14.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

14.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Το Ιράν αιτιολογεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας τους βομβαρδισμούς του εναντίον κουρδικών οργανώσεων στο Ιράκ

Διαβάστε επίσης

Με επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το Ιράν αιτιολόγησε τους βομβαρδισμούς που έχει εξαπολύσει με στόχο οργανώσεις της ιρανικής κουρδικής αντιπολίτευσης στο Ιρακινό Κουρδιστάν, υποστηρίζοντας ότι «δεν είχε άλλη επιλογή» προκειμένου να προστατευτεί από «τρομοκρατικές οργανώσεις».

Δύο φορές αυτή την εβδομάδα, οι Φρουροί της Επανάστασης βομβάρδισαν με πυραύλους και drones καμικάζι βάσεις ιρανικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο βόρειο Ιράκ.

«Το Ιράν διεξήγαγε πρόσφατα επιχειρήσεις εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων που βρίσκονται στη βόρεια περιοχή του Ιράκ επειδή δεν είχε άλλη επιλογή από το να χρησιμοποιήσει το φυσικό του δικαίωμα στην αυτοάμυνα με βάση το διεθνές δίκαιο για να προστατεύσει την εθνική του ασφάλεια», τόνισε στην επιστολή της η μόνιμη αντιπροσωπεία του Ιράν στον ΟΗΕ, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Η Τεχεράνη κατηγορεί αυτές τις οργανώσεις ότι πραγματοποιούν επιθέσεις στο έδαφός της διεισδύοντας από την ιρακινή επικράτεια, αλλά κυρίως ότι ενθαρρύνουν τις διαδηλώσεις που συγκλονίζουν την Ισλαμική Δημοκρατία μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί στις 16 Σεπτεμβρίου, έπειτα την σύλληψή της για παραβίαση των ενδυματολογικών κανόνων που εφαρμόζονται στις Ιρανές.

«Τρομοκρατικές οργανώσεις ενέτειναν πρόσφατα τις δραστηριότητές τους και μετέφεραν παράνομα μεγάλες ποσότητες όπλων στο Ιράν με σκοπό να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιχειρήσεις», δήλωσαν Ιρανοί διπλωμάτες.

«Χρησιμοποιούν το έδαφος του Ιράκ για να σχεδιάσουν, να υποστηρίξουν, να οργανώσουν και να εκτελούν δράσεις», υπογραμμίζεται στην επιστολή.

Το Ιράν απαιτεί «οι δράστες των τρομοκρατικών εγκλημάτων να δικαστούν από ιρανικά δικαστήρια, να κλείσουν τα αρχηγεία των τρομοκρατικών οργανώσεων όπως και τα στρατόπεδα εκπαίδευσής τους και να αφοπλιστούν οι ένοπλοι στο βόρειο Ιράκ», ανέφερε η μόνιμη αντιπροσωπεία του Ιράν στον ΟΗΕ, σύμφωνα με Irna.

Η αντιπροσωπεία του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη τονίζει επίσης την ανάγκη παρουσίας ιρακινών στρατιωτικών δυνάμεων στα διεθνή σύνορα των δύο χωρών.

Επίσης επιβεβαιώνει ότι η χώρα «σέβεται πλήρως την ασφάλεια και τη σταθερότητα του Ιράκ και τονίζει την προσήλωσή της στην εδαφική ακεραιότητα, την ενότητα και την κυριαρχία του Ιράκ».

Η Βαγδάτη ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι εργάζεται για την «αναδιάταξη των ιρακινών συνοριοφυλάκων» κατά μήκος των συνόρων της με το Ιράν, καθώς και στα σύνορά της με την Τουρκία, η οποία έχει επίσης βομβαρδίσει τις τελευταίες μέρες οργανώσεις της τουρκικής αντιπολίτευσης στο Ιρακινό Κουρδιστάν και τη Συρία.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα