμένεται να τεθούν ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι εντάσεις στο Στενό της Ταϊβάν, αλλά και οι συνεχιζόμενες κρίσεις στους τομείς των τροφίμων, της ενέργειας και του κλίματος.

Τα ανοιχτά μέτωπα στις σχέσεις των δυο χωρών είναι πολλά ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος μετά τις συνάντηση με τους ηγέτες της Ιαπωνίας και της Νοτίου Κορέας, δήλωσε πως οι τρεις σύμμαχες χώρες είναι «ενωμένες όσο ποτέ» απέναντι στην απειλή της Πιονγκγιάνγκ – το καθεστώς της οποίας, όπως είναι γνωστό, στηρίζει το Πεκίνο.

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, επανέλαβε ότι η χώρα του δεν επιδιώκει σύγκρουση με την Κίνα και θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε ο «σκληρός ανταγωνισμός» που υπάρχει ανάμεσά τους να μην εξελιχθεί σε σύρραξη.

Η πραγματοποίηση της συνάντησης εχει επιβεβαιωθεί και από τις δυο πλευρές και για το λόγο αυτό αναμένεται με ενδιαφέρον αν θα επιτευχθούν βήματα προσέγγισης ή θα επιβεβαιωθεί απλώς η απόσταση μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.

Η Κίνα ανακοίνωσε ότι ελπίζει ότι η συνάντηση που θα έχουν σήμερα ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν πριν τη σύνοδο της G20 στην Ινδονησία θα επαναφέρει τις διμερείς σχέσεις «σε καλό δρόμο».

«Είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε τον αμοιβαίο σεβασμό, την ειρηνική συνύπαρξη και την αμοιβαία επικερδή συνεργασία με τις ΗΠΑ. Παράλληλα θα προστατεύσουμε σθεναρά την κυριαρχία μας, την ασφάλειά μας και τα αναπτυξιακά μας συμφέροντα», δήλωσε η Μαο Νινγκ εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Ελπίζουμε ότι οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με την Κίνα προκειμένου να διαχειριστούμε με κατάλληλο τρόπο τις διαφωνίες μας, να προωθήσουμε την αμοιβαία επωφελή συνεργασία, να αποφύγουμε τις παρεξηγήσεις και τα λάθη κρίσης και να επαναφέρουμε τις σινοαμερικανικές σχέσεις στον σωστό δρόμο μιας υγιούς και σταθερής ανάπτυξης», υπογράμμισε η ίδια στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου.

Ο Σι Τζινπίνγκ έφτασε σήμερα το απόγευμα (τοπική ώρα) στο Μπαλί, στο δεύτερο ταξίδι του στο εξωτερικό από τον Ιανουάριο του 2020 όταν ξέσπασε η επιδημία covid-19, έπειτα από επίσκεψη στο Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν τον Σεπτέμβριο.

Από την πλευρά του ο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι θέλει να επανεκκινήσει τον διάλογο με την Κίνα κατά τη συνομιλία του με τον Κινέζο ομόλογό του, αλλά και να θέσει τις «κόκκινες γραμμές» της Ουάσινγκτον.

Οι διαφωνίες μεταξύ των δύο χωρών είναι πολλές: το εμπόριο, η Ταϊβάν, η αντιμετώπιση από το Πεκίνο της μειονότητας των Ουιγούρων ή ακόμη και η υπεροχή τους στον τεχνολογικό τομέα.

Ο Μπάιντεν προσέρχεται στη συνάντηση στον απόηχο της εκλογικής επιτυχίας των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ ενώ ο Σι εξασφάλισε τον περασμένο μήνα μια ιστορική, τρίτη θητεία στην ηγεσία της Κίνας.

«Το ξέρω ότι πηγαίνω ενισχυμένος αλλά δεν το χρειάζομαι αυτό. Γνωρίζω τον Σι Τζινπίνγκ, έχω περάσει μαζί του περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι με οποιοδήποτε άλλο παγκόσμιο ηγέτη», δήλωσε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους στην Καμπότζη, αφού έγιναν γνωστές οι εξελίξεις για την αμερικανική Γερουσία, όπου οι Δημοκρατικοί με 50 έδρες κρατούν τον έλεγχο στο Σώμα.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο ο κ Μπάιντεν θα επιδιώξει να δημιουργήσει «τη βάση για μια εποικοδομητική σχέση με την Κίνα και να διασφαλίσει ότι υπάρχουν κανόνες που θα λειτουργούν δεσμευτικά για τον ανταγωνισμό μεταξύ των δύο χωρών».

Από τη συνάντηση δεν αναμένεται να εκδοθεί κάποια κοινή δήλωση,  αλλά συμφωνα με τον Λευκο Οικο «θα μπορούσε να βοηθήσει να σταθεροποιηθεί η διμερής σχέση».

Απών ο Πούτιν

Στο Μπαλί δεν θα μεταβεί ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και την Ρωσία θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο Πούτιν θα παραμείνει στη Μόσχα και την προσεχή εβδομάδα θα προεδρεύσει στην τακτική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Πούτιν είχε συμμετάσχει σε 11 από τις προηγούμενες 16 συνόδους G20 από τη σύσταση της Ομάδας και μετά το 2012 σε όλες μέχρι το 2019, καθώς οι επόμενες δύο αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας Covid. O Σεργκέι Λαβρόφ δεν είχε συνάντηση με αμερικανική αντιπροσωπεία στην προηγηθείσα σύνοδο της ASEAN στην Καμπότζη και δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση ούτε στο Μπαλί, στο περιθώριο της συνόδου G20.

 

 

 

Αθήνα 984

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα