back to top
32.9 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

32.9 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου

Διαβάστε επίσης

Η παράταση της προφυλάκισης της Εύας Καϊλή, η νέα κυβέρνηση στο Ισραήλ, οι απεργιακές κινητοποιήσεις στη Βρετανία και το κόστος… της πανδημίας είναι μερικά από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο.

Για Qatar – Gate: «Η Καϊλή θα περάσει Χριστούγεννα στη φυλακή» αναφέρει το Politico. Η Εύα Καϊλή θα περάσει τις διακοπές των Χριστουγέννων στη φυλακή, αποφάνθηκε την Πέμπτη βελγικό δικαστήριο. Μετά από ακρόαση όπου οι δικηγόροι της Καϊλή πίεσαν για την αποφυλάκισή της με ηλεκτρονικό βραχιολάκι, το δικαστήριο αντ ‘ αυτού “επέκτεινε την προφυλάκιση της Ε.Κ για ένα μήνα”, σύμφωνα με δελτίο τύπου.

Τον ίδιο τίτλο φέρει και η ιταλική Stampa «QatarGate: Χριστούγεννα στη φυλακή για την Εύα Καϊλή». Παρατάθηκε κατά ένα μήνα η προφυλάκιση της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

QatarGate, δικηγόρος της Καϊλή: Ποτέ δεν δωροδοκήθηκε. Στο φως όμως οι παραδοχές της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου αναφέρει η Repubblica.

«Αναστολή για τον ρόλο του ως συμβούλου της ευρωομάδας – των Σοσιαλιστών για τον Eldar Mamedov εν μέσω των ερευνών για τις σχέσεις Ε.Ε – Κατάρ» αποκαλύπτει το Politico. Οι Σοσιαλιστές στο Ευρωκοινοβούλιο βρίσκονται στη καρδιά του σκανδάλου.

Οι κεντρο-αριστεροί Σοσιαλιστές και Δημοκράτες του Ευρωκοινοβουλίου ανέστειλαν την ιδιότητα του συμβούλου της ευρωομάδας για τον Eldar Mamedov ενώ τον κατήγγειλαν στις βελγικές αρχές στο πλαίσιο της εσωτερικής τους έρευνας για προσπάθειες επιρροής εκ μέρους τρίτων χωρών, σύμφωνα με πηγές. Από τις 10 Δεκεμβρίου, οι βελγικές αρχές έχουν κάνει ενδελεχείς έρευνες σε 20 σπίτια και γραφεία στις Βρυξέλλες, έχουν κατασχέσει κινητά τηλέφωνα, κομπιούτερ και έχουν εντοπίσει μετρητά άνω του 1,5 εκ ευρώ.

Για Ζελένσκι: «Επόμενη στάση στις Βρυξέλλες;» αναρωτιέται το Politico. Μετά την πρώτη του επίσκεψη εκτός Ουκρανίας στις ΗΠΑ υπάρχει περίπτωση να επισκεφθεί και τις Βρυξέλλες; «Υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση» ανέφερε ο Μπάρντ Λέιτς εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, σε δήλωσή του προς την Ελένα Τζιορντάνο του Politico.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η σύνοδος κορυφής ΕΕ-Ουκρανίας, με τον Σαρλ Μισέλ, την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Ζελένσκι, θα πραγματοποιηθεί στις 3 Φεβρουαρίου. Η τοποθεσία διεξαγωγής της δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

Για Τραμπ: Η δημοσκόπηση την οποία εμπνεύστηκε και οργάνωσε στο νέο του απόκτημα, το Twitter, έδειξε πως η πλειονότητα των χρηστών τάσσεται υπέρ της αποχώρησής του από τη διεύθυνση του ομίλου. Μετά από αυτό, ο Ιλον Μασκ δήλωσε πως προτίθεται να παραιτηθεί εφόσον βρει κάποιον «επαρκώς τρελό» για να τον διαδεχθεί στη συγκεκριμένη θέση.

Την ίδια στιγμή, αρκετοί στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, εύχονται μια ανάλογη δήλωση να βγει και από το στόμα του Ντόναλντ Τραμπ. Και μάλιστα σύντομα, καθώς θεωρούν ότι όσο περισσότερο παραμένει στο τιμόνι και διεκδικεί το χρίσμα του υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές του 2024 τόσο περισσότερο έδαφος χάνει το ίδιο το κόμμα. Ειδικά μετά την αποκάλυψη ότι το 2020 δεν πλήρωσε φόρο και, κυρίως, το πόρισμα της επιτροπής της Βουλής, η οποία προτείνει να καθίσει στο σκαμνί για τα δραματικά γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021 και την αιματηρή εισβολή στο Καπιτώλιο του όχλου που, ύστερα από δική του παρότρυνση, επεδίωξε να ακυρώσει την επικύρωση της νίκης των Δημοκρατικών και του Τζο Μπάιντεν.

Η αλήθεια είναι ότι ο Τραμπ μοιάζει περικυκλωμένος και οι επιλογές του περιορίζονται διαρκώς. Εξάλλου, εκτός από τη συγκεκριμένη έρευνα, υπάρχουν και άλλες υποθέσεις στις οποίες είναι ο βασικός ύποπτος: Το FBI υποπτεύεται (βάσιμα) ότι υπεξαίρεσε εμπιστευτικά έγγραφα φεύγοντας από τον Λευκό Οίκο, κάποια από τα οποία αφορούν το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ – κατηγορία που, εφόσον αποδειχθεί, εμπίπτει στον νόμο περί κατασκοπείας. Στην Τζόρτζια, η έρευνα αφορά πιθανή προσπάθεια αλλοίωσης του αποτελέσματος των εκλογών του 2020 από το επιτελείο του Τραμπ. Και στη Νέα Υόρκη, η γενική εισαγγελέας έχει ήδη πετύχει την καταδίκη του επιχειρηματικού του ομίλου για 17 υποθέσεις φορολογικής απάτης.

Στην περίπτωση δε που επιλέξει να αποσυρθεί ή εξαναγκαστεί να το κάνει, μεγάλο φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών αναδεικνύεται ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον Ντε Σάντις. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Εντουαρντ Λους στην ανάλυσή του η οποία δημοσιεύτηκε στους Financial Times «εκείνοι που ελπίζουν ότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θα επιστρέψει στον χαρακτήρα που είχε προ του Τραμπ χάνουν την ουσία. Υπό μία έννοια, ο Ντε Σάντις βρίσκεται ακόμη πιο μακριά, σε σύγκριση με τον Τραμπ, από το κόμμα του Ρόναλντ Ρέιγκαν».

Στο Ισραήλ: Κυριολεκτικά στο παρά πέντε, δηλαδή λίγα λεπτά προτού εκπνεύσει η προθεσμία που είχε θέσει ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ, για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, ο Μπένιαμιν Νετανιάχου έγραψε στο Twitter: «Τα κατάφερα». Πέρα από τους νέους εταίρους του μακροβιότερου πρωθυπουργού στην ιστορία του Ισραήλ, ωστόσο, που συνολικά ελέγχουν τις 64 από τις 120 έδρες της Κνεσέτ μετά τις τελευταίες εκλογές, είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν υπάρχουν πολλοί που χάρηκαν ή, έστω, ανακουφίστηκαν, από αυτή την εξέλιξη αναφέρει ο Guardian. Το σίγουρο, σε κάθε περίπτωση, είναι ότι σε αυτούς δεν συγκαταλέγονται ούτε τα εκατομμύρια των Παλαιστίνιων και Αράβων που ζουν στο Ισραήλ και τα κατεχόμενα από αυτό εδάφη της Δυτικής Οχθης ούτε το πιο φιλελεύθερο και προοδευτικό τμήμα της κοινωνίας του. Κι αυτό διότι όλα δείχνουν πως πρόκειται για την πιο ακροδεξιά, θρησκευτικά δογματική και εθνικιστική κυβέρνηση στην ιστορία της χώρας, η ανάληψη της εξουσίας από την οποία προμηνύει μια πολύ δύσκολη περίοδο.

Αδιάψευστος μάρτυρας, άλλωστε, είναι το γεγονός ότι σε αυτή συμμετέχουν δύο πρόσωπα που αμφισβητούν όχι απλώς τα λίγα δικαιώματα που έχουν απομείνει στον αραβικό πληθυσμό και την αυτονομία των Παλαιστινίων, αλλά ακόμη και τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους του Ισραήλ, καθώς φλερτάρουν φανερά με την ιδέα της μετατροπής του σε ένα καθαρά εβραϊκό κράτος, που θα κυβερνάται με βάση τον θρησκευτικό νόμο – όπως και το Ιράν, στην περίπτωση του Ισλάμ.

Πρόκειται, βεβαίως, για τον Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ και τον Μπεζαλέλ Σμότριτς, οι οποίοι ηγούνται αντιστοίχως δύο κομμάτων, των οποίων τα ονόματα αποκαλύπτουν πολλά για τις ιδέες και τις θέσεις που πρεσβεύουν: Εβραϊκή Ισχύς και Θρησκευτικός Σιωνισμός. Είναι χαρακτηριστικό ότι αμφότεροι υποστηρίζουν ουσιαστικά την κατάργηση της Παλαιστινιακής Αρχής, που έχει έδρα τη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης, την εκδίωξη όλων των Αράβων και Παλαιστινίων και από την Ανατολική Ιερουσαλήμ και, βεβαίως, την άνευ όρων επέκταση των εβραϊκών οικισμών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο που υπήρχε στις διαπραγματεύσεις και να υπάρξει συμφωνία για τη νέα κυβέρνηση, Μπεν-Γκβιρ και Σμότριτς έλαβαν σημαντικά ανταλλάγματα από τον Νετανιάχου, ανάμεσα στα οποία και μια «λευκή επιταγή» στον τομέα της εσωτερικής ασφάλειας. Συγκεκριμένα, στον πρώτο έχει ανατεθεί η ευθύνη της αστυνομίας, ενώ στις αρμοδιότητες του δεύτερου περιλαμβάνεται η Δυτική Οχθη.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής ενός άλλου θρησκευτικού κόμματος, ο Αριέχ Ντέρι του Σας, αναλαμβάνει υπουργός Οικονομίας, παρά το γεγονός ότι έχει καταδικαστεί για φορολογική απάτη. Κάτι που, αντικειμενικά, οδηγεί στην υπόθεση ότι ο Νετανιάχου κάνει τις επιλογές του καθ’ εικόνα και ομοίωση – άλλωστε, και ο ίδιος έχει κατηγορηθεί για διαφθορά, ενώ διάκειται ιδιαιτέρως εχθρικά απέναντι σε Αραβες και Παλαιστίνιους. Οι ανησυχίες αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι εντείνονται από το γεγονός ότι η συμφωνία για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης Νετανιάχου έρχεται λίγο προτού τελειώσει μια από τις χειρότερες σε επίπεδο βίας χρονιές μετά την περίοδο των Ιντιφάντα. Για του λόγου το αληθές, τα μέχρι σήμερα στοιχεία κάνουν λόγο για πάνω από 150 Παλαιστίνιους και 20 Ισραηλινούς νεκρούς, στρατιωτικούς και άμαχους, σε δεκάδες επιθέσεις.

Προφανώς δε, τα νέα δεδομένα αποτελούν μια πρόκληση και για τις ηγεσίες πολλών χωρών: Τόσο των ΗΠΑ και της ΕΕ όσο και των αραβικών καθεστώτων της περιοχής, με τα οποία το Ισραήλ αποκαθιστά και συσφίγγει τις σχέσεις του. Θα αλλάξει, άραγε, κάτι στη στάση τους;

Στη Βρετανία: Η i προειδοποιεί ότι το NHS θα βρεθεί αντιμέτωπο με τις μεγαλύτερες απεργίες στην ιστορία του τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, με τους νεοεισερχόμενους γιατρούς να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει νοσοκομειακοί και εργαζόμενοι σ ασθενοφόρων. Οι αποφάσεις θα ληφθούν τον επόμενο μήνα και αναμένεται ευρέως να ψηφίσουν για απεργία, λέει η εφημερίδα.

“Μείνετε μακριά από τους παππούδες” εάν έχετε βήχα ή κρύο αυτά τα Χριστούγεννα είναι το μήνυμα των Times. H εφημερίδα αναφέρεται στην προειδοποίηση από αξιωματούχους υγείας εν μέσω αύξησης των ιών. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω της εποχικής γρίπης βρίσκονται τώρα σε υψηλό πενταετίας, γράφει η εφημερίδα. Οι επικεφαλής του NHS λένε ότι αυτά τα Χριστούγεννα θα μπορούσαν να είναι τα “πιο σκοτεινά ” καθώς τα νοσοκομεία δέχονται “τεράστια πίεση” από την αύξηση της γρίπης, περιπτώσεις Covid.

Για πανδημία – χρέος: Η πανδημία COVID-19 αύξησε τα επίπεδα χρέους των χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος σε υψηλό 50 ετών. Με τον εκτοξευόμενο πληθωρισμό, την αύξηση των επιτοκίων και την ενίσχυση του δολαρίου ΗΠΑ που επιδεινώνει το βάρος εξυπηρέτησης του χρέους τους, μια κρίση ξετυλίγεται τώρα σε πολλές χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου. Ο Economist έχει εντοπίσει 53 ευάλωτες χώρες που είτε έχουν αθετήσει τα χρέη τους είτε διατρέχουν υψηλό κίνδυνο δυσχέρειας χρέους. Ενώ είναι αλήθεια ότι οι περισσότερες από αυτές τις χώρες είναι από τις φτωχότερες στον κόσμο, ένας αυξανόμενος αριθμός οικονομιών μεσαίου εισοδήματος αντιμετωπίζει επίσης σοβαρά προβλήματα χρέους. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, σχεδόν το 60% όλων των αναδυόμενων και αναπτυσσόμενων χωρών έχουν γίνει οφειλέτες υψηλού κινδύνου.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα