14.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

14.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Δυο νέα πάρκα σκύλων από τον Δήμο Αθηναίων

Διαβάστε επίσης

Στη δημιουργία ενός δικτύου από πάρκα σκύλων – dog parks σε πυκνοδομημένες γειτονιές της Αθήνας, προχωρεί συντονισμένα ο Δήμος Αθηναίων με την προσθήκη δύο νέων πάρκων στα ήδη τρία υπάρχοντα.

Στον Νέο Κόσμο και συγκεκριμένα στον Λόφο Λαμπράκη -που πρόσφατα αναπλάστηκε στο μεγαλύτερο μέρος του- δημιουργήθηκε ένας μεγάλος χώρος παιχνιδιού, άσκησης και εκτόνωσης για τους τετράποδους φίλους μας. Το dog park που αναπτύσσεται σε μια έκταση 1,5 στρέμματος διαθέτει κατάλληλη περίφραξη και πόρτα ασφαλείας.

Στο πάρκο έχουν τοποθετηθεί όργανα επιδεξιότητας, όπως ξύλινα εμπόδια με αυξανόμενο ύψος, ξύλινη ράμπα, αλλά και διάδρομος – «πασαρέλα» με ανάβαση και κατάβαση, που διευκολύνουν τους σκύλους να διατηρούν την καλή φυσική τους κατάσταση, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στην κοινωνικοποίησή τους. Όπως σε όλα τα dog parks, η έκταση είναι μοιρασμένη σε δύο ζώνες για μικρόσωμους και μεγαλόσωμους σκύλους, ώστε να παίζουν με ασφάλεια στον χώρο.

Αντίστοιχης -υψηλών προδιαγραφών- σχεδίασης είναι και το νέο πάρκο σκύλων, έκτασης 5 στρεμμάτων, εντός του Άλσους Χωροφυλακής, επί της λεωφόρου Μεσογείων. Ο χώρος περιφράχτηκε και εντός του πάρκου που χωρίζεται και αυτό σε δύο ζώνες, τοποθετήθηκε ειδικός εξοπλισμός και όργανα εκγύμνασης: Ράμπα ανάβασης, συνεχόμενα εμπόδια με αυξανόμενο ύψος, τούνελ ευλυγισίας, καθώς και πατήματα από κορμούς δέντρων. Ο σύγχρονος αυτός εξοπλισμός είναι ειδικά μελετημένος για τη σωστή εκπαίδευση, αλλά και εκτόνωση των ζώων, με απαραίτητη προϋπόθεση την ενεργή συμμετοχή των συνοδών τους.

Και τα δύο πάρκα διαθέτουν συνεχή παροχή πόσιμου νερού για τα ζώα, καθώς και χώρους με σκίαση και παγκάκια για τους συνοδούς. Τις βραδινές ώρες, ο φωτισμός είναι ενισχυμένος, με στόχο τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια των επισκεπτών.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης ανέφερε: «Τα dog parks δεν ήταν απλώς μια ωραία και πρωτοποριακή ιδέα που είχαμε για την πόλη, ως δημοτική αρχή. Είναι η πρακτική απάντηση σε μια ουσιαστική ανάγκη, που έχουμε όλοι όσοι μοιραζόμαστε τη ζωή μας με αυτούς τους υπέροχους συντρόφους. Πλέον, ακόμη και μέσα σε πυκνοδομημένες γειτονιές, τα σκυλάκια μας έχουν τους δικούς τους αποκλειστικούς χώρους. Ανοικτούς και ασφαλείς, βάσει συγκεκριμένων αυστηρών προδιαγραφών. Κατάλληλους για παιχνίδι, εκτόνωση και κοινωνικοποίηση. Με την προσθήκη αυτών των δύο νέων πάρκων, στον Λόφο Λαμπράκη και στο Άλσος της Χωροφυλακής, φτάσαμε ήδη τα πέντε dog parks, και συνεχίζουμε».

Πρωτοποριακοί χώροι που προσφέρουν ασφάλεια

Υπενθυμίζεται ότι τα άλλα τρία πάρκα σκύλων του Δήμου Αθηναίων, βρίσκονται στην περιοχή του Προμπονά, στην πλατεία Οβρένοβιτς, στον Νέο Κόσμο, καθώς και μέσα στο αναμορφωμένο πάρκο 4 στρεμμάτων απέναντι από τον Σταθμό Λαρίσης.

Οι πρωτοποριακοί αυτοί χώροι που δημιούργησε ο δήμος δίνουν τη δυνατότητα σε όσους έχουν κατοικίδια να εκμεταλλευτούν την ασφάλεια που προσφέρουν τα ειδικά σχεδιασμένα πάρκα, καθιερώνοντας τα σημεία αυτά για την καθημερινή τους βόλτα.

Η ενιαία ταυτότητα των dog parks προσδιορίζεται από τον Άργο, τον «πιστό σκύλο του Οδυσσέα», που αποτελεί σύμβολο για όλα τα πάρκα σκύλων του Δήμου Αθηναίων.

Μάγδα Μπουλούκου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα