back to top
37 C
Athens
Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

37 C
Athens
Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

Μπαράζ συλλήψεων στην Κων/πολη – Από τη Συρία η ύποπτη – Σοϊλού: Θα διέφευγε στην Ελλάδα

Διαβάστε επίσης

Γυναίκα από τη Συρία, που σύμφωνα με την τουρκική αστυνομία είχε εκπαιδευτεί από Κούρδους μαχητές, είναι η κύρια ύποπτη για τη φονική βομβιστική επίθεση χθες στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

Η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε ότι έχει θέσει υπό κράτηση 46 άτομα, μεταξύ των οποίων και την Αχλάμ Αλμπασίρ, η οποία είναι ύποπτη ότι τοποθέτησε τη βόμβα. Κατά την αρχική ανάκριση της, η γυναίκα δήλωσε πως είχε εκπαιδευτεί από Κούρδους μαχητές στη Συρία και πως πέρασε στην Τουρκία μέσω της βορειοδυτικής συριακής περιφέρειας Αφρίν, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Εξάλλου ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος είχε δηλώσει νωρίτερα πως οι τουρκικές αρχές πιστεύουν ότι το πρόσωπο που πραγματοποίησε χθες, Κυριακή, μια βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, συνδέεται με Κούρδους μαχητές, αλλά δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο να είχε σχέσεις με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Ο αξιωματούχος είπε στο Ρόιτερς πως, σύμφωνα με τα αρχικά ευρήματα, πρόκειται για ένα πρόσωπο που έχει δεσμούς με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Δηλώσεις πραγματοποίησε πριν από λίγα λεπτά ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού από το σημείο όπου σημειώθηκε η πολύνεκρη έκρηξη στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη, σημειώνοντας ότι «αν η γυναίκα δεν είχε συλληφθεί από τις τουρκικές Αρχές, θα είχε διαφύγει στην Ελλάδα».

Παράλληλα ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών άφησε αιχμές και για τις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι η Τουρκία, «δεν δέχεται τα συλλυπητήρια των Αμερικανών».

Η Τουρκία «απορρίπτει» τα συλλυπητήρια των Ηνωμένων Πολιτειών, που «υποστηρίζουν τους τρομοκράτες» Κούρδους του Κομπάνι, δήλωσε συγκεκριμένα ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού. «Δεν δεχόμαστε, απορρίπτουμε, τα συλλυπητήρια των Ηνωμένων Πολιτειών. Η συμμαχία μας με ένα κράτος που συντηρεί το Κομπάνι και θύλακες τρομοκρατίας πρέπει να συζητηθεί», δήλωσε ο Σοϊλού, ο οποίος κατηγορεί τους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και μερικούς συμμάχους τους, που υποστηρίζονται από τους Αμερικανούς, ότι διέπραξαν τη φονική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Σοϊλού έχει κατηγορήσει από τα ξημερώματα σήμερα το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) για την επίθεση χ στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, η οποία είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον έξι άνθρωποι και να τραυματιστούν πάνω από 80, ενώ ανακοίνωσε πως συνελήφθησαν πάνω από είκοσι ύποπτοι, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου που φέρεται να άφησε τον εκρηκτικό μηχανισμό στη λεωφόρο Ιστικλάλ, τον πασίγνωστο πεζόδρομο που ήταν γεμάτος Κωνσταντινουπολίτες και τουρίστες.

Το PKK και η YPG διέψευσαν ότι έχουν οποιαδήποτε σχέση

Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) με σημερινή ανακοίνωσή του, διέψευσε οποιαδήποτε ανάμιξή. «Είναι γνωστό πως δεν έχουμε καμιά σχέση μ’ αυτό το περιστατικό, πως δεν στοχοθετούμε τους αμάχους και απορρίπτουμε τις ενέργειες που τους στοχοθετούν», υποστήριξε το PKK στην ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων Firat που πρόσκειται στο PKK. Και οι Κούρδοι της Συρίας, που υποστηρίζονται από την Ουάσινγκτον, διέψευσαν ότι έχουν σχέση με τη βομβιστική επίθεση. «Διαβεβαιώνουμε πως οι δυνάμεις μας δεν έχουν καμιά σχέση με την έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη και απορρίπτουμε τις κατηγορίες εναντίον τους», ανέφερε με μήνυμά του στο Twitter ο Μαζλούμ Αμπντί, επικεφαλής διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, η κύρια συνιστώσα των οποίων, η πολιτοφυλακή YPG, κατηγορήθηκε από την Άγκυρα.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μετέβη στο σημείο της τρομοκρατικής επίθεσης άφησε ένα μπουκέτο με λευκά λουλούδια και προσευχήθηκε για την ανάπαυση των θυμάτων. Στη συνέχεια ο κ. Βαρθολομαίος προέβη σε δηλώσεις στα ΜΜΕ, καταδικάζοντας το αποτρόπαιο γεγονός και γενικά την τρομοκρατία και τόνισε ότι η Εκκλησία προσεύχεται διαρκώς για την ειρήνη στον κόσμο και για την ενότητα και συνεργασία ανθρώπων και λαών.

Τα θύματα

Οι έξι νεκροί από την επίθεση στον πεζόδρομο Ιστικλάλ είναι ένας πατέρας με την 3χρονη κόρη του, μια μητέρα και η κόρη της και ένα ζευγάρι.  Όπως αναφέρει η τουρκική ιστοσελίδα sondakika.com, νεκρός είναι ο ένας εργαζόμενος του υπουργείου Οικογένειας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Τουρκίας, ο Γιουσούφ Μεϊντάν, και η 3χρονη κόρη του, Ετζρίν. Σύμφωνα με το Haber Turk, νεκρές είναι και η 38χρονη Αρζού Οζσόι και η 15χρονη κόρη της Γιαμούρ Ουτσάρ, καθώς και ένα ζευγάρι, ο 40χρονος Αντέμ Τοπκάρα και η 27χρονη σύζυγός του, Ελίφ.

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης επικοινώνησε με τον δικηγόρο της οικογένειας της Ελληνίδας που τραυματίστηκε στην Κωνσταντινούπολη και σε συνεννόηση με το Προξενείο θα μεταφερθεί στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος Ερντογάν καταδίκασε τη «χυδαία επίθεση» προτού αναχωρήσει για την Ινδονησία και τη σύνοδο της G20 στο Μπαλί. Μίλησε για ενέργεια που αφήνει να αναδίδεται «άρωμα τρομοκρατίας» και πρόσθεσε πως «εμπλέκεται γυναίκα σε αυτήν». Μάλιστα υποσχέθηκε ότι οι δράστες θα «αποκαλυφθούν», συμπληρώνοντας πως «ο λαός μας να είναι σίγουρος πως θα τιμωρηθούν».

Ο κ. Ερντογάν είχε ήδη βρεθεί αντιμέτωπος με εκστρατεία τρομοκρατικών ενεργειών την περίοδο 2015-2016.

Newsroom Αθήνα 984  με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα