back to top
17.3 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

17.3 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Ο καθορισμός ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας – Αλβανίας «ψηλά» στην ατζέντα των επαφών Δένδια στα Τίρανα

Διαβάστε επίσης

Στα Τίρανα, τρίτο σταθμό της μίνι – περιοδείας του στα Δυτικά Βαλκάνια βρίσκεται σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας όπου το πρωί θα συναντηθεί με την ομόλογό του, Όλτα Τζάσκα, λίγες μόνο μέρες μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλβανό ομόλογό του, Έντι Ράμα, στις 6 Δεκεμβρίου.

Ψηλά στην ατζέντα των επαφών που θα έχει ο κ Δένδιας και με τον κ Ράμα βρίσκεται η υπογραφή του λεγόμενου συνυποσχετικού με την Αλβανία προκειμένου η οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης να επιλυθεί από το Διεθνές Δικαστήριο, στη Χάγη. Το ζήτημα αυτό εκκρεμεί από το 2009 όταν η τότε συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών επί της ουσίας ναυάγησε με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Στόχος του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας είναι σήμερα να γίνει μια αποτίμηση της των έως τώρα συνομιλιών για το θέμα αυτό, αλλά και ο καθορισμός των επόμενων βημάτων στη βάση της επί της αρχής συμφωνίας του Οκτωβρίου του 2020.

Παράλληλα, ο υπουργός θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει διμερή αλλά και περιφερειακά ζητήματα με έμφαση στην ευρωπαϊκή πρόοδο των Δυτικών Βαλκανίων αλλά και τη συνεχιζόμενη ένταση στις σχέσεις Βελιγραδίου – Πρίστινας. Σε δηλώσεις του χθες μετά τη συνάντηση του με την υπουργό Εξωτερικών του Κοσόβου, Ντονίκα Γκερβάλα Σβαρς τόνισε ότι «πιστεύω ότι η πρόοδος στο διάλογο μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου θα συμβάλει καθοριστικά στην προώθηση των φιλοδοξιών της ΕΕ. Ένα μέλλον στο οποίο κάποιες χώρες οραματίζονται αναθεωρητικές πολιτικές και νέο-ιμπεριαλιστικές ιδεολογίες, δεν είναι ανεκτό από εμάς. Αυτή είναι μια ατζέντα του 19ου αιώνα, όχι του 21ου αιώνα». Παράλληλα, τόνισε πως η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως τη συνέχιση του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας, με στόχο την επίτευξη μιας συνολικής και νομικά δεσμευτικής συμφωνίας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όπως πάντα, και το κεκτημένο της ΕΕ. Από την πλευρά της, η ομόλογός του τόνισε ότι η προθυμία της Ελλάδας να βοηθήσει ως προς τη μείωση των εντάσεων μεταξύ Σερβίας – Κοσόβου είναι ευπρόσδεκτη και πως ο ρόλος της Αθήνας θα έχει επιρροή στην ομαλοποίηση των σχέσεων.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του υπουργού Εξωτερικών:

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα συναντήσει την Υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας, Olta Xhaçka.

Oι δύο Υπουργοί Εξωτερικών θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση και, στη συνέχεια, θα λάβουν χώρα διευρυμένες συνομιλίες.

Θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις προς τον Τύπο περί ώρα Ελλάδας 11:10.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, Edi Rama, θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του Υπουργού Εξωτερικών.

Οι συζητήσεις αναμένεται να εστιάσουν στην πορεία των διμερών σχέσεων σε ευρύ φάσμα τομέων, σε τρέχουσες διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, όπως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και σε θέματα σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Κατά την παραμονή του στα Τίρανα, ο Υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί το Αρσάκειο Ελληνοαλβανικό Κολλέγιο, καθώς και το Αλβανοαμερικανικό σχολείο «Πρωταγωνιστές», το οποίο λειτουργεί υπό το ίδρυμα «Πνοή Αγάπης» της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα