back to top
32.9 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

32.9 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου

Διαβάστε επίσης

Η σύγκρουση που αναμένεται σήμερα στη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε εξαιτίας της πρότασης της Κομισιόν για το πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου, η σιωπηλή διαμαρτυρία της Γερμανίας χθες στο Μουντιάλ για την απαγόρευση από τη FIFA του περιβραχιόνιου για τα LGBT δικαιώματα, η συμφωνία της Ε.Ε τη τελευταία στιγμή για Κόσοβο – Σερβία μετά τη παρέμβαση των ΗΠΑ είναι μερικά από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο

Για Ε.Ε – Ενέργεια: Αν νομίζατε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έβαλε τέλος στις διαμάχες σχετικά με το επίπεδο ενός προτεινόμενου πλαφόν ανώτατου ορίου τιμών φυσικού αερίου, ξανασκεφτείτε το. Οι υπουργοί ενέργειας που φθάνουν σήμερα για έκτακτη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες είναι πιθανό να επανέλθουν στα παλιά επιχειρήματά τους, δεδομένου ότι η πρόσφατη πρόταση της Επιτροπής έχει ήδη χαρακτηριστεί “αστείο” από αρκετούς, σχολιάζουν οι FT.

Σύμφωνα με την πρότασή της που υποβλήθηκε την Τρίτη, η Επιτροπή δήλωσε ότι ένας μηχανισμός ανώτατου ορίου θα ενεργοποιηθεί όταν πληρούνται δύο προϋποθέσεις: εάν η τιμή του φυσικού αερίου για τον επόμενο μήνα υπερβαίνει τα €275 ανά μεγαβατώρα για δύο συνεχόμενες εβδομάδες και εάν η τιμή αυτή είναι €58 υψηλότερη από εκείνη του υγροποιημένου φυσικού αερίου για 10 συνεχόμενες ημέρες.

Η εκπλήρωση ενός από αυτά τα κριτήρια δεν θα είχε συμβεί ακόμη και όταν οι τιμές του φυσικού αερίου έφτασαν σε υψηλά επίπεδα τον Αύγουστο, στο αποκορύφωμα των ανησυχιών για τις προμήθειες φυσικού αερίου και ακριβώς όπως η ρωσική ενεργειακή Gazprom μείωσε τον εφοδιασμό της στο μπλοκ κατά περίπου 90%.

Η Ισπανίδα υπουργός Ενέργειας Τερέζα Ριμπέρα δήλωσε την Τρίτη ότι η πρόταση είναι “προδήλως απορριπτέα” και “δεν θα λύσει τίποτα”. Ο Κώστας Σκρέκας, Υπουργός Ενέργειας και περιβάλλοντος της Ελλάδας, δήλωσε στο CNBC ότι το σύστημα που παρουσίασε η Επιτροπή “δεν είναι στην πραγματικότητα ένα ανώτατο όριο τιμών. Κανείς δεν μπορεί να αντέξει την αγορά φυσικού αερίου σε αυτή την ακριβή τιμή για μεγάλο χρονικό διάστημα.”

Από την άλλη πλευρά, παρά τις προσπάθειες της Επιτροπής να δημιουργήσει μια σειρά προτάσεων για να διασφαλίσει τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στις αγορές ενέργειας και της ασφάλειας του εφοδιασμού, οι έμποροι και οι διπλωμάτες της ΕΕ που αντιτίθενται συνέχισαν να αντιδρούν. “Δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε προταθεί”, δήλωσε ένας ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ. “Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο και, αν είμαι πολιτικά σωστός, εντελώς απαράδεκτο.”

Για Ε.Ε. – Ρωσία: Κράτος-τρομοκράτη χαρακτήρισε χθες η Ευρωβουλή τη Ρωσία εξαιτίας όσων έχουν συμβεί και συμβαίνουν στην Ουκρανία, εγκρίνοντας με ευρεία πλειοψηφία – 494 υπέρ, 58 κατά και 44 αποχές – το σχετικό ψήφισμα. Παρά δε το γεγονός ότι η κίνηση αυτή είναι κυρίως συμβολική, καθώς οι συνθήκες της ΕΕ δεν της επιτρέπουν να αποδίδει τον συγκεκριμένο χαρακτηρισμό σε κράτη, είναι σαφές ότι εντείνει την πίεση προς τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών προκειμένου να υιοθετήσουν πιο σκληρή στάση έναντι της Μόσχας αναφέρει το Politico.

Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές κάλεσαν το Συμβούλιο να εντάξει στη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις τους μισθοφόρους της Wagner Group του Γεβγκένι Πριγκόζιν, το 141ο Ειδικό Μηχανοκίνητο Σύνταγμα, τα μέλη του οποίου αποτελούνται από τις δυνάμεις του τσετσένου ηγέτη Ραμζάν Καντίροφ, καθώς και άλλες ένοπλες ομάδες που χρηματοδοτούνται από τη Μόσχα και συμμετέχουν ενεργά στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Ηδη, πάντως, τέσσερις από τους «27» θεωρούν επισήμως τη Ρωσία κράτος-τρομοκράτη: Οι τρεις χώρες της Βαλτικής (Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία) και η Πολωνία. Οσον αφορά την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, παρά τις σχετικές αποφάσεις που έχουν λάβει τόσο η Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και η Γερουσία, συνεχίζει να αποφεύγει μια τέτοια κίνηση, θεωρώντας ότι θα έχει περισσότερο αρνητικές συνέπειες. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ έχουν αποδώσει τον παραπάνω χαρακτηρισμό μόλις τέσσερις χώρες: Κούβα, Βόρεια Κορέα, Ιράν και Συρία.

«Η Ρωσία πρέπει να απομονωθεί σε όλα τα επίπεδα και να θεωρηθεί υπεύθυνη έτσι ώστε να μπει ένα τέλος στην από μακρόν τρομοκρατική πολιτική που ασκεί στην Ουκρανία και σε ολόκληρο τον πλανήτη» σχολίασε με μήνυμά του στο Twitter ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο ίδιος δήλωσε ότι το Κίεβο ζητεί την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας ώστε να συζητηθεί η κλιμάκωση της ρωσικής επιθετικότητας.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα απάντησε με το γνωστό της ύφος. «Προτείνω η Ευρωβουλή να χαρακτηριστεί ως χορηγός της ηλιθιότητας» έγραψε στον λογαριασμό της στο Telegram. Λίγο αργότερα, μάλιστα, η πρόεδρος του Σώματος Ρομπέρτα Μέτσολα ανακοίνωσε ότι η ιστοσελίδα και οι ηλεκτρονικές επικοινωνίες της Ευρωβουλής δέχθηκαν κυβερνοεπίθεση από χάκερ ομάδας η οποία στηρίζει το Κρεμλίνο.

Στην Ουκρανία: Οι ρωσικοί πύραυλοι συνέχισαν να σφυροκοπούν τις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας, εντείνοντας τα προβλήματα ηλεκτροδότησης, καθώς ο χειμώνας έχει μπει για τα καλά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, ανάμεσα στα άλλα, η κρατική εταιρεία που διαχειρίζεται την ατομική ενέργεια, η Energoatom, να «κατεβάσει τους διακόπτες» σε τρεις πυρηνικές μονάδες επικαλούμενη λόγους ασφαλείας. Επίσης, στην πόλη Λβιβ, η οποία βρίσκεται σχετικά κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, υπήρξε χθες καθολικό μπλακάουτ. Οσο για το Κίεβο, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχός του Βιτάλι Κλίτσκο, τα ρωσικά πλήγματα δεν προκάλεσαν μόνο προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, αλλά και τον θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό αρκετών άλλων.

Αξίζει να σημειωθεί δε ότι από τις επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας προκλήθηκαν διακοπές αρκετών ωρών και στη μισή περίπου Μολδαβία, η οποία εισάγει την ενέργεια που έχει ανάγκη. Για τον λόγο αυτόν εκλήθη για εξηγήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών ο πρεσβευτής της Ρωσίας στη χώρα.

Για Αρμενία – Ρωσία: Εντονη κριτική, η οποία είχε αποδέκτη και τη Ρωσία, άσκησε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας κατά τη διάρκεια της συνόδου του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) που πραγματοποιείται στο Ερεβάν, υπονοώντας ουσιαστικά ότι τα μέλη του άφησαν ακάλυπτη τη χώρα του στον πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν. «Μέχρι σήμερα δεν έχουμε καταφέρει να συμφωνήσουμε για το ποια θα έπρεπε να είναι η αντίδραση του CSTO στην επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν απέναντι στην Αρμενία» είπε ο Νικόλ Πασινιάν στη σύνοδο αυτής της συμμαχίας που φιλοξενήθηκε στο Ερεβάν, παρόντος μάλιστα του Βλαντίμιρ Πούτιν. Χαρακτήρισε μάλιστα «λυπηρό» το γεγονός ότι η συμμετοχή της Αρμενίας στον CSTO «δεν κατάφερε να αποτρέψει την αζερική επιθετικότητα», στον οποίο ανήκουν η Λευκορωσία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν, η Ρωσία και η Αρμενία.

Για Μουντιάλ: Στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου η φωτό της Γερμανικής εθνικης ποδοσφαιρικής ομάδας που τη Τρίτη έκλεισαν το στόμα τους αντιδρώντας στην απόφαση της FIFA να απαγορεύσει τα περιβραχιόνια υπέρ των LGBT δικαιωμάτων, σχολιάζουν οι FT που φέρουν ως τίτλο: Σιωπηλή διαμαρτυρία – Η Γερμανία παίρνει μια στάση υπερασπιζόμενη τη διαφορετικότητα.

Οι Γερμανοί ποζάρουν με «φιμωμένα» τα στόματά τους πριν από τον χθεσινό αγώνα τους με τους Ιάπωνες, αναφέρουν οι Times σχολιάζοντας τη φωτογραφία στο πρωτοσέλιδό τους.

Η FIFA απείλησε με κίτρινη κάρτα τους αρχηγούς των επτά ευρωπαϊκών ομάδων – Αγγλία, Ουαλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ελβετία, Γερμανία και Δανία – που είχαν προαποφασίσει να φορέσουν το περιβραχιόνιο OneLove, ένα σύμβολο κατά των διακρίσεων, στο γήπεδο και άνοιξε έτσι τον ασκό του Αιόλου. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για αυτή την απόφαση έκλεισαν χθες τα στόματά τους οι γερμανοί διεθνείς – την ίδια ώρα, η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ φωτογραφιζόταν στις κερκίδες να φοράει το επίμαχο περιβραχιόνιο ενώ συνομιλούσε με τον Ινφαντίνο. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας γονάτισαν πριν από την έναρξη του αγώνα τους με το Ιράν, τη Δευτέρα, και οι διεθνείς της Αγγλίας. Ξεκάθαρη θέση έχουν λάβει κατά της απόφασης της FIFA ποικίλοι πολιτικοί αξιωματούχοι, από τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν έως τον γερμανό αντικαγκελάριο Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Για Κόσοβο – Σερβία: Συμφωνία στο… παρά ένα συνήψαν Βελιγράδι και Πρίστινα για τις πινακίδες των αυτοκινήτων των Σέρβων του Κοσόβου, με τη διαμεσολάβηση της ΕΕ, προκειμένου να αποτραπεί η κλιμάκωση της έντασης που επικρατεί μεταξύ τους. «Εχουμε συμφωνία», ανακοίνωσε χαρακτηριστικά ο Ζοζέπ Μπορέλ, μετά τις επίπονες διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών στις Βρυξέλλες. Σημειώνεται ότι μετά το αδιέξοδο στη συνάντηση που είχαν ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο Αλμπιν Κούρτι, αυτή την εβδομάδα, πολλοί έκαναν λόγο για αδιέξοδο και αναπόφευκτη σύγκρουση αναφέρει το Politico.

Οι αρχές στο Κοσσυφοπέδιο σκόπευαν να αρχίσουν από την Πέμπτη το πρωί να προχωρούν στην επιβολή προστίμων σε περίπου 10.000 Σέρβους οδηγούς που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν πινακίδες που είχαν εκδοθεί από τις αρχές της Σερβίας.

Η προηγούμενη απόπειρα να κλειστεί συμφωνία απέτυχε τη Δευτέρα, καθώς ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι και ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συναίνεση και η Πρίστινα ανέβαλε την έναρξη της επιβολής των προστίμων για 48 ώρες, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ.

«Η Σερβία θα σταματήσει να εκδίδει πινακίδες κυκλοφορίας για αυτοκίνητα σε πόλεις του Κοσσυφοπεδίου και το Κοσσυφοπέδιο θα αναστείλει κάθε περαιτέρω ενέργεια που σχετίζεται με την έκδοση νέων αριθμών κυκλοφορίας», σύμφωνα με τον κ. Μπορέλ.

Στη Βρετανία: Η κυβέρνηση της Σκωτίας δεν μπορεί να οργανώσει δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του βρετανικού Κοινοβουλίου. Αυτό αποφάνθηκαν χθες ομόφωνα τα πέντε μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου, ακυρώνοντας στην πράξη το σχέδιο της πρωθυπουργού και επικεφαλής του κόμματος SNP, Νίκολα Στέρτζον, να στήσει κάλπες τον Οκτώβριο του 2023.

Το θέμα είναι βασικό στα σημερινά φύλλα του βρετανικού Τύπου. Η Metro αναφέρει ότι η απόφαση ελήφθη στη βάση ότι οι Σκωτσέζοι δεν είναι «καταπιεσμένος λαός» ωστόσο η Στέρτζον δήλωσε ότι δεσμεύεται πως «δεν θα αρνηθεί κανείς τη δημοκρατία». Πλέον, η Στέρτζον θα επιδιώξει να μετατρέψει τις επόμενες εθνικές εκλογές, πιθανότατα το 2024, σε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.

Στη Βραζιλία: Οι φανατικοί οπαδοί του Ζαΐρ Μπολσονάρο απαιτούσαν εξαρχής από τον εκλεκτό τους να μην αναγνωρίσει την ήττα του στις εκλογές από τον Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα – ενώ καλούσαν τον στρατό να προχωρήσει σε πραξικόπημα αναφέρει ο Guardian. Ο απερχόμενος πρόεδρος, από την πλευρά του, αν και αρχικά έδωσε εντολή στο δεξί του χέρι να προετοιμάσει την παράδοση της εξουσίας, χθες αποφάσισε να αμφισβητήσει και επισήμως το εκλογικό αποτέλεσμα. Ετσι, κατέθεσε ένσταση στο Ανώτατο Εκλογικό Δικαστήριο, η οποία ωστόσο έχει μικρές πιθανότητες να γίνει δεκτή, καθώς τα μέλη του έχουν ήδη επικυρώσει το αποτέλεσμα και τη νίκη του Λούλα. Ωστόσο, η συγκεκριμένη ενέργεια μπορεί να πυροδοτήσει νέο γύρο πολιτικής έντασης.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα