back to top
20.2 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

20.2 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

Περιδιάβαση στο διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Η άρση της ασυλίας δύο ακόμα ευρωβουλευτών στο πλαίσιο των ερευνών για το Qatar – Gate, η νέα αρχή για τη Βραζιλία με την ορκωμοσία του Λούλα, οι δύσκολες γιορτινές μέρες για την Ουκρανία και η επόμενη μέρα για το Βατικανό μετά τον θάνατο του Βενέδικτου είναι μερικά από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο

Για Qatar – Gate: «Επεκτείνεται το σκάνδαλο Qatar – Gate» αναφέρει το Politico. H πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα επιβεβαίωσε χθες το τελευταίο αίτημα στο πλαίσιο των βελγικών ερευνών που αφορά σε μια από τους 14 αντιπροέδρους του θεσμικού οργάνου – την Εύα Καϊλή, που παραμένει υπό κράτηση. Ενώ η Μέτσολα δεν αποκάλυψε ποιους αφορά το νέο αίτημα, πηγή με γνώση του θέματος ανέφεραν ότι ζητήθηκε η άρση της ασυλίας ακόμη δύο ευρωβουλευτών, του Αντρέα Κοτσολίνο και του Μαρκ Ταραμπέλα της σοσιαλδημοκρατικής ευρωομάδας, στην οποία ανήκει και η Καϊλή. Από το κόμμα των Σοσιαλιστών επιβεβαιώθηκαν τα ονόματα. Ο Βέλγος εισαγγελέας αρνήθηκε να σχολιάσει.

Εξηγώντας την απόφασή της, η Μέτσολα τόνισε πως «από την πρώτη στιγμή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να βοηθήσει στις έρευνες. Θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε ότι δεν θα υπάρξει ατιμωρησία. Η Βουλή βρίσκεται στο πλευρό του νόμου. Η διαφθορά δεν μπορεί να περάσει και θα κάνουμε τα πάντα για να την καταπολεμήσουμε». Στόχος της προέδρου του ΕΚ είναι το Ευρωκοινοβούλιο να σταθεί βοηθητικά προς τις αρχές και να μην υπάρξει «καμία ατιμωρησία». Με βάση τη διαδικασία της άρσης ασυλίας, η πρόεδρος του ΕΚ θα ανακοινώσει το αίτημα στη συνεδρίαση της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, στις 16 Ιανουαρίου, το οποίο θα παραπεμφθεί στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων, η οποία με τη σειρά της θα εγκρίνει τη σύσταση που θα απευθυνθεί προς τους ευρωβουλευτές προς έγκριση ή απόρριψη της άρσης. Η Μέτσολα, με χρονικό ορίζοντα τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΕΚ, αναμένεται να παρουσιάσει το πλάνο των μεταρρυθμίσεων που ετοιμάζεται στις Βρυξέλλες, το οποίο συμπεριλαμβάνει την αναθεώρηση των ισχυόντων κανόνων και της βελτίωσης των εσωτερικών συστημάτων. Οι κατηγορίες για τους δύο ευρωβουλευτές αφορούν δωροδοκία τόσο από το Κατάρ όσο και από το Μαρόκο. Τόσο ο Κοτσολίνο όσο και ο Ταραμπέλα θεωρούνται πως βρίσκονται στον στενό κύκλο του Αντόνιο Παντσέρι – ενώ και ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ήταν βοηθός του δεύτερου. Οι Αρχές ελπίζουν πως με την άρση της ασυλίας τους θα δοθεί περισσότερο φως στις διαδρομές του παράνομου χρήματος, καθώς ήδη ο Ταραμπελά έχει θέσει τον εαυτό του στη διάθεση της Δικαιοσύνης, δηλώνοντας πρόθυμος να συνεργαστεί με τις Αρχές και να δώσει περισσότερα ονόματα.

«Καμία ασυλία για το Qatar – Gate» αναφέρει η Repubblica. Μόλις κατατέθηκε το αίτημα των δικαστών, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κίνησε τη διαδικασία για τους Cozzolino και Tarabella. “Είμαστε στο πλευρό του νόμου.”Αλλά είναι ήδη αμφιλεγόμενη για τη διάρκεια της διαδικασίας, η οποία θα μπορούσε να διαρκέσει ενάμιση μήνα

Για Ουκρανία: «Ο δύσκολος νέος χρόνος για την Ουκρανία» αναφέρει το Politico. Oι πρώτες μέρες του 2023 δεν ήταν καθόλου εορταστικές για την Ουκρανία, καθώς η Ρωσία συνέχισε να επιτίθεται στη χώρα με πυραύλους και αεροσκάφη, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας δεκάδες πολίτες και καταστρέφοντας κτίρια κατοικιών και ενεργειακές υποδομές. Οι επιθέσεις μπορεί να έχουν καταστρέψει κτίρια και υποδομές, αλλά δεν έκαναν τίποτα για να κλονίσουν την ανθεκτικότητα της Ουκρανίας. Στο Χάρκοβο, οι ντόπιοι γιόρτασαν το Νέο Έτος με μια συναυλία σε σταθμό του μετρό. Καθώς η Αεροπορική Άμυνα της Ουκρανίας έβγαζε πυραύλους που πετούσαν πάνω από το κεφάλι, μερικοί κάτοικοι του Κιέβου τελείωναν τα ψώνια τους για τα εορταστικά τραπέζια τους, αναρωτιούνται αν θα καταφέρουν να μαγειρέψουν τα πάντα πριν σβήσει η ισχύς.

Στο μεταξύ, μπορεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν να υποσχέθηκε στους συμπατριώτες του τη νίκη στην Ουκρανία στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του και ο υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού να τη χαρακτήρισε «αναπόφευκτη», όμως το… δώρο που τους επιφύλαξαν οι Ουκρανοί ήταν εξαιρετικά επώδυνο αναφέρει ο Guardian. Τόσο που θα τους αναγκάσει να ξανασκεφτούν αυτά που υποσχέθηκαν, αλλά και να υπολογίσουν ακόμη πιο σοβαρά τον αντίκτυπο που θα έχει η συνέχιση και κλιμάκωση του πολέμου στις τάξεις του στρατού και στη ρωσική κοινωνία συνολικά – ενώ, παράλληλα, θα δώσει νέο «αέρα» στο Κίεβο. Οι εκρήξεις, άλλωστε, που προκάλεσαν οι αμερικανικής κατασκευής πύραυλοι ακριβείας HIMARS, οι οποίοι έπληξαν το σχολικό συγκρότημα που είχε μετατραπεί σε κοιτώνα ρώσων στρατιωτών στην πόλη Μακίβκα του Ντονέτσκ, ελάχιστα λεπτά μετά την αλλαγή της χρονιάς, ακούστηκαν μέχρι τα έγκατα του Κρεμλίνου. Οσο για τους 63 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες που παραδέχθηκε επισήμως η Μόσχα – πολύ περισσότεροι, σύμφωνα με αρκετές εκτιμήσεις φιλορώσων αξιωματούχων στην περιοχή, τουλάχιστον 400, όπως ισχυρίζεται το Κίεβο -, αποτελούν αναμφίβολα ένα από τα ισχυρότερα πλήγματα που έχει δεχθεί ο ρωσικός στρατός μετά την εισβολή.

Δεν είναι τυχαίο ότι η επιβεβαίωση της πληροφορίας προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, με πολλούς σκληροπυρηνικούς εθνικιστές και πρώην στρατιωτικούς να απαιτούν απόδοση ευθυνών και να ζητούν να πέσουν τα κεφάλια των υπευθύνων. «Σε ποιον ήρθε η ιδέα να τοποθετήσει τόσο μεγάλο αριθμό προσωπικού σε ένα κτίριο, τη στιγμή που μέχρι και ένας ανόητος μπορεί να καταλάβει ότι ακόμη και με βολές πυροβολικού θα υπήρχαν πολλοί τραυματίες και νεκροί;», αναρωτήθηκε μέσω Telegram ο Αρχάγκελ Σπέτσνατζ Ζ, τον λογαριασμό του οποίου ακολουθούν πάνω από 700.000 άτομα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα ρωσικών ΜΜΕ, αρκετοί από τα θύματα της ουκρανικής επίθεσης ήταν νεοσύλλεκτοι, που μεταφέρθηκαν στην πρώτη γραμμή μετά το διάστημα της εκπαίδευσής τους που ακολούθησε το διάταγμα του Πούτιν για μερική επιστράτευση. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο εντοπισμός της θέσης τους έγινε επειδή χρησιμοποιούσαν χωρίς προφυλάξεις κινητά τηλέφωνα – κάτι που έχει γίνει αρκετές φορές το τελευταίο δεκάμηνο.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε το πρώτο της Πρωτοχρονιάτικο τηλεφώνημα με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. “Η ΕΕ είναι στο πλευρό σας, για όσο χρειαστεί”, του είπε. “Ανυπομονώ να σας συναντήσω ξανά στην Ουκρανία σύντομα. Στο κανάλι του στο Telegram ο Ζελένσκι είπε ότι συντονίστηκαν για τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Ουκρανίας.

Αντίθετα με ό,τι είχε ανακοινωθεί αρχικά, η σύνοδος Ε.Ε.-Ουκρανίας που αναγγέλθηκε από Ευρωπαίους αξιωματούχους δεν θα γίνει στις Βρυξέλλες, αλλά στο Κίεβο, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι χθες , το βράδυ. Η αλλαγή τοποθεσίας ανακοινώνεται έπειτα από τηλεφωνική συνδιάλεξη του κ. Ζελένσκι με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στη Βραζιλία: Νέα σελίδα γυρνά η Βραζιλία με την ορκωμοσία του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα ως προέδρου της χώρας, μετά την καταστροφική – σε πολλούς τομείς όπως η υγεία και το περιβάλλον – θητεία του ακροδεξιού Ζαΐρ Μπολσονάρο. Ο Λούλα εκτόξευσε ένα καυστικό κατηγορητήριο εναντίον του προκατόχου και υποσχέθηκε ριζική αλλαγή πορείας για τη διάσωση ενός έθνους που μαστίζεται από την πείνα, τη φτώχεια και τον ρατσισμό αναφέρει ο Guardian. Σε ομιλία του στο Κογκρέσο, αφού ανέλαβε επισήμως τα ηνία της μεγαλύτερης χώρας της Λατινικής Αμερικής, ο Λούλα, ο οποίος είχε διατελέσει πρόεδρος άλλες δύο φορές στο παρελθόν, τόνισε ότι η δημοκρατία ήταν ο πραγματικός νικητής της προεδρικής ψηφοφορίας του Οκτωβρίου, όταν εκτόπισε τον Μπολσονάρο στις πιο δύσκολες εκλογές εδώ και μία γενιά. Ο Μπολσονάρο, ο οποίος έφυγε από τη Βραζιλία για τις Ηνωμένες Πολιτείες την Παρασκευή, αφού αρνήθηκε να παραδεχθεί την ήττα του, προσπάθησε να ακολουθήσει το παράδειγμα του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, με αβάσιμους ισχυρισμούς για εκλογική νοθεία που γέννησαν ένα βίαιο κίνημα αρνητών των εκλογών. «Η δημοκρατία ήταν ο μεγάλος νικητής σε αυτές τις εκλογές, ξεπερνώντας τις πιο βίαιες απειλές κατά της ελευθερίας της ψήφου και την πιο άθλια εκστρατεία ψεύδους και μίσους που σχεδιάστηκε για να χειραγωγήσει και να φέρει σε δύσκολη θέση το εκλογικό σώμα», ανέφερε ο Λούλα μιλώντας στους νομοθέτες. Ο 77χρονος πολιτικός, ο οποίος βρισκόταν στη φυλακή κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του Μπολσονάρο το 2019 με καταδίκες για δωροδοκία που αργότερα ανατράπηκαν, απηύθυνε μια συγκαλυμμένη απειλή προς τον προκάτοχό του. «Δεν κουβαλάμε κανένα πνεύμα εκδίκησης εναντίον εκείνων που προσπάθησαν να υποτάξουν το έθνος στα προσωπικά και ιδεολογικά τους σχέδια, αλλά θα εγγυηθούμε το κράτος δικαίου», τόνισε ο Λούλα χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον Μπολσονάρο. «Εκείνοι που έκαναν λάθη θα λογοδοτήσουν για τα λάθη τους».

Για Πάπα Βενέδικτο: Χιλιάδες καθολικοί άρχισαν από χθες να σχηματίζουν ουρές στο Βατικανό για να υποβάλουν τα σέβη τους στον πρώην Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ’, με ορισμένους να έχουν ξεκινήσει κιόλας αιτήματα για την αγιοποίησή του. Ο Βενέδικτος πέθανε το Σάββατο, σε ηλικία 95 ετών, και η σορός του μεταφέρθηκε από μοναστήρι του Βατικανού στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου χθες το πρωί, όπου θα παραμείνει για τρεις ημέρες, μέχρι την κηδεία του την Πέμπτη, αναφέρει ο Guardian. Οι αξιωματούχοι της Ρώμης αναμένουν ότι τουλάχιστον 35.000 άνθρωποι την ημέρα θα καταφθάνουν στο Βατικανό για να υποβάλουν τα σέβη τους στον Βενέδικτο, ο οποίος πριν από σχεδόν μια δεκαετία έγινε ο πρώτος ποντίφικας που παραιτήθηκε έπειτα από 600 χρόνια. Αρκετοί από εκείνους που θέλουν να τον αποχαιρετήσουν φτάνουν στη Ρώμη από το εξωτερικό. Πολλοί από όσους στήθηκαν στην ουρά από νωρίς χθες για να αποτίσουν φόρο τιμής στη σορό του Βενέδικτου – η οποία ήταν καλυμμένη με κόκκινα παπικά πένθιμα ράσα – ήταν ιερείς και μοναχές που περίμεναν μαζί με τους πιστούς.

«Πιο ελεύθερος, αλλά πιο εκτεθειμένος. Τι αλλάζει για τον Πάπα Φραγκίσκο» αναφέρει η Repubblica. Με τον θάνατο του Βενέδικτου, ο Φραγκίσκος μπορεί να αισθάνεται πιο ελεύθερος σε κάποια θέματα, αλλά θα είναι πιο εκτεθειμένος. Η «συμβίωσή» τους κράτησε δέκα χρόνια. Ήταν εντελώς διαφορετικοί, αλλά δεν θα γινόταν Πάπας αν δεν είχε παραιτηθεί ο Βενέδικτος.

Στη Βρετανία: Αρκετές από τις εφημερίδες δημοσιεύουν αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Πρίγκιπα Χάρι που ανέφερε ότι “θέλει τον πατέρα και τον αδελφό του πίσω”. Η Daily Telegraph αναφέρει ότι αποσπάσματα από τις δύο συνεντεύξεις που θα βγουν σε λίγες μέρες στον αέρα περιλαμβάνουν ισχυρισμούς ότι ο βασιλιάς και ο πρίγκιπας της Ουαλίας είναι απρόθυμοι να συμφιλιωθούν μαζί του και είναι ευτυχείς για τον Χάρι και τη σύζυγό του εάν θεωρηθούν “κακοί”.

Η Daily Mail λέει ότι ο Πρίγκιπας Χάρι ” διακινδύνευσε να εμβαθύνει τη διαμάχη του “με τη βασιλική οικογένεια, ξεκινώντας μια «διαφημιστική εκστρατεία» για να προωθήσει τα απομνημονεύματά του. Η εφημερίδα αναφέρει ότι το βιβλίο πρόκειται να κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα μετά την εκπομπή των δύο συνεντεύξεων στο ITV και στο αμερικανικό δίκτυο, CBS.

Για διεθνείς οργανισμούς: Η έναρξη του 2023 σηματοδοτεί και την αλλαγή ηγεσίας σε πολλούς από τους διεθνείς οργανισμούς, στο πλαίσιο της περιοδικότητας αναφέρει το Politico. Ετσι, τη στιγμή που την εξάμηνη προεδρία της ΕΕ ανέλαβε από την Κυριακή η Σουηδία, στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) θα προεδρεύει για ολόκληρο το έτος η Βόρεια Μακεδονία. Οσο για την ομάδα του G7 (η σημασία και ο ρόλος του οποίου ενισχύονται διαρκώς), φέτος η προεδρία μεταβιβάστηκε από τη Γερμανία στην Ιαπωνία, η οποία μάλιστα προγραμματίζει τη διεξαγωγή της συνόδου κορυφής (19-21 Μαΐου) στη μαρτυρική πόλη της Χιροσίμα.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα