back to top
21.9 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

21.9 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

«Η Αθήνα από την Ανατολή στη Δύση» στο Μουσείο Μπενάκη

Διαβάστε επίσης

Πώς ήταν η Αθήνα, μια μικρή οθωμανική πόλη, στις αρχές του 20ου αιώνα; Πώς άρχισε να δημιουργείται η νέα Αθήνα τα χρόνια του βασιλιά Όθωνα; Πώς μέσα σε λιγότερο από έναν αιώνα μεταμορφώθηκε, στα χρόνια του Γεωργίου Α’, σε μια νεοκλασική πόλη που φιλοξένησε τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της σύγχρονης εποχής;

Είναι το πρώτο, από μια σειρά με συνολικά 5 ιστορικά ντοκιμαντέρ, για την ορατή αλλά και αθέατη ιστορία της Αθήνας, τη μεγάλη Ιστορία και τις μικρές ιστορίες της ελληνικής πρωτεύουσας, που εντυπωσιάζει.

«Το επόμενο και δεύτερο ντοκιμαντέρ», μας λέει η σκηνοθέτις Μαρία Ηλιού, έχει τίτλο, «η Αθήνα και η Μεγάλη Ιδέα, 1896 – 1922». Με διάρκεια μιάμισης ωρών, και πλούσιο, πρωτότυπο αρχειακό υλικό «από πέντε ηπείρους», θα προβάλλεται τη νέα χρονιά, από τις 23 Ιανουαρίου και για 3 μήνες καθημερινά, στο Μουσείο Μπενάκη επί της οδού Κουμπάρη.

Ποιος είναι εδώ ο βασικός θεματικός άξονας, ρωτάμε.

«Το 1896 είναι η χρονιά των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων , το 1922 η Μικρασιατική Καταστροφή , ανάμεσα σε αυτά τα δύο χρονικά όρια, συνθέτουμε καθημερινές ιστορίες που συμπληρώνουν και φωτίζουν την μεγάλη Ιστορία», μας λέει η σκηνοθέτις. «Στη διάρκεια αυτής της ιστορικής περιόδου έγιναν 5 πόλεμοι», συμπληρώνει η Μαρία Ηλιού για να τονίσει, « συγχρόνως, ως φυσική αντίδραση των ανθρώπων στον πόλεμο και τον θάνατο, το μουσικό θέατρο ζει μια έκρηξη. Είναι δυο νήματα που συνδέονται, που συνυπάρχουν».

Παράλληλα με την προβολή του δεύτερου αυτού ιστορικού ντοκιμαντέρ, από τις 23 Ιανουαρίου και για 3 μήνες, θα λειτουργεί φωτογραφική έκθεση, με υλικό από την ταινία.

Χώρος: Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, Αμφιθέατρο, Κουμπάρη 1.

Ώρα: 12.30

Είσοδος ελεύθερη, με προκράτηση θέσης στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://www.eventbrite.com/e/472541643777

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα