back to top
32.9 C
Athens
Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

32.9 C
Athens
Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Προκαταρκτική έρευνα σε τουλάχιστον πέντε δομές για ασέλγεια και ξυλοδαρμούς

Διαβάστε επίσης

Προκαταρκτική έρευνα διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής, για τις συνθήκες διαβίωσης σε τουλάχιστον πέντε δομές φιλοξενίας ανηλίκων της Κιβωτού του Κόσμου, έπειτα από σειρά καταγγελιών για περιστατικά κακοποίησης και ασέλγειας σε βάρος ανηλίκων

Η έρευνα διενεργείται με εντολή του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, καθως οι καταγγελίες  αξιολογήθηκνα ως ιδιαίτερα σοβαρές. Η έρευνα βρίσκεται στο στάδιο των καταθέσεων, ενώ οι αστυνομικοί της Ασφάλειας, έχουν ζητήσει τη διενέργεια ιατροδικαστικών εκθέσεων για να διαπιστώσουν τη βασιμότητα των καταγγελιών.

Δεν γνωρίζει τα καταγγελλόμενα, αλλά τίθεται στη διάθεση των αρχών δηλώνει η Κιβωτός του Κόσμου. ‘Οπως αναλυτικά αναφέρει στην ανακοίνωση της: 

«Με μεγάλη έκπληξη και σοκ διαβάσαμε τα δημοσιεύματα αναφορικά με μαρτυρία – κατάθεση 19χρονου, πρώην φιλοξενούμενου ανηλίκου στις κοινωφελείς δομές μας, εις βάρος προσώπου που σχετίζεται με την Κιβωτό του Κόσμου για διενέργεια πράξεων ασέλγειας» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η «Κιβωτός του Κόσμου» και «διαβεβαιώνει ότι δεν έχει γνώση των καταγγελλόμενων περιστατικών ούτε των γεγονότων ούτε των προσώπων που αναφέρονται στα δημοσιεύματα αυτά. Συνεπώς, επί του παρόντος, δεν μπορεί να λάβει θέση και αναμένει να δοθούν περισσότερες πληροφορίες από τις αρμόδιες αρχές».

«Είναι αυτονόητο ότι καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοια περιστατικά και διαβεβαιώνουμε ότι πρώτη η Κιβωτός του Κόσμου και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες της θα συνδράμουν τις Αρχές στη διερεύνηση των καταγγελλομένων».

Ολα ξεκίνησαν έπειτα από αναφορά στο Συνήγορο του Πολίτη για περιστατικό ξυλοδαρμού στη δομή του Βόλου και στην συνέχεια αναφορά για σεξουλική κακοποίηση ανηλίκου στην ιδια δομή.

Στο επίκεντρο αστυνομικής έρευνας για υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης αγοριών σε δομές της «Κιβωτού του Κόσμου» βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον πέντε δομές φιλοξενίας της Κιβωτού και ένα ιδιαίτερα προβεβλημένο μέλος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης.

Μετά την είδηση για την καταγγελία ενός 19χρονου άνδρα ο οποίος κατήγγειλε ότι κακοποιήθηκε εξουαλικά και έγινε αντικείμενο κακομεταχείρησης και εκβιασμών, όταν ήταν 15 ετών στην δομή φιλοξενίας στο Βόλο, το φως της δημοσιότητας βλέπουν άλλες δυο καταγγελίας για ξυλοδαρμό και κακομεταχείριση ανηλίκων στη στην ίδια δομή της «Κιβωτού του Κόσμου» στον Βόλο τον Αύγουστο του 2022.

Το περιεχόμενό της καταγγελίας του 19χρονου αξιολογήθηκε ως ιδιαίτερα σοβαρό με αποτέλεσμα να διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση, η οποία ανετέθη στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων. Ο 19χρονος κατέθεσε χθες  στην Ασφάλειας Αττικής. Είπε στους αστυνομικούς είναι ότι το μέλος της ΜΚΟ έδειχνε ιδιαίτερη συμπάθεια στο πρόσωπό του, ότι του ζητούσε να τον συνοδεύει στα ταξίδια του εκτός Αττικής, ότι τον κακομεταχειριζόταν καθώς και ότι το 2021 το συγκεκριμένο πρόσωπο και τουλάχιστον άλλο ένα, ασέλγησαν εις βάρος του.

Πληροφορίες από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν ακόμα ότι εις βάρος του ίδιου προσώπου έχει υποβληθεί μία ακόμα καταγγελία για περιστατικό που φέρεται να έχει λάβει χώρα, και αυτό το 2021, σε δομή της «Κιβωτού» στη Χίο.

Σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες περιστατικά βιας κατά ανηλίκων φιλοξενούμενων έχουν σημειωθεί στις δομές της Πωγώνιανης και της Κόνιτσας.

Φέρεται πως στην κατάθεσή του, ο 19χρονος τους κατονομάζει και αναμένεται να ολοκληρωθεί η έρευνα της Αστυνομίας προκειμένου να εντοπιστούν οι δύο άντρες και να λογοδοτήσουν.

Συνολικά οι αρχές φέρονται να ερευνούν τρεις υποθέσεις, που αφορούν δύο ενηλίκους και ένα ανήλικο αγόρι, που φιλοξενούνται στην Κιβωτό του Κόσμου.

Μετά τις καταγγελίες το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων απέσυρε τη διάταξη για παραχώρηση κτιρίου του ΕΦΚΑ στην Κιβωτό του Κόσμου.

Αθήνα 984

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα