back to top
30.1 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

30.1 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Αντιμικροβιακές επενδύσεις στα αστικά λεωφορεία

Διαβάστε επίσης

Με αντιμικροβιακά φύλλα χαλκού στις κοινόχρηστες επιφάνειες των αστικών λεωφορείων η εταιρεία Οδικές Συγκοινωνίες (ΟΣΥ) προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη διασπορά του κορωνοϊού αλλά και άλλων εποχικών ασθενειών όπως η γρίπη.

Για την προμήθεια αυτών των υλικών η ΟΣΥ προκήρυξε διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό, με την εκτιμώμενη αξία της σύμβασης να ανέρχεται, σύμφωνα με την ιστοσελίδα carandmotor.gr, στο συνολικό ποσό των 952.500 ευρώ (1.181.100 ευρώ με ΦΠΑ). Τα ειδικά αντιμικροβιακά φύλλα χαλκού θα τοποθετηθούν σε όλες τις κοινόχρηστες επιφάνειες των 1.500 αστικών λεωφορείων της πρωτεύουσας όπως τις χειρολαβές θυρών, καθισμάτων και των ορθίων, τις περιμετρικές μπάρες, τις κουπαστές και τις μπάρες ορθίων.

Ανάλογα με την επιφάνεια θα τοποθετηθούν, εκτός από φύλλα χαλκού, διάφανα φιλμ και θερμοσυστελλόμενες σωλήνες (tubes), αναλόγως της επιφάνειας που θα επενδυθεί. Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στη σύμβαση, «η εφαρμογή των αντιμικροβιακών φύλλων χαλκού, όπως αποδεικνύεται από πιστοποιητικά αξιολόγησης αποτελεσματικότητας, κλινικές και εργαστηριακές μελέτες, εξουδετερώνει αρκετούς από τους ισχυρότερους τύπους παθογόνων βακτηρίων και ιών, και ειδικότερα τον ιό SARS-COV-2 – COVID-19. Το μικροβιακό φορτίο μειώνεται ολοκληρωτικά πάνω στην επιφάνεια του χαλκού σε ποσοστό άνω του 99% και μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος μετάδοσης της μόλυνσης μέσω της αφής».


Οι ειδικοί ξεκαθαρίζουν ότι «η αντιμικροβιακή δράση του χαλκού παραμένει διαρκώς ενεργή και δεν απαιτείται καθαρισμός και απολύμανση των φύλλων χαλκού, σε αντίθεση με υλικά όπως ο σίδηρος, το ανοξείδωτο ατσάλι και το πλαστικό, τα οποία απαιτούν συνεχή καθαρισμό και απολύμανση». Τα αντιμικροβιακά προϊόντα χαλκού θα έχουν διαστάσεις κατάλληλες προς επένδυση όλων των κοινόχρηστων επιφανειών αφής εκάστου οχήματος και θα τοποθετηθούν στα οχήματα της εταιρείας, ως μέσο για την έγκαιρη πρόληψη και αποφυγή της διασποράς των ιών και των παθογόνων βακτηρίων που παρουσιάζουν διασπορά μέσω της αφής, συμπεριλαμβανομένου του ιού COVID-19, για τον έλεγχο των λοιμώξεων.

Η διάρκεια της σύμβασης καθορίζεται για 5 μήνες, από την ημερομηνία υπογραφής της, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών τις 22 Δεκεμβρίου 2022.

Ισίδωρος Ρούσσος
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα