back to top
16.3 C
Athens
Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024

16.3 C
Athens
Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024

Το Αζερμπαϊτζάν απορρίπτει διαμεσολάβηση Μακρόν στις διαπραγματεύσεις με Αρμενία

Διαβάστε επίσης

To Αζερμπαϊτζάν ακύρωσε την διεξαγωγή ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με την Αρμενία με θέμα το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, που ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθούν τον επόμενο μήνα στις Βρυξέλλες, με τη διαμεσολάβηση της ΕΕ, έπειτα από το αίτημα της αρμενικής κυβέρνησης να προεδρεύσει ο Εμανουέλ Μακρόν.

Τα δύο κράτη στον Καύκασο έχουν εμπλακεί σε πόλεμο δύο φορές -στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και το 2020- για την διαφιλονικούμενη περιοχή, η οποία διεθνώς έχει αναγνωριστεί ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, αλλά μεγάλο μέρος της ελέγχεται από Αρμένιους.

Ενώ η Ρωσία είχε εκφράσει την πρόθεσή της να διαμεσολαβήσει για την επίτευξη ειρήνης, όταν τον Σεπτέμβριο πυροδοτήθηκαν εκ νέου εντάσεις, η ΕΕ και οι ΗΠΑ βοήθησαν στην επίτευξη εκεχειρίας.

Τί λέει το Αζερμπαϊτζάν για τον Μακρόν

Ο αζέρος πρόεδρος, Ιλχάμ Αλίγιεφ, δήλωσε, στο πλαίσιο διεθνούς διάσκεψης, στο Μπακού, ότι ο αρμένιος ομόλογός του, Νικόλ Πασινιάν, είχε συμφωνήσει να μετάσχει σε συζητήσεις στις 7 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, υπό την προϋπόθεση ότι θα προεδρεύσει ο Μακρόν. “Αυτό σημαίνει ότι η συνάντηση δεν θα πραγματοποιηθεί”, είπε.

Ο Μακρόν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, συμμετείχαν στις συνομιλίες ανάμεσα στις δύο εμπόλεμες πλευρές στην Πράγα, τον Οκτώβριο, και η κυβέρνηση της Αρμενίας δήλωσε ότι επιθυμεί ο επόμενος γύρος διαπραγματεύσεων να γίνει με την ίδια σύνθεση.

Ο Αλίγιεφ δήλωσε ότι ο Μακρόν έχει επιτεθεί και προσβάλει την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν και δεν πρέπει να λειτουργήσει ως μεσάζων. Παράλληλα, κατηγόρησε την αρμενική πλευρά ότι επιχειρεί να τορπιλίσει τις διαπραγματεύσεις.

Κατά το Παρελθόν, το Αζερμπαϊτζάν είχε κατηγορήσει την Γαλλία ότι παρέχει στήριξη στην Αρμενία, με τον Γάλλο πρόεδρο να δηλώνει τον προηγούμενο μήνα ότι η αζέρικη πλευρά εξαπολύει “έναν τρομερό πόλεμο, με πολλούς θανάτους και φρικτές σκηνές”, ενώ παράλληλα, επιβεβαίωσε την στήριξή του στην κυριαρχία της Αρμενίας, στο πλαίσιο τηλεφωνικών του συνομιλιών με τον Πασινιάν.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αρμενίας, απαντώντας στα σχόλια του Αλίγιεφ, δήλωσε ότι δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Η Μόσχα παραγκωνίζεται από τα ειρηνευτικά σχέδια της ΕΕ

Κατά το παρελθόν, η Ρωσία διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στις ειρηνευτικές συμφωνίες για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, οι οποίες επιτεύχθηκαν έπειτα από την διεξαγωγή πολλαπλών γύρων συνομιλιών στο Σότσι, ρωσικό θέρετρο στην Μαύρη Θάλασσα.

Βάσει της συμφωνίας που επετεύχθη με την διαμεσολάβηση της Ρωσίας, η Αρμενία εκχώρησε τμήματα των εδαφών που είχε υπό τον έλεγχό της για δεκαετίες και η Ρωσία συμφώνησε να αναπτύξει στρατιωτική δύναμη 2.000 ατόμων στο πλαίσιο ειρηνευτικής αποστολής με στόχο την επιτήρηση της εύθραυστης εκεχειρίας.

Εντούτοις, λόγω της απομόνωσης της Μόσχας, εξαιτίας του πολέμου εναντίον της Ουκρανίας, τον Σεπτέμβριο όταν αναζωπυρώθηκε η διαμάχη Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον ανέλαβαν πρωτοβουλία για διαμεσολάβηση σε νέο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών.

Τόσο η Αρμενία, όσο και το Αζερμπαϊτζαν είναι μετα-σοβιετικά κράτη, και, μολονότι κατά το παρελθόν η Ρωσία υπήρξε βασικός σύμμαχός τους,

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα