back to top
30 C
Athens
Παρασκευή, 16 Αυγούστου, 2024

30 C
Athens
Παρασκευή, 16 Αυγούστου, 2024

Ομολόγησε ο Τζιόρτζι – Ζήτησε να ελευθερωθεί η σύντροφός του – Καϊλή: Δεν θα γίνω Ιφιγένεια

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που περιήλθαν σε γνώση της βελγική εφημερίδας Le Soir και της ιταλικής La Repubblica ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι ομολόγησε την εμπλοκή του στο σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο .

Η ομολογία του έγινε σύμφωνα με τις ίδιες πηγές κατά την ανάκρισή του ενώπιον της βελγικής αστυνομίας και του ανακριτή όπου ο Τζιόρτζι είπε ότι τα έκανε όλα για τα χρήματα, τα οποία δεν είχε ανάγκη και ζήτησε να ελευθερωθεί η Εύα Καϊλή .

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα ομολόγησε, παρουσία του δικαστή Μισέλ Κλεζ, ότι ήταν μέλος μιας οργάνωσης που χρησιμοποίησαν το Μαρόκο και το Κατάρ με στόχο να επηρεάσουν τις σχέσεις των δύο χωρών με την Ευρώπη.

Από την πλευρά της οικογένειας Καϊλή, ο δικηγόρος της Μιχάλης Δημητρακόπουλος δήλωσε σήμερα, ότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής τού μετέφερε πως «δεν θα επιτρέψει να γίνει Ιφιγένεια». Ο ίδιος υποστήριξε: «Δεν φέρεται να έχει κάποια εμπλοκή με τα χρήματα που βρέθηκαν, εκτός από το ότι η ίδια ήταν στο σπίτι στο οποίο βρέθηκαν χρήματα ».

Ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι είναι εκ των βασικών εμπλεκομένων στην καταγγελλόμενη υπόθεση, συγκρότησης εγκληματικής ομάδας , διαφθοράς και δωροδοκίας για την προώθηση συμφερόντων τρίτων κρατών μαζί με την Εύα Καϊλή, τον Πιερ Αντόνιο Παντσέρι και ένα τέταρτο άτομο.

Ο σύντροφος της Καϊλή υποστήριξε στην ανάκρισή του ότι ο Παντσέρι ήταν πράγματι ο επικεφαλής αυτής της υποτιθέμενης οργάνωσης, ενώ ο ίδιος εκτελούσε χρέη διαχειριστή των οικονομικών.

Τις πληροφορίες των δυο εφημερίδων αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ο δικηγόρος του Παντσέρι, Λοράν Κενς, σε ερώτηση της Le Soir απάντησε ότι δεν διαθέτει τέτοιες πληροφορίες. «Το μόνο που έχω να πω είναι ότι είναι ανυπόστατο καθώς δεν έχουμε πρόσβαση σε αυτό το έγγραφο το οποίο έχετε δει εσείς. Πρόκειται για παραβίαση του απορρήτου της διαδικασίας».

Σύμφωνα με την Repubblica ο Τζιόρτζι φέρεται να είπε στους δικαστές μετά την απολογία του «ελευθερώστε τη σύντροφό μου».

«Τα έκανα όλα για χρήματα που δεν είχα ανάγκη» ήταν οι λέξεις, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα που χρησιμοποίησε ο Τζιόρτζι για να επιβεβαιώσει την εμπλοκή του στο σκάνδαλο . «Ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι κατέρρευσε μπροστά στους δικαστές των Βρυξελλών, παραδέχθηκε ότι ενήργησε παράνομα και δήλωσε μετανιωμένος» προσθέτει η La Reppublica.

Σύμφωνα με τα ίδια έγγραφα ο Τζιόρτζι κατέθεσε ότι υποπτεύεται άλλα δύο άτομα ότι έβαλαν στο χέρι χρήματα μέσω του Παντσέρι: τους Σοσιαλδημοκράτες ευρωβουλευτές Αντρέα Κοτσολίνο και τον Βέλγο Μαρκ Ταραμπελά, στο σπίτι του οποίου έγινε έρευνα από τη βελγική αστυνομία το βράδυ του Σαββάτου παρουσία της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα.

Ο δικηγόρος του, Μαξιμ Τέλερ, δήλωσε ότι «ο κ. Ταραμπελά δεν προτίθεται να σχολιάσει υποτιθέμενα στοιχεία της έρευνας. Παραμένει στην διάθεση της δικαιοσύνης. Αρνείται κατηγορηματικά ότι ήταν αποδέκτης της οποιασδήποτε προσφορά ή του ελάχιστου χρηματικού ποσού από οποιονδήποτε».

Ερωτηθείς για υπόπτους που θα ίσως έλαβαν χρήματα από τον Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ο Τζιόρτζι δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για τη Μαρί Αρένα, την ακεραιότητα της οποίας πιστεύει.

Το απόγευμα χθες η Εισαγγελία με ανακοίνωσή της έκανε γνωστό ότι μετά από απόφαση του προδικαστικού συμβουλίου στο οποίο παρέστησαν χθες και οι τρεις, πλην της Εύας Καϊλή, ο Τζόρτζι όπως και ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσέρι κρίθηκαν προφυλακιστέοι για διάστημα τουλάχιστον ενός μήνα, ενώ ο τρίτος συλληφθείς, λομπίστας Νικολό Φίγκο Ταλαμάνγκα, αφέθηκε ελεύθερος με «βραχιολάκι».

Στις 22 Δεκεμβρίου η απόφαση για τη συνέχιση ή μη της κράτησης της Εύας Καϊλή

Στις 22 Δεκεμβρίου, το δικαστικό συμβούλιο θα αποφασίσει τελικά για τη συνέχιση ή μη της κράτησης της Εύας Καϊλή καθώς η Ελληνίδα ευρωβουλευτής κατέθεσε διά των δικηγόρων της αίτημα αναβολής. πιθανολογείται ότι το αίτημα αυτό αποτελεί ένδειξη διαφοροποίησης από την ομάδα των «τριών» συγκρατούμενών της . Νωρίτερα χθες εξάλλου, μέσω του Έλληνα ποινικολόγου Μιχάλη Δημητρακόπουλου, η οικογένεια της Εύας Καϊλή είχε επιχειρήσει να εμφανίσει τον επίσης κρατούμενο σύζυγό της, Ιταλό Φραντσέσκο Τζόρτζι, ως υπεύθυνο για τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι της Ελληνίδας ευρωβουλευτού.

‘Ολα ξεκίνησαν το 2021 

Σύμφωνα με την βελγική εφημερίδα Le Soir ήταν το 2021 όταν η βελγική υπηρεσία πληροφοριών έθεσε στο στόχαστρό της τον Αντόνιο Παντσέρι, ως ύποπτο για διασυνδέσεις με τρίτη χώρα που επιδίωκε να επηρεάσει τη λειτουργία των κρατικών μηχανισμών του Βελγίου και της Ε.Ε. Πραγματοποίησε, δε, μυστική έρευνα σε διαμέρισμα που διατηρούσε στις Βρυξέλλες, μέσα στο οποίο βρήκε 1 εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά.

Ακολούθησαν μυστικές έρευνες με τη συνδρομή ακόμη πέντε μυστικών υπηρεσιών χωρών-μελών της Ε.Ε. –δεν ήταν η ΕΥΠ ανάμεσά τους– και μόνο τον Ιούλιο του 2022 και ενώ είχε συγκεντρωθεί κρίσιμο αποδεικτικό υλικό, τη σκυτάλη της έρευνας πήρε η βελγική αστυνομία – το γραφείο καταπολέμησης της διαφθοράς (OCRC).

Newsroom Αθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα